Erik Breukink blijft tot nader order de laatste Nederlander die de gele trui mocht aantrekken in de grootste wielerronde ter wereld. In juli 1989 won hij in Luxemburg de proloog van de Tour de France door zes seconden sneller te fietsen dan Laurent Fignon, Sean Kelly en Greg LeMond. Brengt de Tour 2015 eindelijk een Nederlandse opvolger voor Breukink? 

Erik Breukink, een absolute specialist in het tijdrijden, nam uiteindelijk elf keer deel aan de Tour en boekte daarin vier etappeoverwinningen. De Ronde van Frankrijk in 1989 was zijn derde 7405e6f6-76cf-4cf2-82f4-afd0b77b46bedeelname. Breukink leek een outsider voor eindwinst, want na een 21e plaats in 1987 en een 12e plaats als beste jongere in 1988 bleek hij nog meer progressie te boeken. Dat hij uiteindelijk zou opgeven, mocht echter geen verrassing heten. Zijn ploegleider Peter Post had hem voor het derde seizoen op rij aan de start van zowel Giro als Tour gebracht. Dat brak Breukink zuur op. In de Giro van dat jaar werd hij vierde, een mooi resultaat. De renner van Panasonic-Isostar was echter enorm teleurgesteld omdat hij het roze shirt aan Laurent Fignon had moeten laten. De Tour moest revanche brengen. Breukink had de proloog van 7,8 kilometer van lang tevoren grondig bestudeerd en kwam tot de conclusie dat het klimmetje in de tijdrit in zijn voordeel zou spelen. En jawel, hij zette een scherpe tijd neer waar zelfs Fignon niet aan tipte. En dus won de Nederlander. De dag nadien mocht hij trots met het maillot jaune door het peloton fladderen, maar de vreugde was van korte duur. Daags nadien nam de Portugees Acacio da Silva het geel over.

Sindsdien heeft Nederland nog wel wat aardige renners gehad, maar er slaagde nooit iemand in om de leiderstrui in de Tour te veroveren. Daar kan straks wel eens verandering in komen. De Tour 2015 start namelijk met een rondje tegen de klok in Utrecht. De ideale gelegenheid voor Tom Dumoulin om zich in de geschiedenisboeken van het Nederlandse wielrennen te knallen.

Rotkreuz - Switserland - wielrennen - cycling - radsport - cyclisme -   Tom Dumoulin (Team Giant - Alpecin)  pictured during  prologue of the Tour de Suisse 2015 from Risch to Rotkreuz - photo Rene Vigneron/Cor Vos © 2015Hoe groot de kans is dat Dumoulin straks in de voetsporen treedt van Breukink en co? Realistisch genoeg, denken we. De 24-jarige Maastrichtenaar lijkt een fenomeen te worden in tijdrijden. Dat bewees hij deze week nog eens door als ultieme voorbereiding op de Tour-proloog Fabian Cancellare te kloppen in de proloog van de Ronde van Zwitserland. De reactie na die winst was zeer positief. “Ik ben erg blij met deze overwinning”, aldus Dumoulin. “Na de terugkeer van de hoogtestage met het team in de Spaanse Sierra Nevada moest ik nog afwachten hoe de benen zouden presteren. Het voelt geweldig om te zien dat ik in uitstekende vorm ben.”

De motivatie zal er niet min om zijn, want als het op 4 juli nog een keer lukt, mag Dumoulin de eerste rit in lijn van de Tour tussen Utrecht en Neeltje Jans in de gele trui afwerken.

Als Dumoulin ook effectief slaagt in zijn opzet, wordt hij de achttiende Nederlander ooit die het geel mag aantrekken. Gingen hem voor (in alfabetische volgorde): Wim van Est, Ab Geldermans, Jacques Hanegraaf, Jan Janssen, Gerben Karstens, Gerrie Knetemann, Henk Lubberding, Jelle Nijdam, Adrie van der Poel, Jan Raas, Johan van der Velde, Teun van Vliet, Gerrit Voorting, Rini Wagtmans, Wout Wagtmans en Joop Zoetemelk. Geen onaardig lijstje dus. We wensen Tom dan ook alle succes toe!

 

Lars Boom verkende alvast de Tour-proloog in de Domstad.

 

Foto 2 : © CorVos / Team Giant-Alpecin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*