Bij het Franse AG2R-La Mondiale waren ze hem liever kwijt dan rijk, maar Team Movistar gunde hem een tweede kans. Een Spaanse risico-investering? De Colombiaan scheerde dan wel de hoogste wielertoppen, nadien nam hij een duikvlucht naar steeds diepere dalen. Een overzicht.

koersddb5Hoge toppen

  • Ronde van België 2012

Carlos Alberto Betancur Gomez. Het brede wielerpubliek leert deze gevleugelde naam voor het eerst kennen tijdens de slotrit van de Ronde van België, waar een 22-jarig Colombiaantje zowaar Belgisch kampioen Philippe Gilbert remonteert en de ritwinst grijpt. Later dat jaar zou hij in het shirt van Aqua & Sapone op Italiaanse bodem nog de Trofeo Melinda en een rit in de Ronde van Padanië winnen. Het levert hem in 2013 een transfer op naar de WorldTour waar hij bij het Franse AG2R-La Mondiale een driejarig contract ondertekent.

  • Heuvelklassiekers 2013

Betancur mag zich meteen bewijzen in de heuvelklassiekers. Een zevende plaats in de Ronde van het Baskenland doet het beste vermoeden. Toch wordt de Amstel Gold Race een afknapper. Drie dagen later herrijst Betancur met een knappe derde plaats in de Waalse Pijl. Luik-Bastenaken-Luik beëindigt hij als vierde. Het Ardennenwerk moet de komende jaren de speeltuin worden voor de explosieve Colombiaan.

  • Ronde van Italië 2013

Met een rugzak vol mooie adelbrieven trekt Carlos Betancur richting Italië voor de start van zijn tweede Giro d’Italia – als neoprof reed hij in 2011 al de Ronde van Italië uit. Onder invloed van een enorme aanvalsdrift gaat de geblokte klimmer vooral in de bergen op zoek naar een prestigieuze ritwinst. Echter zonder succes, maar zijn attractieve manier van koersen leidt Betancur wel naar een onverwachte vijfde plaats in het algemene klassement, op weliswaar meer dan zeven minuten van eindwinnaar Vincenzo Nibali. Als toemaatje krijgt de Colombiaan de witte trui van beste jongere.

  • Haut-Var & Parijs-Nice 2014

2014 moet het seizoen van de totale ontbolstering worden voor Carlos Betancur. Eind februari heeft hij al zijn eerste overwinning te pakken. In de Ronde van Haut-Var verslaat hij John Degenkolb in de openingsrit. Na een tweede plaats in de slotrit graait de AG2R-renner ook het eindklassement mee van de tweedaagse rittenkoers. Niet veel later slaat hij ook in Parijs-Nice ongenadig hard toe: twee ritzeges en de eindzege. Betancur maakt indruk op de Franse wegen zodat kenners de kans op een aankomende klassieke zege vrij groot achten. Geen mens die dan denkt dat dit de eerste en voorlopig laatste overwinningen in de WorldTour van de Colombiaan zou zijn.

koersddb16

Diepe dalen

  • Heuvelklassiekers 2014

De verwachtingen zijn torenhoog voor de heuvelklassiekers, maar in de voorbereiding loopt het mis. Ziekte dwingt hem tot opgave in de vierde rit van de Ronde van Catalonië. Een kantelpunt in de nog prille carrière van de Colombiaanse wonderboy. De topconditie zal Betancur niet meer halen.  De Ardennenklassiekers vallen volledig in het water. In de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl gaat hij van start, maar daarmee is ook alles gezegd. Voor La Doyenne geeft hij forfait wegens een keelontsteking.

  • Ronde van Frankrijk 2014

Na de teleurstellende klassiekers vertrekt Betancur richting thuisland Colombia. Het begin van een warrige periode. Wekenlang laat de Colombiaanse klimmer niets van zich horen, wat tot grote ergernis leidt bij zijn Franse werkgever AG2R-La Mondiale. Begin juni moet de Zuid-Amerikaan zich melden in Frankrijk, maar hij stapt nooit op het vliegtuig richting Europa. Pas twee weken voor de start van de Ronde van Frankrijk komt de ploegleiding via een tussenpersoon te weten dat Betancur al een tijdje met het cytomegalovirus rondfietst. Daarnaast zou heimwee hem parten spelen. De Tour wordt meteen geschrapt van het programma. Nochtans hebben zowel renner als ploeg van de Franse rittenkoers hét hoofddoel van het seizoen gemaakt.

  • Vuelta 2014

Voor de start van de Vuelta keert Betancur met een duidelijk overgewicht terug naar Europa. Vooral zijn buikje vormt een onderwerp van spot binnen het peloton. Uiteindelijk wordt de Spaanse drieweekse een catastrofe. Elke rit hangt de Colombiaan aan de staart van het peloton te bengelen en dat vertaalt zich in een beschamende voorlaatste plek in het eindklassement. Met deze wanprestatie lijkt het Colombiaanse enfant terrible zijn laatste restje krediet bij de ploegleiding verspeeld te hebben.

  • Ontbinding contract

Tijdens de afgelopen Ronde van Italië flakkert Betancur weer even op. Meerdere keren gaat hij op zoek naar een etappezege, maar verder dan een tweede plaats in de elfde rit komt hij niet. Die Giro is uiteindelijk de laatste keer dat we hem dit seizoen nog in actie zouden zien. Nadien wordt het maandenlang muisstil rond de Colombiaan. Tot eind augustus AG2R-La Mondiale de ontbinding van zijn contract wereldkundig maakt. Anderhalve maand later gunt Movistar Betancur een tweede kans. Brengt de Spaanse ploeg de winnaarsmentaliteit in de Colombiaanse wonderboy weer naar boven? Of wordt Carlos Betancur het slachtoffer van zijn eigen grillen?

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*