De wintermercato komt eraan, maar de grootste transfers zijn al geregeld in het profpeloton. De kaarten zullen komend seizoen dus iets anders liggen. We hebben de belangrijkste wissels voor u op een rijtje gezet.

koersddb17 Niccolò Bonifazio – Italiaan, 22 jaar

Niccolò Bonifazio is pas 21, maar wordt gezien als een groot talent. In 2014 won hij in het shirt van Team Lampre-Merida de massasprint in de Coppa Agostoni en drie etappes in de Ronde van Hainan, waar hij tweede werd in het eindklassement. Dit jaar zette hij zijn opmars verder. De jonge Italiaan werd knap vijfde in Milaan-San Remo en won de GP Lugano. De Italiaanse formatie moet volgend seizoen verder zonder hem, want Bonifazio  heeft zijn lot verbonden aan het Amerikaanse Trek Factory Racing. De komst van Bonifazio naar Trek zou overigens concurrentie betekenen voor Danny van Poppel, want de Italiaan kan ook rap aan komen. Maar Van Poppel verlaat Trek mogelijk; LottoNL-Jumbo en Team Sky werden al genoemd. Feit is dat Bonifazio aan de vooravond staat van een grote carrière als topsprinter. Benieuwd of hij het ook kan waarmaken.

Sylvain Chavanel – Fransman, 36 jaar

Chavanel reed de voorbije twee seizoenen voor IAM Cycling, de Zwitserse formatie die afgelopen seizoen debuteerde in de WorldTour. De wegen scheidden want het contract van Chava was ten einde en de ploeg wenste het niet te verlengen. Chavanel – in zijn hoogdagen speerpunt bij het Quick-Step van Patrick Lefevere – leek even te moeten vrezen voor zijn carrière. Met Direct Energie Cycling kwam er toch een nieuw team op de proppen. Zo komt La Machine een beetje thuis, want in 2004 verliet hij het toenmalige Brioches La Boulangère, dat later Team Europcar werd. Team Europcar trekt er nu de stekker uit en wordt als hoofdsponsor van het team van manager Bernaudeau opgevolgd door de Franse energieleverancier Direct Energie. Benieuwd wat voor moois Chavanel straks nog uit zijn hoed kan toveren.

koersddb7Bob Jungels – Luxemburger, 23 jaar

Bob Jungels deed voor het eerst van zich spreken in 2010, toen hij zich in het Italiaanse Offida tot wereldkampioen tijdrijden bij de juniores kroonde. Hij kreeg tot 2012 zijn opleiding bij het Leopard-Trek Continental team en maakte het seizoen daarna ook zijn intrede bij de professionele Trek-ploeg. Jungels is meervoudig Luxemburgs kampioen, en dat zowel op de weg als tegen de klok. Hij trekt nu de Trek-deur achter zich dicht en rijdt volgend seizoen voor het Etixx – Quick-Step van Patrick Lefevere, die hem onlangs nog een van de grootste wielertalenten van het moment noemde. Jungels verbaasde dit seizoen vooral met zijn aanvalsdrift in de Tour de France en zijn zesde plaats in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland. Benieuwd wat de plannen van Lefevere zijn met Jungels, maar het potentieel is alvast groot.

Marcel Kittel – Duitser, 27 jaar

De Tour de France moest het dit jaar stellen zonder Marcel Kittel. De Duitser zwalpte door het seizoen – eerst door aanhoudend blessureleed en vervolgens met een vormcrisis – en dus besloot zijn Team Giant-Alpecin de Duitser niet mee te nemen naar de Tour, waar Kittel in de voorgaande twee edities nochtans acht ritzeges had geboekt. Zijn marktwaarde was wel fel gedaald en dus zag Patrick Lefevere hem als een ideale opvolger voor Mark Cavendish bij Etixx – Quick-Step. Kittels contract liep in principe nog tot eind 2016 bij Team Giant-Alpecin, maar hij kocht zichzelf vrij en tekende een tweejarige deal bij het team van Patrick Lefevere.

koersddb10Michal Kwiatkowski – Pool, 25 jaar

Het talent van Michal Kwiatkowski staat al jaren buiten kijf. De Pool werd in 2007 Europees kampioen op de weg bij de junioren en tweede in de individuele tijdrit. In 2008 werd hij zowel Europees als wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Via Radioshack kwam hij in 2012 bij het toenmalige Omega Pharma-Quick Step. Sinds die dag zwaait Patrick Lefevere met lof over zijn goudhaantje. Kwiatkowski bewees in 2014 meer dan eens dat hij een grote kan worden. De kers op de taart volgde op het WK in Ponferrada. De Pool wilde beloond worden voor die prestaties, maar Lefevere wilde niet al zijn budget aan één renner spenderen. En dus kwamen er strubbelingen. Gevolgd door de exit van Kwiatek bij het Etixx-team. Het leek al even duidelijk dat hij naar Team Sky zou verkassen en dat werd intussen ook officieel bevestigd.

Mikel Landa – Spanjaard, 25 jaar

Mikel Landa reed het voorbije seizoen voor Astana, waar hij in de grote rondes zijn eigen kans niet mocht gaan. Landa brak dit jaar nochtans echt door met een derde plaats in de Giro, na Contador en zijn teammakker Aru. Vincenzo Nibali en Fabio Aru stonden al dan niet terecht op een hoger schavotje bij de ploegleiding. Dat stond Landa niet aan, hij had meer vertrouwen verwacht. Liet zijn team meteen weten andere oorden te zullen opzoeken en dat is uiteindelijk Team Sky geworden. Met Chris Froome hebben de Britten hun kopman voor de Tour al bepaald, maar Landa richt zijn pijlen andermaal op een topprestatie in de Giro.

Richie Porte – Australiër, 30 jaar

Dat Richie Port eindelijk een streep zou trekken onder zijn dienstjaren bij Team Sky, stond in de sterren geschreven. Hij is te goed om te knechten, maar deed dat de voorbije seizoenen zonder morren toch op een formidabele manier. Eerst voor Bradley Wiggins en later voor Chris Froome. Beiden loodste de Austraiër naar winst in de Tour de France. Porte, die zijn Europees avontuur destijds begon bij het Deense Saxo Bank, heeft het talent om zelf een uitstekend resultaat neer te zetten in een grote ronde. Want hij kan niet alleen klimmen, ook zijn tijdritcapaciteiten zijn outstanding. Bewijs daarvan zijn Australische tijdrittitel. Won dit seizoen ook Parijs-Nice, voor de tweede keer in drie jaar, de Ronde van Romandië en de Ronde van Trentino. Het wordt tijd dat hij zijn eigen kans mag gaan in de Tour, de Giro en/of de Vuelta. Porte krijgt die kans bij BMC, dat wel wat visibiliteit in een grote ronde kan gebruiken. Een outsider op eindwinst erbij komend seizoen. Dat wordt likkebaarden!

Jurgen Van den Broeck – Belg, 32 jaar

Van den Broeck finishte in 2010 als derde en in 2012 als vierde in de Tour de France, weliswaar na de schorsingen van een stel dopingzondaars. De voorbije seizoenen kreeg hij echter meermaals af te rekenen met vervelende blessures en kwam hij al eens ten val of werd hij ziek. Telkens op een slecht moment, maar het hypothekeerde wel meer dan eens zijn seizoen, dat steeds volledig afgesteld was op de Tour. Van den Broeck wilde nog steeds naar de Tour en dat leek bij het Lottoteam niet mogelijk. De relatie tussen VdB en Lotto Soudal vertroebelde en beide partijen besloten uit elkaar te gaan. Meerdere teams zouden interesse hebben getoond in de Belg, maar uiteindelijk koos hij voor een avontuur in dienst van Katusha. Bij de Russen wordt hij verenigd met Viacheslav Ekimov en José Azevedo, die hij nog kent van bij het Amerikaanse Discovery Channel. Het wordt alvast uitkijken naar Van den Broecks comeback in de Tour.

Mark Cavendish – Brit, 30 jaar

Fougères, 10 juli 2015. Cavendish heeft enkele uren geleden zijn eerste – en achteraf gezien – enige ritzege in de Tour de France op zak gestoken. De Britse ex-wereldkampioen loopt over van geluk en in zijn jolijt vertroetelt hij zijn Etixx-Quick-Stepploeg met een opmerkelijke liefdesverklaring. Die is volgens hem ‘the greatest’ en een team dat hij voor geen geld ter wereld zou willen verlaten. Drieënhalve maand later bewees hij met z’n transfer naar Team Dimension Data, de opvolger van MTN-Qhubeka, het tegendeel. Patrick Lefevere gaf zijn veelwinnaar – Cav boekte in drie seizoenen maar liefst 44 overwinningen – geen vernieuwd contract omdat… hij te veel geld vroeg. Moet wel gezegd: de teammanager wil de hoge loonkosten van zijn kern doen dalen en liet grootverdieners – zo ook Kwiatkowski – vertrekken. In het zog van de Manx Express gaan ook ‘lead-out man’ Mark Renshaw en boezemvriend Bernhard Eisel naar de Zuid-Afrikaanse ploeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*