Dit was de Giro van de Belgen

Zondag 29 mei 2016 werd in Turijn de 99e Giro d’Italia beëindigd met een slotetappe in Turijn. Vincenzo Nibali greep in de spannende slotweek het roze en behaalde voor de tweede keer de eindzege in de Ronde Van Italië. Onze Noorderburen baalden afgelopen dagen als een stekker door de val van Steven Kruijswijk. De Nederlander leek op weg naar de eindzege maar zag zijn val ook weerspiegeld in het klassement en viel net naast het podium. Veel animo, spettacolo en wilde tifosi dus in deze Giro. Een overzicht van de Belgen en hun teams.

koersddb11Etixx-QuickStep en Lotto Soudal kleuren bijna volledig de eerste week

De eerste twee massasprints zijn een prooi voor Marcel Kittel. De Duitse spurtbom wordt tweemaal perfect naar de finish geloodst door zijn ploegmaats. Etixx-QuickStep staat met slechts 1 landgenoot aan de start, Pieter Serry. De Belgische klimmer rijdt zijn derde Giro en is een nuttige pion wanneer ploegmaat Gianluca Brambilla een etappe wint en de roze trui grijpt. Enkele dagen later neemt ploegmaat Bob Jungels het roze over. Het Luxemburgse toptalent finisht uiteindelijk als 6e en kan dagelijks rekenen op de steun van Serry. Matteo Trentin brengt de zegeteller van de Belgische formatie op 4. Een meer dan geslaagde Giro.

Na de successen van Etixx-QuickStep in de openingsetappes kriebelt het bij Lotto Soudal om hetzelfde te doen. André Greipel spurt 3 maal overtuigend naar de overwinning op Italiaanse wegen en ook hierin hebben onze landgenoten een groot aandeel. Sean De Bie en lead-out Jürgen Roelandts leveren telkens maatwerk af, waardoor de Gorilla het makkelijk kan afmaken. Greipel en Roelandts stappen in rit 13 af om zich voor te bereiden op andere doelen. De Bie blijft wel nog aan boord én probeert in de laatste kilometers van de slotetappe zijn slag te slaan. Hij moet vrede nemen met een 6e plaats maar kan hoe dan ook terugkijken op een zeer geslaagd rondedebuut.

TheAllrounFlandrien (v) Baloise Insurance

koersddb7Wellens en Monfort zijn de mannen voor het klimwerk

Tim Wellens zorgt na een knappe solo voor de enige Belgische ritzege dit jaar. Het speerpunt van Lotto Soudal heeft vooraf geen klassementsambities opgesteld om volop voor dagsucces te gaan. Lang moet de gretige Limburger niet wachten. In de eerste bergetappe gaat hij samen met ploegmaat Pim Ligthart vol in de aanval. Het duo rijdt op 70 km van de finish vanuit het peloton naar de kopgroep. Eens daar aangekomen rekent Wellens af met de vroege vluchters. Wat volgt is een triomftocht en een dolgelukkige Wellens die op de meet zijn fiets in de lucht steekt. Wellens sprokkelt door zijn aanvalswerk bergpunten en is enkele dagen de eigenaar van de blauwe bergtrui.

Maxime Monfort is de enige Belg die met klassementsambities aan de start staat. De Lotto Soudal-renner zit net onder de wereldtop maar sluit mits wat geluk een top-10 notering niet uit. De sympathieke Waal wordt al eens afgeschilderd als een grijze muis omdat hij weinig voor de aanval kiest en eerder aanklampt bij de favorietengroep. Dit jaar belooft hij een andere strategie, Monfort glipt in de derde week al eens mee in een ontsnapping, maar veel succes levert dat niet op. Een constant tempo bergop brengt hem op een verdienstelijke 15e plaatst in de eindstand. Jelle Vanendert is 1 van de mannen die Monfort kan bijstaan in zijn opdracht. Het ooit ontbolsterde klimtalent rijdt een vrij onopvallende Giro, maar knapt wel veel werk op voor kopmannen Greipel en Wellens.

Bert De Backer is de Belg van dienst bij Giant-Alpecin. De Oost-Vlaming mag meteen vol aan de bak na de proloogzege en roze trui van kopman Tom Dumoulin. In rit 14 volgt de opgave omwille van een luchtweginfectie.

Conclusie

Met amper 7 landgenoten liggen de glorietijden van de Belgen in de Ronde Van Italië al even achter ons. Toch moeten we niet helemaal teleurgesteld zijn: Tim Wellens won op bijzonder mooie wijze een rit en de Belgische teams Etixx-QuickStep en Lotto Soudal zorgden samen voor maar liefst 8 zeges.

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck.

In this article