Een genetische analyse van het Vlaamse wieler-DNA moet wel enkele vreemde kronkels opleveren. Terwijl de hele wereld opzichtig de neus optrekt voor stronkige bospaden en puntige kasseiwegen, excelleren onze wielertoppers Van Avermaet en Boonen op ieder obstakel dat de veerkracht van hun vehikel op de proef stelt.

Aarschot_KasseistampersHet heiligdom Nys maakt definitief plaats voor keizerrijk kassei. Een heerlijke biotoop van gebeten krachtpatserij, stuurmanskunst en heroïsche strijd waarin het wielerhart zich enthousiast wentelt en keert. Het komt eraan… het copieuze menu van cobble classics…. Omloop, Kuurne, Dwars door Vlaanderen, E3, Gent-Wevelgem, De Panne en de hoogmissen van Vlaanderen en Roubaix. Om de Strade Bianche, de nieuwe ster aan het klassiekerfirmament niet te vergeten. Een dot van een race waar enkel het kruim van het voorjaarsgeweld een gooi doet naar winst.

Een legertje hongerige honden staat klaar in de boxen om de hobbelige weg naar extase te bestormen. Cancellara en Boonen, de vleesgeworden klassiekers, gebrand om af te rekenen met pechjaar 2015. Van Avermaet en Vanmarcke, als een wesp gestoken om hun nagenoeg blanke voorjaarspalmares op te smukken. Stybar, Terpstra en Vandenbergh, in opperste concentratie om hun Etixx-kopman desgevallend in de schaduw te zetten. Kristoff, overduidelijk klaar om het hele peloton in de vernieling te rijden, mogelijk samen met zijn herboren landgenoot Boasson Hagen. Stannard, een Britse beer die zijn pijlen, zijn forse dijen en zijn programma afstelde op het allerhoogste. En Sagan, die de verzamelde concurrentie alle kleuren van zijn regenboog wil laten zien.

Ontbreekt op het appèl: John ‘beton’ Degenkolb. Zou ongetwijfeld een vinger willen geven voor een herhaling van 2015, maar voegde ei zo na de daad bij het woord op training in Calpe. Een gemis in het voorjaar, zoveel is zeker. Ook Geraint Thomas past, op de Ronde van Vlaanderen na. Hij is het slachtoffer van zijn eigen polyvalentie. Een krak op elk vlak. De komende jaren mikt hij op het rondewerk en moeten zijn voorjaars- en pisteambities in het vriesvak. Erg jammer. Het moderne en hypergespecialiseerde wielrennen dwingt Thomas om zijn weelde aan capaciteiten te verschralen tot één focus. Deze man zouden we een heel jaar moeten kunnen bewonderen.

Een stoute voorspelling is moeilijk, name dropping eigenlijk voorbarig.  Zoals gewoonlijk wordt het een gevecht van een reeks Vlamingen tegen een steeds groter wordende horde buitenlanders. Toch nog één naam… Gaan onze toppers in het rood? Geen nood, want er is ook nog… Tiesj Benoot! Een multitalent van het zuiverste water en al stevig ontdooid uit zijn winterslaap.

Keizer Kassei bestijgt zijn troon. Tussen de Omloop en Roubaix regeert hij ongeveer 40 dagen lang. Vasten zal er niet van komen… koersen verslinden wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*