WielerVerhaal ging langs bij 4 Belgische beloftetalenten die voor Lotto Soudal U23 uitkomen en schotelde hen elk dezelfde 5 vragen voor. Op die manier kregen we een beter beeld van deze renners en hun ambities. Die bleken niet min te zijn. Worden deze jongens ooit de uitdagers van Benoot, Wellens, Lampaert en consoorten? 

Bjorg-Lambrecht Bjorg Lambrecht – °1997, woont in Knesselare en rijdt voor Lotto Soudal U23

Wie heeft je geïnspireerd om te gaan wielrennen?
“De koers heeft altijd in onze familie gezeten. Zo heeft de nonkel van mijn moeder – Jef Timmerman – ooit nog de Tour de France gereden. Ook door koers te kijken op tv is dat gegroeid. Ik heb nog wel gevoetbald, maar daar was ik niet zo goed in en dus werd met dat een beetje te veel. Op mijn 10e wilde ik beginnen koersen, maar ik heb helaas tot mijn 12e moeten wachten eer dat mocht van mijn ouders.”

Heeft 2015 gebracht wat je ervan verwacht had?
“Zeker. Meer zelfs. Het was een ongelofelijk jaar. Ik had niet verwacht Belgisch kampioen te kunnen worden en zoveel interclubs winnend te kunnen afsluiten. Ik had gehoopt op enkele podiums, maar winnen was toch onverwacht. Naast het BK pakte ik ook de winst in de klimkoers Harzé en de klimtrui in de wedstrijden met de nationale ploeg en het podium in de Nations Cup.”

Welke consequenties heeft dat voor dit seizoen?
“Ik zit nu bij Lotto Soudal U23 en heb al heel mooie koersen kunnen rijden. Er komen ook mooie wedstrijden aan, zoals Luik-Bastenaken-Luik. Het is nu hard trainen om daar in de best mogelijke condities aan de start te komen.”

Hoe hoog liggen de verwachtingen in 2016 en waar wil je pieken?
“Het wordt vooral een leerjaar. De bedoeling is om enkele top 10-plaatsen te verzamelen in de grotere klimkoersen. Dan denk ik vooral aan Luik-Bastenaken-Luik, de rondes in de Ardennen en het eindklassement van de Aosta. Dat zijn grote doelstellingen voor dit seizoen.”

Waar droom je van als wielrenner?
“In eerste instantie om prof te worden bij een grote ploeg. Dat is een droom die zou uitkomen. De Ardense klassiekers als de Amstel en de Waalse Pijl zijn wedstrijden die me goed liggen, dus die zou ik ooit graag eens winnen. Ook top 3 rijden in kleinere rondes als Parijs-Nice spreekt me aan, want er zijn weinig Belgen die dat ooit gepresteerd hebben.”

 

Steff-CrasSteff Cras – °1996, woont in Westerlo en rijdt voor Lotto Soudal U23

Wie heeft je geïnspireerd om te gaan wielrennen?
“Ik ben eigenlijk begonnen met tennis, maar fietsen deed ik veel liever. Ik volgde de koers immers al heel vroeg op tv en vond dat best wel interessant. Toen ik 12 werd, heb ik voor mijn plechtige communie dan maar zelf een koersfiets gekocht. Daar had ik voor gespaard. Op eigen initiatief ben ik zo wat toertjes beginnen rijden, tot ik me als 2e jaars aspirant inschreef bij KW Heist Zuiderkempen en een half jaar in clubverband ben beginnen rijden. In mijn eerste koers had ik al meteen kunnen winnen, maar omdat ik niet wist hoe dat werkte, demarreerde ik op 500m van de meet en kwam er nog 4 man over mij.” (lacht)

Heeft 2015 gebracht wat je ervan verwacht had?
“Langs de ene kant wel. Ik had niet verwacht de stap naar de beloften zo goed te verteren. Ik kon me makkelijk aanpassen aan het niveau en was bergop vaak de laatste man om bij Laurens (De Plus, red) te blijven. Zeker qua niveau heb ik een mooi seizoen gereden. Ik kon vaak genoeg mijn mannetje staan als eerstejaars en dat was een verrassing.”

Welke consequenties heeft dat voor dit seizoen?
“Ik krijg dit seizoen wellicht een meer beschermde rol in de koersen met veel klimkilometers. Op die manier kan ik wat meer mijn eigen ding doen. Ik voel dat ik sneller bergop kan dan vorig jaar, dus ik hoop dat ook te laten zien in wedstrijden.”

Hoe hoog liggen de verwachtingen in 2016 en waar wil je pieken?
“Ik zou toch moeten kunnen bevestigen en weer een stap vooruit zetten. Top 10 in de Aosta wordt een doel. Ook in de Ronde van de l’Isard moet ik goed voor de dag kunnen komen. Vorig jaar reed ik daar al top 10 in dienst van De Plus, dus dat moet lukken. Voor de rest wil ik me in zoveel mogelijk lastige wedstrijden laten zien.”

Waar droom je van als wielrenner?
“Profrenner worden. Ik hoop dat dat een realistisch doel is. Als ik de steile lijn kan doortrekken, zit dat er misschien wel in. Er zijn toch niet zoveel klimmers in België. Op termijn droom ik ervan om eens een kleinere ronde te winnen zoals die van Zwitserland. Misschien kan ik ook wel iets in de Tour gaan doen, maar het is te vroeg om te weten of dat realistisch is.”

 

Aaron-VerwilstAaron Verwilst – °1997, woont in Ruiselede en rijdt voor Lotto Soudal U23

Wie heeft je geïnspireerd om te gaan wielrennen?
“Toen ik 13 was heb ik van mijn ouders een crossfiets gekregen. Via de nevenbonden ben ik dan bij de Tieltse Renners terecht gekomen. Zo ben ik stilaan meer op de weg gaan rijden en dat beviel me wel. In het begin kon ik nauwelijks wedstrijden uitrijden, maar ik heb altijd kunnen rekenen op de steun van mijn ouders en trainer. Zo heb ik er altijd plezier in blijven vinden om verder te doen en ben ik beter en beter geworden. Dat motiveert natuurlijk.”

Heeft 2015 gebracht wat je ervan verwacht had?
“Een moeilijke vraag. Ik heb minder overwinningen gepakt dan het seizoen voordien, maar in de grote koersen heb ik wel meer finales gereden. Ik was erbij op het EK en WK en dat was een doel op zich, dus daar ben ik wel tevreden mee.”

Welke consequenties heeft dat voor dit seizoen?
“Vorig jaar heb ik bijna alles gereden met de nationale ploeg, zodat ik die flow nu kan doorzetten. Ik zit nu ook bij Lotto Soudal, ook dankzij die prestaties.”

Hoe hoog liggen de verwachtingen in 2016 en waar wil je pieken?
“Pieken ga ik nog niet doen, want ik zie mijn eerste belofteseizoen als een leerjaar. Ik moet mijn ogen openen en aanvoelen welke koersen het beste bij me passen. Pas vanaf het 2e seizoen bij de beloften zal ik mijn momenten uitkiezen.”

Waar droom je van als wielrenner?
“Als ik prof zou kunnen worden, zou mijn grootste droom uitkomen. Daar train ik elke dag keihard voor. Ooit moet de Ronde van Vlaanderen wel iets voor mij worden, dat vind ik een heel mooie koers. Daarnaast zou ik ooit graag de Tour rijden. Niet voor het eindklassement, want ik ben geen pure klimmer. Alleen al deelnemen, zou een heel grote droom zijn.”

 

Harm-VanhouckeHarm Vanhoucke – °1997, woont in Aalbeke en rijdt voor Lotto Soudal U23

Wie heeft je geïnspireerd om te gaan wielrennen?
“Mijn vader heeft zelf ook nog gekoerst en ik volgde de koers ook op tv. Eerst heb ik nog gevoetbald, maar dat begon toch tegen te steken. Toen ik een jaar of 14 was, ben ik dan zelf wedstrijden op de weg beginnen rijden.”

Heeft 2015 gebracht wat je ervan verwacht had?
“Ik heb een paar mooie resultaten neergezet en ben dus zeker tevreden. Ik had als 1e jaars junior al veel progressie geboekt en meegedaan voor de prijzen. In Luik-La Gleize heb ik vorig jaar de bergtrui kunnen pakken en met de Tour du Condroz mijn eerste grote ronde gewonnen. Ook mijn winst op het PK tijdrijden vond ik heel mooi, vooral omdat dat geheel onverwacht kwam. Ik werd ook 3e in de Ronde van Oostenrijk, acht Bjorg (Lambrecht, red) en winnaar Sivakov. ”

Welke consequenties heeft dat voor dit seizoen?
“Mijn goede resultaten hebben geleid tot mijn transfer naar Lotto Soudal U23. Dat was natuurlijk een grote motivatie om deze winter hard te werken om dit seizoen zo optimaal mogelijk voor te bereiden. Ik kan nu ook een heel mooi programma rijden. Door alles wat ik in 2015 heb kunnen verwezenlijken, heb ik dus een grote stap vooruit kunnen zetten.”

Hoe hoog liggen de verwachtingen in 2016 en waar wil je pieken?
“Ik wil vooral veel leren in de grote koersen en in de klimkoersen hoop ik mij af en toe te kunnen laten zien. Dat moet niet altijd gepaard gaan met sterke resultaten, maar ik wil geregeld eens voorop rijden om zo sterker te worden. Vooral naar de zware koersen als Savoie en Aosta kijk ik wel uit. Ook in de Ronde van de l’Isard ga ik proberen pieken. En misschien kan ik ook wel iets neerzetten in Luik-Bastenaken-Luik.”

Waar droom je van als wielrenner?
“Prof worden, dat spreekt voor zich. Luik-Bastenaken-Luik is daarnaast een monument dat ik ooit zou willen winnen als prof. Het is een van de mooiste klassiekers en die wedstrijd ligt me ook wel. Daarnaast droom ik zeker van de Ronde van Frankrijk. Als klimmer zou ik daar ooit graag het verschil maken in een bergetappe om zo een goed klassement te rijden.”

 

 

Fotomateriaal: Lotto Soudal Media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*