“Hij kent niks van koers!” Een sneer van manager Patrick Lefevere naar commentator André Meganck toen die ons zijn lijstje van grootste Belgische wielertalenten doorgaf. Want: geen renner van Etixx – Quick-Step. De ‘Stier van Ingelmunster’, voorlopig nog beter bekend als Yves Lampaert, heeft in zijn debuutseizoen in de WorldTour nochtans al wat laten zien.

Geboren in Izegem groeide Yves Lampaert met broer en zus op tussen het vee. Zijn ouders runnen nog steeds een boerderij in Ingelmunster en daar is de renner van Etixx – Quick-Step best fier op. Hij wordt wel eens de ‘koersende boerenzoon’. “Maar daar lig ik zelf niet van wakker.” De carrière van Lampaert kwam pas laat op gang. Samen met zijn broer en zus deed hij altijd aan judo, tot hij thuis plots kwam aanzetten met een fiets. “Mijn ouders hebben ons altijd aangemoedigd om te sporten en steunden ook mijn beslissing om te gaan koersen”, zegt Lampaert daar over, die aansloot bij Tieltse Renners. In 2013 kwam hij bij Topsport Vlaanderen – Baloise terecht en daar pikte Patrick Lefevere hem vorige winter weg. “Ik zat als derdejaarsbelofte nog bij EFC, het opleidingsteam van Quick-Step”, vertelt Lampaert ons vanuit Californië, waar hij momenteel de AMGEN Tour of California rijdt.

“Op een dag contacteerde Walter Planckaert me om naar Topsport te komen”, weet hij nog goed. “Er waren twee goeie redenen om in te gaan op dat voorstel. Enerzijds sportief, want op pro-continentaal niveau kon ik toch grotere wedstrijden rijden. En anderzijds financieel, want bij EFC verdien je als renner niets. Na minder dan twee seizoenen belde Patrick Lefevere me. Het was kort na het BK vorig jaar, herinner ik me. Vooral mijn sterke prestatie in Kuurne-Brussel-Kuurne (waar Lampaert naar de vierde plaats sprintte, red) had hem overtuigd van mijn kunnen. Ik zag het meteen zitten, want de WorldTour is toch weer een ander niveau. Het was dé kans om weer een stap vooruit te zetten. En alles viel meteen in zijn plooi. Ik paste me snel aan, voelde dat ik meteen aanvaard werd door mijn ploegmaats en reed al een paar goede wedstrijden.”

Harde werker

Geen prijzen het voorbije voorjaar voor Yves Lampaert, maar voor zijn leeftijd – hij is net 24 geworden en koerst pas sinds zijn zeventiende – wel enkele opmerkelijke prestaties. Hij won begin maart de eerste rit in de Driedaagse van West-Vlaanderen, pakte het punten- en jongerenklassement én nam daar de leiderstrui mee naar huis. Daarna volgde een goede Ronde van Vlaanderen en een uitstekende Parijs-Roubaix, waar hij met een zevende plaats voor Etixx – Quick-Step even mee de afwezige Tom Boonen deed vergeten. “Ik volgde Yves al heel lang toen ik vorig jaar besliste om hem naar Etixx – Quick-Step te halen”, zegt Patrick Lefevere. “Yves is uit het goeie hout gesneden, een harde werker. Bovendien heeft hij altijd goed gepresteerd.” Lefevere denkt dan meteen aan de Ronde van België vorig jaar, waar Lampaert het strijdlustklassement won. Aan zijn zege ook in de Arnhem-Veenendaal Classic dat jaar. En aan zijn knappe vierde plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne, ook in 2014. “Hij heeft al laten zien dat hij meer kan dan de gemiddelde renner van zijn leeftijd”, beseft Lefevere, die in een adem ook de druk van zijn schouders wil halen. “Een nieuwe Tom Boonen? Daar is het nog wat vroeg voor. Dat hij eerst maar eens een grote koers probeert te winnen. Dan kunnen we nig ens praten. Ik meen zelfs dat we hem nog niet het Belgische speerpunt van het team kunnen noemen. Maar hij is wel een serieuze outsider.”

Topper in wording

“Ik kijk niet op van zijn prestaties dit jaar. De Driedaagse van West-Vlaanderen winnen, lag in de lijn van de verwachtingen. Zijn performance in Parijs-Roubaix natuurlijk niet. Dat was uitmuntend, zo een sterke wedstrijd rijden en dan nog met Van Avermaet in de finale demarreren. We zullen er alles aan doen om van hem een topcoureur voor het Vlaamse voorjaar te maken. Na een lastige koers kan hij nog een ferme sprint uit de benen schudden, dus we mogen wel iets verwachten.” Lampaert ziet dat plannetje wel zitten. “Ik kan de kasseien goed aan en ook de parcours liggen me perfect.”

Maar eerst: het BK tijdrijden. “Ik heb er mijn zinnen op gezet”, besluit Lampaert, die de titel al eens veroverde bij de beloften.

 

Fragment uit Parijs-Roubaix, met een ijzersterke Yves Lampaert die op de kasseien aan de kop van het peloton sleurt.

 

Fotomateriaal:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*