Ook het voorbije seizoen kon het wielerpubliek al in meer of mindere maten genieten van hun talent. Straks volgt echter de grote overstap naar een team op het allerhoogste niveau van het internationale wielrennen. Deze jonge gasten zijn klaar om brokken te maken, om de oude garde van zijn troon te stoten. Vijf Belgische talenten die klaar zijn voor hun grote entree.

 

Victor Campenaerts, 23 jaar

Team LottoNL-Jumbo legde in september Victor Campenaerts voor twee jaar vast. De 23-jarige tijdritspecialist komt over van Topsport Vlaanderen-Baloise.
Ploegleider Nico Verhoeven van Team LottoNL-Jumbo volgt Campenaerts al langere tijd. “Victor is een goede tijdrijder en heeft de afgelopen jaren sterke uitslagen gereden”, weet hij. “Hij is bij de beloften Europees kampioen tijdrijden geworden en kwam dit jaar ook in kleinere etappekoersen als de Ster ZLM Toer en de Tour de Wallonie sterk voor de dag. Je kunt zien dat hij serieus is verbeterd in het klimmen. We zien mogelijkheden om Victor op termijn bij de top van de tijdrijders te brengen. Daar gaan we tijd en energie in steken.”

Campenaerts ziet Team LottoNL-Jumbo als de ideale plek voor zijn ontwikkeling. “Ik wist door het volgen van de ploeg al dat er veel aandacht is voor de wetenschappelijke kant van het wielrennen. In mijn kennismakingsgesprek met Mathieu Heijboer werden mijn ogen echt geopend. De wetenschappelijke benadering door Team LottoNL-Jumbo gaf voor mij de doorslag. Ook de nadruk op het tijdrijden is natuurlijk erg interessant. Ik kijk er naar uit om met deze goede omkadering op het hoogste niveau te strijden. Ik hoop een stap te zetten richting de top van het tijdrijden. Bovendien wil ik bergop progressie boeken om in WorldTour-wedstrijden in lastige heuvelritten de finale te kunnen rijden.”


Laurens De Plus, 19 jaar

Laurens De Plus maakte tot dit seizoen deel uit van het Lotto Cycling Talent Project. Hij won vorig jaar het bergklassement in de Tour de Moselle en behaalde tal van ereplaatsen in lastige klimwedstrijden. In zijn tweede jaar als belofte wilde De Plus vooral pieken naar Luik-Bastenaken-Luik en zich opnieuw laten opmerken in de zwaardere bergritten. Ook in de Tour de l’Avenir kwam hij sterk voor de dag. Een toekomst bij Lotto Soudal komt er niet, want De Plus rijdt straks voor de Belgische wielerformatie van Patrick Lefevere. “We volgden Laurens al lang”, bekende Lefevere meteen nadat de deal rond was. “Samen met Fernando Gaviria en Rodrigo Contreras stond hij helemaal bovenaan ons lijstje met talenten. We denken dat hij het potentieel heeft om een goed profrenner te worden en samen zullen we een programma ontwikkelen waarmee hij de wereld van het profwielrennen stap voor stap kan ontdekken.”

“Ik ben echt blij met mijn overstap”, trapt De Plus op zijn beurt een open deur in. “Dit is een droom en het is zelfs een beetje raar om vanaf komende winter samen te trainen met renners die ik bewonder. Ik ben tevreden dat Patrick Lefevere me deze kans geeft. Ik voel dat ik me in dit team zonder druk kan ontwikkelen. Ik heb nog veel te leren.”

naesenOliver Naesen, 25 jaar

Dries Devenyns en Jonas Van Genechten krijgen er een landgenoot bij bij de Zwitserse WorldTour-formatie IAM Cycling, waar ook Rik Verbrugghe aan de slag is als ploegleider. Oliver Naesen, die twee jaar terug nog voor het kleine Team Cibel koerste en afgelopen maanden sterk presteerde in loondienst van Topsport Vlaanderen – Baloise, vervoegt het team.  “Oliver is een goeie coureur”, opent Verbrugghe. “Ik volg hem al sinds ik bij het beloftenteam van BMC werkte. Hij reed dit seizoen bij Topsport een mooi programma met goede resultaten, zeker als eerstejaars prof. Hij verdient zeker een kans bij een team in de WorldTour, vonden wij. Oliver is een renner die een koers kan afmaken, en dat vinden we heel belangrijk.  Als hij mee is in een ontsnapping, is hij echt een winnaar. Bovendien kan hij een sprint aantrekken voor een kopman, ideaal voor onze snelle jongens Jonas Van Genechten en Matteo Pelucchi. Oliver – die een contract heeft voor één seizoen – zal zich wel moeten aanpassen aan het hogere niveau, maar toch verwachten we hem al meteen op het voorplan.”

“Ik denk dat er voor mij niet zo heel veel zal veranderen, alleen zal ik wel wat meer WorldTour-wedstrijden rijden”, zegt Naesen zelf over zijn transfer. “Dat mag normaal geen enkel probleem vormen, integendeel. Ik kijk er vooral naar uit om mijn nieuwe ploegmaats te leren kennen op stage en deze winter hard te trainen. Qua koersen zal ik me vooral richten op het voorjaar en een paar kleinere ronden zoals de Eneco Tour. Vorig seizoen heeft uitgewezen dat ik daar het meeste rendement haal. Wat nieuw zal zijn, is dat ik wellicht ook een grote ronde zal rijden. Voor de rest moeten we mijn programma nog verder uitwerken. Sowieso is dit een droom voor iedereen die ooit met wielrennen begint.”

Edward Theuns, 24 jaar

Trek Factory Racing kondigde al enige tijd geleden aan dat het Edward Theuns overneemt van Topsport Vlaanderen – Baloise, de ploeg van manager Walter Planckaert. De Gentbruggeling tekende voor twee seizoenen bij de Amerikaanse Trekploeg. “Dit is een enorme uitdaging voor mij”, stelt Theuns. “Alles gaat zo snel. De bedoeling was om me het afgelopen seizoen in de kijker van enkele WorldTour-teams te fietsen, maar Trek kwam al heel snel. Ik ben ongelofelijk blij om deel te kunnen uitmaken van een team dat zich zo goed op de koersen in onze regio focust. Ik ben ook enorm verheugd om samen met Fabian Cancellara te kunnen koersen. Ik moet nu vooral proberen om mijn ontwikkeling verder te zetten. Dat is mijn grootste doel voor het aankomende seizoen. Ik zal hard werken om Fabian door een uitstekend voorjaar te loodsen. En als ik de kans krijg, zal ik zelf ook eens mijn kans gaan”, lacht Theuns.

“Edward heeft dit seizoen zijn enorme potentieel getoond in de Belgische klassiekers”, zegt Trekmanager Luca Guercilena. “Hij heeft een fantastische winnaarsmentaliteit. We zijn er van overtuigd dat hij Cancellara goed zal kunnen bijstaan in het voorjaar en dat hij in bepaalde wedstrijden zelf zijn stempel zal drukken. Daarin zal zijn snelheid van instrumenteel belang zijn.”

JelleWallaysJelle6Jelle Wallays, 26 jaar

Dat Jelle Wallays na dit seizoen eindelijk de overstap zou maken naar een team in de WorldTour, kon iedereen voorspellen. De Roeselarenaar reed een sterk 2014 en kon die groeiende vormcurve dit seizoen ook bekronen met een knappe zege, met name in Dwars door Vlaanderen. Speedy Wally, die al sinds 2010 voor het Topsport-team uitkwam, trekt straks naar Lotto Soudal. Hij was ook in beeld bij Trek, maar kon daar maar voor één seizoen tekenen. En dus blijft hij in Belgische loondienst. “Toen we de Belgische markt afschuimden om onze ploeg te versterken met kerels waar we kunnen van uit gaan dat ze hun plaats hebben in een WorldTour-ploeg, kwam Jelle Wallays snel in ons vizier.” Dat zegt Wallays nieuwe ploegbaas Marc Sergeant. “Sowieso is Topsport Vlaanderen – Baloise een belangrijke kweekvijver, maar Jelle heeft de afgelopen jaren de evolutie gemaakt tot een renner die finales kan rijden. Dat zijn functioneren bij Lotto Soudal anders zal zijn dan bij Topsport is vrij logisch, maar ik zal hem niet tegenhouden om ook volgend jaar zijn koersstijl te behouden. Hij rijdt met verbetenheid, is een doorzetter. Om in de koersen die hij graag rijdt tot zijn recht te komen, is dat onontbeerlijk. Hij krijgt sowieso de tijd om zich aan te passen; het woord ‘moeten’ zal niet van toepassing zijn. Als hij zich goed voelt, zal hij zijn mannetje wel staan, daar ben ik van overtuigd.”

“De WorldTour is het niveau waar elke jonge renner van droomt en volgend jaar wordt dat werkelijkheid”, glimlacht Wallays. “Ik heb er vijf seizoenen bij Topsport Vlaanderen opzitten, een periode waarin ik met de medewerkers en andere renners een band heb opgebouwd, goeie resultaten heb neergezet en waar iedereen mij een transfer naar Lotto Soudal gunt. De interesse van Lotto Soudal dateert al van 2014, maar is concreet geworden na dit voorjaar. Van bij het eerste gesprek had ik een heel goed gevoel over de parallel tussen mijn verwachtingen en hun visie. Ik zal uiteraard geregeld in functie van de kopmannen rijden, kan daarnaast een grote ronde betwisten om sterker te worden en zal nu en dan mijn eigen kans mogen gaan binnen een ploeg die de afgelopen maanden getoond heeft dat attractief koersen loont. De WorldTour zal zeker een stap hogerop worden. Ik heb geregeld van het grote werk geproefd in eendagswedstrijden, maar wat rittenwedstrijden betreft, heb ik enkel de Eneco Tour gereden. Dat worden zeker heel wat nieuwe ervaringen, maar het feit dat ik voor twee jaar mocht tekenen, zorgt ervoor dat ik de tijd krijg om te wennen aan mijn nieuwe omgeving en mijn plaats in de ploeg kan zoeken. Ik streef ernaar elke koers iets te kunnen betekenen en zal met plezier jongens als Jens Debusschere of André Greipel bijstaan.”

Fotomateriaal: Davy De Blieck.

Vier van deze vijf jongeren reden dit seizoen voor Topsport Vlaanderen – Baloise, het opleidingsteam van Walter Planckaert.

Volgens Sporza-commentator Andre Meganck behoort er slechts één van deze jongens tot de grootste wielertalenten die België rijk is. Kijk hier wie dat zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*