Na een mooie carrière in de schaduw van broer Bart moest Geert Wellens de fiets in 2014 aan de haak hangen als gevolg van aanhoudende rugproblemen. Maar een leven zonder cross is niet besteed aan de intussen 32-jarige Vorselaar. Hij richtte samen met kompaan Frank Hannes de Luihoevecrossers op, wat nu evolueerde tot het AA Drink / Kalas Cycling Team. Wellens licht de zes rensters toe die hij als ploegleider onder zijn hoede heeft.

 

AxelleBellaertAxelle Bellaert, 18 jaar, komt uit Brugge en woont in Jabbeke (B)

Geert Wellens: “Axelle reed vorig jaar al bij de elite, maar ze werd nog geklasseerd bij de jeugd. Dit jaar is het daarom niet zo makkelijk meer om vooraan mee te doen. In september en oktober liet ze haar hoofd hangen en liep alles mank. Geen greintje pit. Ze kwam soms over de aankomst gereden en ze was niet eens moe. Dat is natuurlijk onaanvaardbaar en dus ben ik ze gaan trainen en begeleiden. Nu zit het kopje weer goed en gaan de prestaties crescendo. Ze kan weer afzien en heeft daardoor al een wedstrijd gewonnen. Dat ze zo diep kan gaan, stelt me tevreden. Dan is het resultaat voor mij minder doorslaggevend. Axelle is wel goed, maar de top zal ze niet halen. Ze moet vooral nog inhoud kweken, want vier uur trainen in de Ardennen, dat lukt haar nog niet.”

 

MaudKaptheijns2Maud Kaptheijns, 21 jaar, komt uit Veldhoven en woont in Westerhoven (NL)

Geert Wellens: “Maud moet ik altijd intomen, anders traint ze veel te veel. Te veel karakter is dus ook niet goed. Als je aan de top wilt geraken, is rust een belangrijke troef, maar dat vergeet ze soms. Ze is heel technisch aangelegd en heeft geen schrik om vol in een afdaling te gaan. Daar pakt ze vaak veel tijd mee op de concurrentie. Een ander voorbeeld: ze kan heel goed over grachtjes springen, zoals in Neerpelt. Dat Sanne Cant dat zelfs niet doet, betekent dat Maud veel in haar mars heeft. Ze is tenslotte ook nog maar 21. Ze heeft veel lef en kan ver geraken. Ik had dit seizoen verwacht dat Maud vaak top 10 zou rijden in grote wedstrijden, maar ze rijdt vaak bij de eerste 5. Dat ze 2e werd op het EK, vind ik echt chapeau. Ze zet voor het tweede jaar op rij een enorm grote stap. We hopen haar dus nog een paar jaar bij ons team te houden.”

 

Shana MaesShana Maes, 20 jaar, komt uit en woont in Vorselaar (B)

Geert Wellens: “Shana is het tegenoverstelde van Maud. Ze heeft niet zo veel techniek en is ook wat banger in afdalingen. Vorig jaar reed ze even snel de Koppenberg naar boven als Sanne Cant – wat betekent dat ze barst van het talent, maar in de afdaling verloor ze anderhalve minuut, véél te veel. Er is dus technisch en mentaal werk aan. Voor de topwedstrijden komt ze voorlopig nog tekort.  Door elke woensdag rond de kerktoren te rijden, leer je echter niet afdalen. Daarom probeer ik haar in de zomer te laten mountainbiken. Langs de andere kant heeft ze een hele goede basistechniek; ze is heel sterk in kort draaiwerk, zoals in Vorselaar en Hasselt.”

 

JaraNoelJara Noël, 16 jaar, komt uit Aalst en woont in Erpe (B)

Geert Wellens: “Jara is een opkomend talent in België, maar het is een speciaal geval. Ze heeft enorm veel talent en kan wel degelijk een stukje crossen, maar ze is aan de koppige kant. Ze laat soms haar kopje hangen en dan loopt het voor geen meter, maar bij een 16-jarige kan ik dat wel eens door de vingers zien. Ik was vroeger zelf ook wel eens een koppigaard, dus daar maak ik geen probleem van. (lacht) Ze kan ver geraken, de Belgische titel bij de dames jeugd is zeker haalbaar. Misschien lukt het zelfs al in Lille, begin januari.”

 

nikola noskovaNikola Noskova, 18 jaar, woont in Jablonec nad Nisou (TSJ)

Geert Wellens: “Een uitzonderlijk verhaal. Ik heb haar bij de ploeg genomen om wat extra naam te hebben in de wereldbeker. Ze werd vorig jaar vijfde op het WK en ik hoopte dat ze dit jaar een medaille zou pakken op het EK, maar dat is niet gebeurd. Ze heeft dit seizoen al drie of vier overwinningen geboekt, maar het gaat toch niet van een leien dakje. We hebben er als ploeg in geïnvesteerd, maar ze komt liever niet naar België om te crossen. Hopelijk verzet ze tegen de kerstperiode haar zinnen en kunnen we ook in de wereldbekers op haar rekenen, want samen met Maud Kaptheijns zou ze toch het speerpunt van ons team moeten vormen. Ik moet er wel een kanttekening bij plaatsen. Blijkbaar zijn ze in Tsjechië niet zo slim, want ze hebben een meisje van 18 jaar oud 30 tot 40 wedstrijden op de weg laten rijden. Dat is veel te veel, zeker omdat ze daarna maar tien dagen rust kreeg alvorens ze aan haar crossseizoen moest beginnen. Maar ik geloof wel dat als ze de middenweg vindt tussen training en ontspanning, ze een volgende stap kan zetten.”

 

tessvanloy3Tess Van Loy, 14 jaar, woont in Vorselaar (B)

Geert Wellens: “Tess is pas 14, dus heeft nog veel te ontdekken. Voor de nieuwelingenwedstrijd in Hasselt was ze ziek opgestaan, maar ze wilde per se starten. Ze geraakte geen meter vooruit, dus dat was een goede les voor haar, want ik had haar vooraf gezegd dat ze beter kon thuisblijven. Maar Tess kan wel degelijk heel ver geraken. Alle meisjes hopen ooit zo goed te worden als Sanne Cant, maar zij heeft dat zeker in zich. Bij de inspanningstesten zeiden de dokters dat ze zoiets nog niet gezien hadden in de voorbije 15 jaar. Dan weet je dat dat iemand is met talent. Dat bewijst ook haar zege bij de jeugd op een lastig parcours in Kruibeke. De meisjes die daar winnen zijn meestal 16 of 17, zelden 15, laat staan 14. Desondanks heeft Tess nog veel werk op gebied van voeding en in het hoofd kan het ook nog een pak beter, maar als je 14 bent, moet je je eigenlijk nog vooral amuseren.”

 

Fotomateriaal: Persoonlijk archief rensters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*