VWS
De Limburgse vleugel van de Vlaamse Wielerschool – die straks aan zijn 10e seizoen toe is – steunt beloftevolle en gedreven renners niet alleen via een wieleropleiding. Oprichter Marc Wauters heeft een 30-tal trainers onder zich en geeft ook VDAB-statuten aan beloften die het in zich hebben om door te groeien tot prof. Dankzij dat statuut en mede door de goeie raad die ze van Wauters meekregen, gooiden enkelen van hen intussen al hoge ogen. Marc Wauters licht er een 6-tal toe.

 

KennethVanBilsenwikiKenneth Vanbilsen – °1990, rijdt nu voor Cofidis Pro Cycling Team

Marc Wauters: “Destijds heb ik Kenneth een statuut gegeven omdat hij in de eendagskoersen durfde aan te vallen en blijk gaf over een enorm grote motor te beschikken. Een man van de lange ontsnappingen. Aanvankelijk twijfelde ik nog omdat hij een zwaar ongeluk had gehad en omdat zijn knie vaak opspeelde, maar hij heeft ongelofelijk sterk doorgebeten. Kenneth is iemand die resultaten kan neerzetten. In de harde koersen komt zijn talent naar boven. Mooi dat hij de stap heeft kunnen zetten naar het niveau waarop hij nu koerst. Het voorjaar is hem op het lijf geschreven. In de Tour heeft hij dit jaar bewezen een prima knecht te zijn; hij kan zijn makkers uitstekend uit de wind zetten.”

 

DylanTeunsPortrait-optimized_c87c159a0eDylan Teuns – °1992, rijdt nu voor BMC Racing Team

Marc Wauters: “Ik ken Dylan als een heel rustige kerel. Stap voor stap is hij doorgegroeid tot de renner die hij nu is. Als klimmer schat ik hem hoog in. De Waalse wedstrijden zijn ideaal voor hem, al zie ik in Dylan ook een uitstekend ronderenner. In de Ronde van Groot-Brittannië heeft hij een staaltje van zijn kunnen laten zien, tot hij jammerlijk moest opgeven na een valpartij. Als je op die leeftijd op dat niveau je mannetje kan staan, dan zeg ik ‘chapeau’. De rittenwedstrijden van een week, daar moet hij volgens mij op focussen. Of hij kan doorgroeien naar een renner voor Giro, Tour of Vuelta zal later moeten blijken. Volgens mij heeft hij het wel in zich om goed te presteren in de Tour, maar laat hem eerst maar wat groeien in rondes als die van Baskenland en Catalonië.”

 

sander-helvenSander Helven – °1990, rijdt nu voor Topsport Vlaanderen – Baloise

Marc Wauters: “Sander is een echte voorjaarsrenner. Hij durft een koers hard maken en vervolgens aanvallen, waarna hij het in een kleine groep kan afmaken in de sprint. 2 jaar geleden won Sander nog een etappe in de Ster van Bessèges. Hij heeft afgelopen jaar wel wat pech gekend, maar ik verwacht dat hij zich komend voorjaar opnieuw een aantal keer zal laten zien. Dan denk ik aan een mooie ontsnapping in Dwars door Vlaanderen of een wedstrijd als Kuurne-Brussel-Kuurne. Als dat lukt, denk ik wel dat hij nog een stapje hoger kan zetten dan Topsport Vlaanderen.”

 

YORBENVTYorben Van Tichelt – °1994, rijdt nu voor Sunweb – Napoleon Games (veld)

Marc Wauters: “Yorben heeft er nu zijn 3e jaar met een VDAB-statuut opzitten. Hij is een groot talent. Al op jonge leeftijd verzamelde hij een hele reeks overwinningen in het BMX, waarna hij is overgestapt op het veldrijden. Daar trekt hij nu behoorlijk goed zijn streng. Hij is vorig jaar en dit jaar wat blijven hangen door die hartproblemen en een hartoperatie als gevolg daarvan. Dat heeft hem wel een tijdje belemmerd in zijn verdere ontwikkeling, waardoor hij niet volledig is kunnen doorbreken zoals Wout Van Aert dat bijvoorbeeld heeft kunnen doen. Ik hoop dat hij deze winter helemaal tot ontbolstering komt en een profcontract versiert voor de komende jaren. De belangrijke periode komt er aan, dus hij heeft nog kans om zijn talent te verzilveren. Yorben zit in ieder geval bij een goed team en hij kan het niveau zeker aan. Ik verwacht dat hij de komende jaren aansluiting zal maken bij de toppers in het veld.”

 

RobbeghysRobbe Ghys – °1997, rijdt nu voor Lotto Soudal U23

Marc Wauters: “Robbe heeft geen VDAB-statuut gehad, maar hij heeft in de VWS-Limburg wel alle stappen doorlopen bij de miniemen en aspiranten. Hij heeft heel wat laten zien bij de jeugd en alles gewonnen wat er te winnen viel. Nu hij bij de jongerenploeg van Lotto Soudal zit, is hij in goeie handen. Komend seizoen zal hij voor het eerst echt grote internationale wedstrijden rijden en daarin zal hij moeten laten zien uit welk hout hij gesneden is. Robbe kan zowel op de piste als op de weg zijn plan trekken. Dat belooft dus voor de toekomst. Zijn doorbraak zal wel snel volgen, als je het mij vraagt. Robbe is iemand die de komende jaren zal meespelen voor de prijzen in de grote koersen genre Ronde van Vlaanderen. Als je zo door de jeugdreeksen heen fietst, dan kan je een grote beroepsrenner worden. Maar er zijn ook natuurlijk al veel talenten verloren gegaan, dus enige voorzichtigheid blijft geboden.”

 

MilanMentenMilan Menten – °1996, rijdt nu voor Lotto Soudal U23

Marc Wauters: “Milan heeft in de Vlaamse Wielerschool ongeveer dezelfde weg afgelegd als Robbe. Sowieso heeft hij minder gewonnen als Robbe, en zijn groei is misschien ook niet zo imposant, maar hij is wel heel goed bezig. Absoluut. Hij kan heel veel parcoursen aan. Nu bij de beloften begint het natuurlijk pas voor hem. De vraag is hoe goed hij is op internationaal vlak, want daar draait het uiteindelijk om. Hij heeft veel kwamliteiten en hij kan nog veel progressie boeken. Zijn toekomst is nog moeilijk te voorspellen. Zelf kon ik als renner bij de jeugd goed klimmen, maar bij de profs werd ik eerder tijdrijder. Om maar te zeggen dat het met hem nog alle kanten op kan. Pas als je een jaar of drie beroepsrenner bent, ontdek je waar je echt goed in bent.”

 

Fotomateriaal: teams en social media renners. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*