Mien van BreeMien Van Bree was het 4e van 5 kinderen in een tuindersgezin, dochter van Adrianus van Bree en Elizabeth Hendrika van Beek. Ze groeide op in de Tramstraat, in Loosduinen. Fietsen was al vroeg haar grote hobby. Om te trainen en haar snelheid te toetsen, joeg zij achter de bussen aan. Haar talent werd opgemerkt door buurman Piet Moeskops, 5-voudig wereldkampioen sprint (1921–1926). Zijn complimenten motiveerden haar om haar wielertalent verder te ontwikkelen. In 1931 stichtte ze samen met enkele vriendinnen de Haagse damesrennersclub Vooruitgang Is Ons Streven, een van de eerste Nederlandse vrouwenwielerclubs. In het Nederland van de jaren 1930 werd afgekeurd dat meisjes op een racefiets stapten, maar Mien van Bree had daar maling aan.

Om wedstrijden te rijden moet ze naar België uitwijken. Ze baat er met haar grote liefde intussen ook een café uit. Haar grote droom wordt anno 1938 werkelijkheid: Mien van Bree wordt de eerste Nederlandse wereldkampioene wegwielrennen. 2 jaar later moet ze terug naar haar heimat, want haar zieke moeder heeft haar nodig. Om haar oude leven weer op te nemen, betaalt ze een hoge prijs.

Mien2VanBreeDit is een fantastisch meeslepend verhaal van een eigenzinnige vrouw die alle conventies aan haar laars lapte. Dit boek vertelt ook de verbijsterende geschiedenis van de vrouwensport in Nederland, waar rouwen tot de jaren ’80 toch vooral vrouw blijven en dan eventueel pas atlete.

WielerVerhaal mag 3 exemplaren weggeven van auteur Mariska Tjoelker en uitgeverij Thomas Rap! Zin om deze heerlijk mooie lectuur te winnen? Waag dan je kans! Stuur het antwoord op onderstaande prijsvraag vóór 1 juni 2016 met naam en volledige adresgegevens naar [email protected] en vermeld in het onderwerp ‘Wedstrijd: Mien’. Prijsvraag: ‘In welke Nederlandse provincie ligt het geboortedorp van Mien van Bree?’ Veel succes! Deze actie is afgelopen. Het antwoord was: Zuid-Holland. De winnaars van het boek zijn Linda Hilgers uit Vlijmen (NL), Ann De Wever uit Denderleeuw (B) en Johan Devos uit Beveren-Leie (B). Zij worden persoonlijk verwittigd. Veel leesplezier! Wij bedanken alle deelnemers van harte!

Baloise Insurance (v) TheAllrounFlandrien (v)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*