koersddb6 “Jawadde”. Het is het eerste woord dat me te binnen schiet wanneer ik die deelnemerslijst zie van de renners die aan de 12e editie in de huidige vorm van de Eneco Tour zullen deelnemen.  OK, internationaal officieel geen Fabian Cancellara meer, geen Fernando Gaviria en uiteraard ook geen kandidaat grote rondewinnaars. Maar al wat voor het overige naam en faam heeft in het huidige wielerpeloton zal straks aan de start staan in het Friese Bolsward.

Je kunt de Eneco Tour – die het dit jaar wel moet stellen zonder Ardennenrit – eigenlijk opdelen in 4. Er zijn de 2 tijdritten, met ook een ploegentijdrit dus. Er zijn 2 etappes zuiver voor de sprinters, er zijn 2 ritten voor de punchers en er is de apotheose met de slotrit naar Geraardsbergen. De inplanting dit jaar van de Spelen in Rio tussen 5 en 21 augustus heeft voor een verschuiving op de kalender gezorgd. De Eneco Tour wordt nu in de 3e week van september gereden. En door het WK in Qatar – dat dus ook is verschoven, naar de 2e  week van oktober – heb je een ideale ultieme test/voorbereiding voor velen in een rittenkoers waar elke renner zijn gading vindt.

koersddb7De vraag van 1 miljoen!

Wie kan er nu tussen 19 en 25 september zijn stempel gaan drukken op deze wedstrijd? Dat is de vraag van 1 miljoen. De maandagrit in en rond Bolsward en de woensdagrit van Blankenberge naar Ardooie zijn een kolfje naar de hand van… (kijk en geniet mee): Boonen, Cavendish, Greipel, Kittel, Groenewegen, Ewan, Nizzolo, Bouhanni, Kristoff, Démare en Modolo. Ik weet niet of je nu nog op je stoel bent blijven zitten, maar je wordt het van ganser harte vergeven als je er van af bent gevallen. Dit is in om het even welke koers méér dan een gewoon spurtersaanbod.

De donderdagrit van Aalter naar Sint-Pieters-Leeuw (finale ex-Brabantse Pijl met onder meer de Bruine Put en de Alsemberg) en de zaterdagrit van Riemst naar Lanaken (met 3 keer de Hallembaye en enkele onbekende heuvels) zijn uitgetekend voor een hectische finale voor costauds. En ja, natuurlijk zitten daar mannen bij die hierboven al zijn vermeld, maar je moet ergens een schifting maken. Degenkolb en Matthews kunnen dat, maar niemand die verwonderd zal zijn mochten ze zich in het rijtje van die eerder vermelde ritten nestelen. Dat maakt net de uitdaging van deze Eneco Tour zo krachtig.  Mag ik hier 2-voudig ex-winnaar Boasson-Hagen bijzetten? Of nu al Greg Van Avermaet en Peter Sagan?

koersddb8Nog meer weelde!

Of wachten de Olympische en de wereldkampioen liefst tot zondag? Want dan is er alweer de finish op de flanken van de mythische Muur en de aanloop via de Vesten, wat nu al voor kippenvel zorgt. 3 keer die Muur over én de Bosberg. Koude rillingen krijg je toch als je aan die finales van de Ronde van Vlaanderen denkt, niet? Uiteraard zullen die 2 protagonisten zich mengen in het strijdgewoel. Maar pas op: Stybar, Terpstra, Kelderman, de winnaar van de voorbije 2 edities Tim Wellens, Benoot, Thomas,… doen ook mee – er lijkt maar geen einde aan de weelde te komen. Hopelijk rijden ze niet allemaal tegen elkaar en profiteert er op het eind 1’tje die je niet verwacht.

En dus ook een ploegentijdrit op vrijdag. Hallo, WK in Qatar op 9 oktober. BMC, Etixx, Movistar, Orica, Astana? En op dinsdag van Breda naar Breda over 10 km de individuele tijdrit. Is de wereldkampioen hier? natuurlijk rijdt Kyrienka mee. Maar er zijn ook Dennis, Dumoulin, Martin, Boom, Dowsett en Van Emden. Voilà. En dan vragen ze mij om eens eventjes een lijstje van 10 namen te geven? No way. Kies deze keer zelf maar uit deze 29!

 

Fotomateriaal: Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*