“De nieuwe Tom Boonen? Ik besef vooral dat de weg nog heel lang is”

Bij de junioren was Jasper Philipsen (19) al 1 van de betere renners van zijn generatie. Hij won de ene wedstrijd na de andere en bij de beloften trok hij die lijn tot zijn eigen verbazing gewoon door. De media vergelijkt hem al met de nieuwe Tom Boonen, maar zelf blijft de bescheiden Limburger daar zeer rustig onder. Na het opdoeken van de jongerenploeg van BMC kreeg Philipsen een profcontract bij de Amerikaanse procontinentale ploeg Hagens Berman Axeon. Onder de vleugels van ploegleider Axel Merckx wil hij zonder druk verder timmeren aan zijn weg naar het profbestaan.

Foto: Jasper Philipsen/ Instagram.

Al begonnen met de voorbereiding op het nieuwe wielerseizoen, Jasper?

Jasper Philipsen: “Met mijn overwinning in Parijs-Tours kon ik mijn seizoen op een mooie manier afsluiten. Daarna zat ik een 3-tal weken niet op mijn fiets. Ik ging soms gaan tennissen en probeerde vooral te rusten. Na een zwaar seizoen was het even nodig om de batterijen opnieuw op te laden. Ondertussen ben ik rustig aan begonnen met trainen. Ik ga naar de fitness en kruip al af en toe eens op mijn fiets. Pas halfweg maart 2018 kom ik opnieuw in competitie.”

Had je zelf verwacht dat je als 1e jaars belofte zo sterk zou presteren?

Jasper Philipsen: “Nee, verre van zelfs. Mijn doelstelling bij aanvang van het seizoen was om veel bij te leren en ervaring op te doen richting 2018. Ik had zelfs geen grote doelen en wou heel het jaar gewoon zo goed als mogelijk presteren. In het voorjaar merkte ik al dat ik met weinig competitie al heel goed was. Eind maart won ik dan het eindklassement in de Triptyque des Monts et Chateaux, een hoog aangeschreven rittenwedstrijd voor beloften. Na de tijdrit stond ik plots aan de leiding. Ik was zelf verbaasd door mijn prestatie. In de laatste rit had ik het enorm moeilijk. Door de steun van mijn ploegmaats kon ik toch overleven en zo won ik het eindklassement. Daarna bleef ik op dat elan verder gaan. Ik werd 2e in de Ronde van Vlaanderen en de ZLM Toer. Daarna won ik een rit in de Baby Giro en ik veroverde er zelfs de puntentrui. Later op het seizoen won ik een rit in de Tour d’Alsace en in de Olympia’s Tour. Tot slot won ik zelfs nog mijn laatste wedstrijd, Parijs-Tours. Ik ben verbaasd van wat ik allemaal gepresteerd heb. Het was een fantastisch seizoen en alles ging gewoon vanzelf. Enkel over mijn WK ben ik niet tevreden.”

Foto: Jasper Philipsen/ Instagram.

Was het wereldkampioenschap je grootste ontgoocheling van het seizoen?

Jasper Philipsen: “Het WK is de grootste wedstrijd in onze discipline. Iedere renner wil daar goed zijn. Het parcours in Bergen lag me en ik had de ambitie om er te presteren. In de dagen voor de wegrit raakte ik plots ziek. Ik voelde me echt niet goed en op de fiets raakte ik plots niet meer vooruit. Tijdens de wegrit had ik echt een slecht gevoel en zakte ik er vlug door. Jammer, maar uit mindere wedstrijden moet je lessen trekken en die meenemen naar de toekomst.”

Na je winst in Parijs-Tours werd je door de media omschreven als de nieuwe Tom Boonen. Hoe ga je met zo’n vergelijkingen en de bijhorende druk om?

Jasper Philipsen: “Ik probeer vooral mijn eigen weg te zoeken, ik vergelijk me niet met andere renners. Het is natuurlijk een groot compliment om met iemand als Tom vergeleken te worden. Die vergelijking werd in het verleden al met veel andere jongens gemaakt en ik besef maar al te goed dat de weg nog heel lang is. Als je als renner minder presteert, is er wel een zekere druk van de media. Zelf kan ik dat allemaal goed relativeren, maar sommige andere renners hebben het daar veel moeilijker mee. Gelukkig wordt er vanuit de ploeg geen druk gelegd op de renners, zo heb ik het graag. Je moet de mindere momenten door en je moet beseffen dat die erbij horen. Je kan enkel maar je uiterste best doen en als je dat doet, heb je jezelf niks te verwijten.”

Foto: Joeri De Coninck.

In juli kwam het nieuws naar buiten dat BMC stopte met hun opleidingsploeg. Een bericht dat waarschijnlijk hard aankwam?

Jasper Philipsen: “Ik had het ook niet zien aankomen. In juli kregen we plots een mail dat er volgend jaar geen jongerenteam meer zou zijn. Ik vind het echt enorm jammer, want ik voelde me goed bij de ploeg. De omkadering en structuur was er top. Nu wordt het tijd om de knop om te draaien, maar ik blik terug op een mooi jaar. Voor mij persoonlijk was het winnen van de Baby Giro 1 van onze mooiste prestaties. Als ploeg reden we daar de week van ons leven en iedereen vocht voor elkaar. We wonnen er het eindklassement met Pavel Sivakov, die volgend jaar naar Team Sky gaat. Ikzelf won er een rit en het puntenklassement. Die periode zaten we echt in een winning flow. De sfeer in de ploeg was toen echt top. We waren gewoon 1 echte vriendengroep die op pad was in Italië. Het was een week die ik niet vlug zal vergeten.”

Waarom koos je voor de Amerikaanse ploeg van Axel Merkx? Welke rol kan hij spelen in je ontwikkeling als renner?

Jasper Philipsen: “De ploeg overtuigde mij met zijn structuur en manier van koersen. Ik had een aantal gesprekken met hen en ik was onmiddellijk overtuigd. Axel heeft veel ervaring en zal me de nodige tips kunnen geven. De ploeg en omkadering bestaan uit voornamelijk buitenlandse renners, dus dat wordt wel een aanpassing. Jasper Stuyven maakte als belofte dezelfde beweging. Hij koos ook voor een Amerikaanse ploeg onder leiding van Axel om zo rustig te kunnen groeien. Ik sprak met Jasper en hij raadde het mij echt aan. Het is een leuke ervaring en je kan vooral zonder druk groeien. De ploeg zal me geen druk opleggen en dat vind ik heel belangrijk. Als jonge renner moet je rustig kunnen groeien. Dus ik ben tevreden met mijn keuze.”

Wat zijn je doelstellingen voor 2018?

Jasper Philipsen: “De ploeg is procontinentaal en ik heb er een profcontract. Toch zal ik net zoals dit jaar vooral bij de beloften rijden. Mijn programma ziet er grotendeels hetzelfde uit als dit jaar. Eerst wil ik vooral scoren in de Vlaamse voorjaarsklassiekers zoals de Omloop het Nieuwsblad en de Ronde van Vlaanderen. Doordat we een procontinentaal team zijn mogen we starten in de Ronde van Californië. Daar wil ik vooral ervaring opdoen. Ook in het najaar zal ik vooral dezelfde wedstrijden als dit jaar rijden. Ik ben dankbaar voor de kans die ik krijg van de ploeg. Ik heb er dan ook veel zin in. Dat het maar vlug maart is.”

Veel succes, Jasper!

In this article