Stevige WorldTour-promotie voor beloftevolle West-Vlaamse ploegleider

In september 2015 maakte Klaas Lodewyck (29) bekend dat hij door aanhoudende hartproblemen moest stoppen als wielrenner. Van zijn ploeg BMC kreeg  hij de kans om een jaar later ploegleider te worden bij het jongerenteam. De voorbije twee jaar was het BMC Development Team onder de hoede van de West-Vlaming 1 van de succesvolste jongerenteams. Toch besloot BMC om na dit jaar de stekker uit het team te trekken. Het leek er even op dat Lodewyck  zonder werk zou vallen, maar integendeel, hij wordt beloond voor zijn inspanningen en vervoegt in 2018 het profteam als ploegleider.

Proficiat met je promotie, Klaas. Wanneer nam BMC contact met je op?

Klaas Lodewyck: “De eerste gesprekken waren al een tijdje geleden gestart. Ik merkte dat het goed zat en al vlug kreeg ik bevestiging dat ik mijn kans krijg. We besloten wel bewust om nog even te wachten om het nieuws naar buiten te brengen. Mijn promotie is een beloning voor mijn werk bij de jeugdploeg. Vanuit de ploeg voel ik veel appreciatie voor mijn geleverde werk. Ik ben dankbaar met het vertrouwen dat BMC me geeft. Het is een droom die in vervulling gaat.”

Is het niet moeilijk om nu plots ploegleider te worden van renners waar je tot voor kort nog mee samen reed?

Klaas Lodewyck: “Bij BMC was ik onder meer ploegmaat van Greg Van Avermaet. Ik praatte ondertussen al eens met Greg en hij is echt enthousiast met mijn aanstelling. Het is ook goed dat er af en toe jongere ploegleiders bijkomen. Zo waait er een nieuwe wind. De manier hoe wedstrijden verreden worden, is niet meer dezelfde als 20 jaar geleden. Nu heb je bijvoorbeeld meer communicatiemogelijkheden met de renners. Die ervaring kan ik nu delen.”

Is er een ploegleider aan wie je je wil spiegelen?

Klaas Lodewyck: “Nee, eigenlijk niet. Ik wil vooral vasthouden aan mijn manier van werken. Iedere wedstrijd start je met een plan en de renners moeten zich daar 200% voor geven. Ik heb zelf mijn visie en manier van werken. Als ploegleider is het belangrijk om je in te leven in je renners. De beste renners zijn bijvoorbeeld niet noodzakelijk de beste ploegleiders. Als knecht weet je dat niet alles een evidentie is. Als ploegleider probeer ik dicht bij mijn renners te staan. Toch moet je soms wat afstand bewaren. Als iets niet goed is, moet je dat ook durven zeggen.”

Hoe ziet je taakverdeling eruit?

Klaas Lodewyck: “We zijn ondertussen al volop bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Van 6 tot 17 december vertrekken we op winterstage. Daarna volgen er nog 2 kleinere stages. Ik zal vooral in de volgauto zitten in de Vlaamse voorjaarsklassiekers. Daar kan ik ook mijn ervaring het best uitspelen. Ook zal ik een paar rittenkoersen doen om zo vertrouwd te worden met dat type van wedstrijden. Mijn 1e wedstrijd wordt de Ronde van Oman. Ik kijk er enorm naar uit.”

Wat is je ultieme droom als ploegleider?

Klaas Lodewyck: “Zo veel mogelijk wedstrijden winnen, natuurlijk. Als ploegleider wil ik het beste uit mijn renners halen zodat ze mooie successen kunnen behalen. Wanneer ik mijn steentje hiertoe kan bijdragen, zal ik een tevreden man zijn.”

Fotomateriaal: Klaas Lodewyck.

In this article