Terwijl zowat de hele wielerwereld zit te supporteren voor Froome, Quintana, Contador of een andere pretendent in de megalomane koers die de Tour de France is geworden, worstelden wij ons een week in het zog van Team Cibel. Dat trad met vijf renners aan in de prachtige Ronde van Luik. Een mooie belevenis.

De continentale wielerploeg Team Cibel trok vorige week naar de Ronde van Luik met duidelijke doelstellingen. “We wilden op dit heuvelachtig parcours enerzijds de conditie van de renners extra opbouwen en anderzijds bekijken wie het sterkste bergop kan rijden met het oog op het Belgisch kampioenschap voor Elite zonder Contract eind juli”, doet sportdirecteur Gaspard Van Peteghem het teamverhaal. “De meeste wedstrijden die we rijden zijn op ene vlakke omloop, vandaar dus. Qua resultaat mikten we op dagsucces of een goed eindklassement. We zakten met zes renners af: Kevin Callebaut, Bjorn De Decker, Kevin De Jonghe, Kenny Goossens, Lawrence Naesen en Jori Van Steenbergen.” Deze vijfdaagse werd achteraf gezien een succes voor Team Cibel.

nieuws36Dag 1: Blegny – Blegny

Van Peteghem: “De eerste rit is meteen een succes voor Team Cibel. Het is een etappe over 139 kilometer. Er zijn verschillende demarrages, maar op het einde krijgen we toch een spurt met 14 coureurs. Kevin en Lawrence zitten erbij. Ze hebben meer dan een minuut op het achtervolgende peloton. Fantastisch om zien dat Lawrence Naesen dan de sprint wint voor Mathieu van der Poel, waardoor hij zowel de gele leiderstrui als de groene puntentrui krijgt aangemeten. Kevin de Jonghe wordt negende.”

 

Dag 2: Plombières – Plombières

Van Peteghem: “Het wordt een tegenvallende dag. Kevin Callebaut wordt ziek, waardoor we maar met vijf man meer zijn. De rest van de ploeg rijdt wel goed. De afspraak vooraf is dat we Mathieu van der Poel niet laten wegrijden. Dat gebeurt ook niet, maar er rijden wel 24 andere jongens weg en door de focus op Van der Poel missen wij die goede vlucht. Na de tweede dag mocht Lawrence opnieuw het podium op voor geel en groen, maar ‘s avonds in het hotel krijg ik dan een telefoon van de jury dat ze zich misrekend hebben. Lawrence staat zogezegd op twee seconden, wat natuurlijk een enorme ontgoocheling is voor ons. Ik begrijp niet dat zoiets nog kan in de 21e eeuw.”

Dag 3: Marchin – Marchin

Van Peteghem: “Ik geef opdracht aan mijn renners om Van der Poel en Wout Van Aert niet te laten wegrijden zodat ze in het klassement niet kunnen uitlopen. We slagen daarin en er rijden 25 renners weg met Kenneth Van Rooy van Lotto Soudal in de kopgroep, die de leiderstrui pakt. Tijdens de wedstrijd hebben we tegenslag. Kevin Callebaut wordt ziek, waardoor hij niet meer kan starten. De Jonghe rijdt twee keer lek en Naesen moet tot tweemaal van de fiets. Jammer, want anders was hij zeker mee geweest met de vlucht en waren we voorin het klassement blijven staan. Dat geldt ook voor Kevin De Jonghe, die nu uit de top tien valt. In deze rit verliezen we de Ronde van Luik, daar ben ik zeker van.”

04.pndejongheDag 4: Stoumont – Stoumont

Van Peteghem: “We koersen goed vandaag. Met vier man zitten we in de ruime kopgroep van 60 man. Eigenlijk kunnen we met De Decker mikken op ritwinst met de klim naar Stoumont in gedachten. De Jonghe moet op die klim echter twee keer van fiets wisselen. De tweede keer op drie kilometer van de meet nog. Omdat hij kan meespelen voor een goed klassement neemt hij de fiets van De Decker, die zo uiteraard niet kan meedoen voor dagwinst. Daardoor grijpen we naast een bijna zekere topvijfplaats in de rit en ook naast twee toptienplaatsen in het algemeen klassement. Na rit 4 staan we pas op 20 en 21 in dat klassement. Daar hadden we meer van verwacht.”

Dag 5: Seraing – Seraing

Van Peteghem: “Het is vandaag de de koninginnenrit, meteen ook de zwaarste rit in deze Ronde van Luik. We rijden om deze rit te winnen en zetten alles op een goed eindklassement voor Kevin De Jonghe. Top tien kan zeker nog. Hij moet in principe zelfs deze etappe kunnen winnen. Het moet natuurlijk wel meezitten. De ploegen van de crossers rijden allemaal een beetje voor elkaar en dat maakt het voor ons wel wat lastiger. Samen met Lotto rijden we 100 km op kop zodoende geen groep renners te laten wegrijden en Kevin te beschermen voor de finale. In de finale rijdt een kopgroep weg van 25 man met alle favorieten erbij. In de plaatselijke demarreert Kevin, maar hij wordt helaas weer ingelopen. Daarna versnelt Gianni Vermeersch weg en nu gaat niemand er achteraan. Onmiddellijk rijden er nog zes renners weg met daarbij onze Kevin, die uiteindelijk vierde wordt. Op meer dan een minuut volgt de eerste groep met daarin leider Kenneth Van Rooy, die de ronde wint. Hij verdient het wel, maar we hadden natuurlijk liever zelf gewonnen. Kevin behaalt nog de dertiende plaats in het eindklassement, maar zonder tegenslag had hij op het podium kunnen staan.”

“We zijn heel fier dat we een rit gewonnen hebben en ook de gele en groene trui binnen de teamrangen hebben gehad. Met wat minder tegenslag hadden we daarnaast een top vijf in het eindklassement kunnen bemachtigen. De beoogde resultaten werden behaald, dus we mogen zeker tevreden zijn over onze Ronde van Luik.”

 

Foto 1: Lawrence Naesen op het podium na rit 1

Foto 2: Kevin De Jonghe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*