De koers is een deel van de eigenheid van sportief Vlaanderen. Maar het zijn niet alleen de profwedstrijden die tellen, ook de kermiskoersen geven Vlaanderen die identiteit. Wij gingen een kijkje nemen achter de schermen van de Heistse Pijl, waar Sander Armée (Lotto-Soudal) gisteren  met de bloemen ging lopen.

De Heistse Pijl werd al georganiseerd van 1947 tot 1983, maar toen kwam er een einde aan. Ter ere van duizend jaar Heist-op-den-Berg werd de draad in 2008 weer opgepakt. Jef van den Bosch 7221432817055is sindsdien de dragende kracht van het event. “We zijn voor die eerste editie begonnen met een budget van 35.000 euro”, herinnert de manager van onder meer Jurgen van den Broeck zich. “Intussen draaien we op een omzet van 100.000 euro. Dat geld hebben we echt nodig om deze koers te kunnen organiseren.” Als ingewijde is het overtuigen van profrenners voor hem iets eenvoudiger. “Ik ken ze allemaal, hé”, lacht Van den Bosch, die sinds dit jaar Nick Nuyens als rechterhand heeft. “Door mijn beroep kom ik met heel veel renners in contact. Ik ben blij dat we dit jaar Tom Boonen opnieuw konden aankondigen, net als zijn Etixx – Quick-Step kompanen Iljo Keisse en Gianni Meersman. Ook Jurgen Roelants zou er bij geweest zijn, maar hij werd ondertussen vader. Thomas De Gendt stond ook aan de start. En Jurgen van den Broeck! Daar ben ik heel blij om. Andere jaren gaat hij naar de Tour de France en dan zit hij ter voorbereiding in de Dauphiné. Het is de eerste keer dat hij kon komen en hij was er! Fantastisch!” Maar het zijn niet alleen de profs die welkom zijn. “We hebben het al die jaren bewust bij een kermiskoers gehouden”, zegt Van den Bosch. “Op die manier konden we ook beloftevolle lokale renners aan de start laten komen. De organisatie breidt nu wel serieus uit en dus gaan we in de toekomst hoger mikken. Uitgroeien tot een UCI 1.1 wedstrijd is het grote doel.”

Parcours

Het peloton bestaat uit 130 tot 140 coureurs. “Vroeger stonden er wel 200 renners aan de start, wat eigenlijk veel te veel was”, weet Van den Bosch nog. “Het niveau tussen de profs, de elite zonder contract en de beloften is toch vrij groot en dat zorgt voor minder belangstelling van die laatste categorie. De Heistse Pijl is ook een zeer selectieve koers. Het tempo ligt behoorlijk hoog, wat het niveauverschil nog meer benadrukt.” De renners vertrekken en komen aan in de Paul van Roosbroecklaan ten zuiden van het Heistse centrum. De renners rijden 10 rondjes van 17 kilometer door onder meer Herenthout, Itegem, Wiekevorst en Olen. De start is elk jaar voorzien om 14 uur. Aankomen doet het peloton zo’n vier uur later. In de VIP-zone is plaats voor zevenhonderd gasten en ook dit jaar waren alle kaartjes snel weg.

CG1IWbVVAAIpziBSponsors

Om een koers van dergelijk kaliber te organiseren, zijn centen nodig. Goede partners zijn dan ook van goudwaarde. “We zijn trots om met Carrefour Market een geweldige compagnon aan boord te hebben”, zegt Van den Bosch trots. “Zij voorzien budget voor onder meer het grote scherm en we krijgen ook heel veel steun in de zin van ideeën en feedback om als organisatie nog professioneler te worden. Daarnaast zijn ook Maris Natuursteen, NarviFlex en Grondwerken Meulders belangrijke partners, net als Wijns Vastgoed uit het nabijgelegen Berlaar. Bierbrouwer Primus is dan weer de vaste drankenleverancier sinds dag 1 van het event. We zijn elkaar al die tijd trouw gebleven en dat is natuurlijk best fijn. Onze dank gaat uiteraard ook uit naar de gemeente en de Willy Naessens Group, dat voor deze achtste editie een nieuwkomer was. Hopelijk kunnen we onze samenwerking de komende jaren voortzetten. Al deze hoofdsponsors zijn stuk voor stuk onvervangbaar voor de Carrefour Market Heistse Pijl. Met Garage Verschaeren, ook nog een belangrijke partner, gaan we trouwens een groot event opzetten om de doorkomst van de Tour te vieren.” En er wordt ook out-of-the-box gedacht. “Om het geheel wat uit te breiden, organiseren we de avond voordien in samenwerking met Chique een afterworkparty in de VIP-tent, vlak langs het parcours.”

Organisatie

Het vastleggen van de sponsors is altijd de eerste sta in de organisatie van een nieuwe Heistse Pijl. “Eigenlijk begint het steeds met een grondige evaluatie van de voorbije editie”, licht Van den Bosch toe. “We proberen ook altijd een stapje verder te gaan en dus moeten we bekijken wat mogelijk is, ook qua deelnemersveld. Na het binnenhalen van de sponsors, wat jaar na jaar toch iets makkelijker wordt, leg ik de renners vast. Dat is een behoorlijk dele uit het budget, want alle teams moeten vergoed worden. Bovendien moet er geschipperd worden, want de datum komt niet voor alle renners goed uit. Daarna beginnen we met de opbouw van de VIP-zone, wat ook de start- en aankomstzone inhoudt.”

2015

De 8e editie werd zaterdag 6 juni onder een stralend zonnetje gekleurd door twee groepen die het peloton al snel hadden achter gelaten. Op twintig kilometer van de meet ging Sander Armée voluit zijn kans, waardoor hij een sprint kon vermijden. Zijn inspanning hield knap stand. Nikolas Maes (Etixx – Quick-Step) en Tom Van Asbroeck (LottoNL-Jumbo) werden respectievelijk tweede en derde. Het videoverslag van deze editie kan u bekijken op RTV.

De erelijst

2008: Geert Omloop (Mitsubishi – Jartazi)
2009: Greg Van Avermaet (Silence – Lotto)
2010: Aidis Kruopis (Palmans – Cras)
2011: Bjorn Leukemans (Vacansoleil – DCM)
2012: Maxim Vantomme (Katusha)
2013: Tom Boonen (Omega Pharma – Quick-Step)
2014: Tom Boonen (Omega Pharma – Quick-Step)
2015: Sander Armée (Lotto – Soudal)

Fotocredit: Sporza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*