Nederlandse tijdrijder viert moment de gloire met barbecue, bier en popconcert

Jos van Emden heeft er een rustige week opzitten na zijn overwinning in de slotrit van de Giro. Hij vierde zijn zege met een barbecue en een popconcert met Tom Dumoulin, en kijkt nu uit naar het Nederlands kampioenschap tijdrijden.

Toen Van Emden afgelopen zondag vanuit de hot seat in Milaan te zien kreeg dat de favorieten stuk voor stuk hun tanden stukbeten op zijn tijd, kon hij zijn ogen niet geloven. Ongeloof overheerste bij de Nederlander, maar is daar intussen verandering in gekomen? “Het besef is er intussen wel”, vertelt de 32-jarige tijdrijder. “Ik ben er door heel veel mensen goed aan herinnerd, er is zoveel op me afgekomen dat ik het nu wel besef. Gewoon supermooi is het. De afgelopen week is wat mij betreft voorbijgevlogen.”

Popconcert met Dumoulin

Hoe heeft hij die week dan juist doorgebracht? “Niet heel speciaal eigenlijk. Een beetje barbecueën en een biertje drinken. Dat is het zo een beetje. Wel vrij rustig dus, al ben ik 2 keer met hoofdpijn wakker geworden. Maar dat moet kunnen. Ik ben ook samen met Tom Dumoulin naar een popconcert geweest en we hebben samen gebarbecued”, verrast Van Emden. “We hebben elkaar dus wel een aantal keer gezien, maar we hebben niet samen op de fiets gezeten. Daarvoor was ik iets te vermoeid.”

Van Emden kreeg zijn moment de gloire zondagmiddag op hetzelfde moment als wanneer Dumoulin zekerheid kreeg over zijn eindzege in de Giro d’Italia. Volgens Van Emden overschaduwt dat zijn eigen ritwinst niet. “Integendeel. Ik denk dat ik juist door zijn prestatie nog meer aandacht heb gekregen. In ieder geval in Nederland zat iedereen toen voor de televisie, en dat was anders misschien niet zo geweest.”

Nieuwe uitdagingen

De Nederlander richt zijn pijlen nu op een volgende uitdaging: een 2e Nederlandse titel in het tijdrijden aan zijn palmares toevoegen. “Daar wil ik echt goed zijn. Ik heb een week niet zoveel gedaan en ben nog altijd wat vermoeid. Maar dat hoort er allemaal wel bij. We gaan deze week weer trainen en toewerken naar dat NK. Normaal gesproken is Dumoulin de betere tijdrijder, maar je weet het nooit. Afgelopen jaren was ik toch altijd redelijk kortbij. Niet geschoten is altijd mis, dus ik blijf het proberen.”

“Ook in het Critérium du Dauphiné had Van Emden een mooie kans op etappewinst gevonden in de 23,5 km lange tijdrit. Maar daar had hij geen zin in. “Het Critérium du Dauphiné na de Giro is gewoon veel te lastig. Dat is te snel erop. Ook mentaal moet je een beetje tot rust zien te komen. Ik heb dat altijd nodig, even een aantal dagen zonder fiets om volledig te ontspannen”, besluit hij. Of hij naar de Tour de France gaat, daar is hij nog niet uit.

 

In this article