koersddb3Geen Avondetappe meer straks op de NOS. De renners daarentegen zijn er wel klaar voor om er een lap op te geven. Maar naar welke Nederlanders is het straks uitkijken? Michael Boogerd, eind jaren 90 en begin jaren 2000 nog Nederlands hoop op een gele trui, zegt wat hij straks van zijn landgenoten verwacht. 

Michael Boogerd: “De eerste dag kan het al prijs zijn voor Nederland. Als het op tijdrijden aankomt, moeten we nu kijken naar Tom Dumoulin en Tony Martin. Het parcours is iets beter geschikt voor de Duitser, meen ik. Uit die lange rechte stukken kan Martin wel voordeel halen. Maar Tom heeft het thuisvoordeel, hé. Dus, why not? Verder wordt het een lastige eerste week. De renners moeten over twee muren en dan komt er nog een aankomst bergop in Le Havre. Spannend, maar of het goed is voor de Nederlanders, dat durf ik te betwijfelen. Het wordt meteen bij de pinken zijn voor de klassementsmannen, dat wel. Dan denk ik vooral aan Robert Gesink, Bauke Mollema en Steven Kruijswijk. Die moeten zorgen dat ze niet te veel tijd moeten inboeten. En dan is er nog de kans op valpartijen. Die kunnen beslissen of je Tour slaagt of in de soep draait. Alle kopmannen worden goed omringd door knechten. Wie in vorm is, verliest gewoonlijk niet te veel tijd. Veel tijd verliezen gebeurt wanneer je valt, dus dat ze maar op hun fiets blijven zitten.”

“Het zal sowieso een heel nerveuze eerste week worden. Ik denk dat Kruijswijk wel iets filosofischer zal koersen die eerste dagen, dat hij zich wat meer zal laten uitzakken. Maar Mollema en Gesink kunnen zich dat geenszins veroorloven. Als je top tien wil rijden, moet je meteen vol aan de bak. Ik verwacht wel iets van LottoNL-Jumbo, maar naast Gesink zullen ook Laurens ten Dam en Wilco Kelderman ambitie hebben voor een mooi klassement. Die sterkte wordt hun grootste vijand, daar ben ik bijna van overtuigd. Was vorig jaar niet anders. Dat zag er niet erg professioneel uit. Je kan niet met drie man continu van voren willen zitten, slechts omringd door vijf helpers. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen. Maar hoe dan ook vind ik Kelderman nog te licht wegen. Ten Dam is daarentegen een moeilijk verhaal. Met Mollema vertrok er voor hem een concurrent bij LottoNL-Jumbo, maar met Gesink en Kruijswijk zijn er wel twee nieuwe gekomen. Ten Dam moet tonen dat hij beter is dan de anderen en dan zal hij zijn kans wel mogen gaan. De rivaliteit kan te groot worden in de ploeg en dat kan nefast worden. Goede afspraken zijn een must.”

Eerste twee weken

Michael Boogerd: “Er is de eerste week de kasseienrit, maar ik denk dat Lars Boom samen met Lieuwe Westra dan al in dienst zal moeten rijden van Vincenzo Nibali, de kopman bij Astana. Voor de rest zie ik geen Nederlanders vuurwerk maken. Of het moest Dumoulin zijn, als die het geel zou veroveren. Dan zetten ze bij Giant-Alpecin wellicht in op hem. Lukt dat niet, dan zet het
team zijn geld wellicht op de sprint met Marcel Kittel, als die er uiteindelijk bij is. In dat geval zullen we wellicht jongens als Koen de Kort, Roy Curvers, Albert Timmer en Tom Veelers voorin zien koersen. Maar dat is voor het voorbereidende werk. Voor een zege zullen zij nooit meespelen.”

“In de heuvelachtige tweede week zouden we misschien iets kunnen hebben aan Westra, maar ik vermoed echt dat die drie weken voor Nibali zal moeten koersen. Als de verschillen in het klassement dan al behoorlijk groot zijn, dan kunnen we misschien een succesje boeken met een uitval van Tom-Jelte Slagter, maar voor de rest schat ik het maar pover in. Het is moeilijk te voorspellen, je moet echt die eerste week afwachten.”

Klassement

Michael Boogerd: “Ik moet toegeven dat ik wel veel verwacht van Gesink. Als die zijn kopje kan leegmaken, is hij nog steeds een van de beste klassementsrenners ter wereld. Daar blijf ik bij. Top vijf in de komende Tour durf ik niet te voorspellen, maar top tien moet zeker kunnen. Kelderman moeten we voorlopig nog niet te veel belasten. Laat hem maar rijden en dan zien we wel waar hij uitkomt. De grote druk van een klassement moeten we hem nog wat besparen. Hij is nog maar 24, dus er is nog tijd. Op termijn zal hij wel meespelen voor de klassementen. Hij kan zich het beste spiegelen aan Nibali. Rustig groeien en pas alles op een grote ronde zetten wanneer hij voelt dat hij er helemaal klaar voor is.”

“Mollema rijdt zijn eerste jaar bij een ander team (Trek, red) en dat kan wat aanpassing vergen. Hij reed geen goeie Dauphiné, maar dat hoeft geen nadeel te zijn. Er waren in het verleden wel meer renners die het in voorbereiding slecht deden maar in de Tour toch top waren. Ik vermoed dat hij ook nu pas de puntjes op de i aan het zetten is tijdens een hoogtestage. Dat zal wel goed uitpakken. Ik verwacht hem in de frontlinie. Het wordt de moeilijkste Tour in drie jaar voor de Nederlandse klassementsrenners. Top vijf wordt voor wie dan ook aartsmoeilijk, maar het kan wel. Laten we hopen.”

Michael Boogerd is een van de initiatiefnemers van Roompot-Orange Cycling, een Nederlands opleidingsteam.

Fotomateriaal; Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*