Danny van PoppelDanny van Poppel lijkt al een hele tijd mee te gaan in het profpeloton, toch is de Nederlandse sprinter nog altijd maar 23 jaar jong. In 2013 mocht hij als neoprof al meteen starten in de Tour de France, de grootste koers van het jaar. Een talent dus en hij liet dan ook al geregeld flitsen van zijn klasse zien. Zijn grote doorbraak is er wel nog niet echt gekomen. Misschien in 2017? Hij is alvast uitstekend aan het nieuwe jaar begonnen.

Amper 19 jaar oud is Danny van Poppel wanneer hij zijn eerste profcontract tekent. Bij Vacansoleil-DCM mag hij zijn snelle benen laten zien op het hoogste niveau. En hij doet dat niet onaardig. In massasprinten weet hij geregeld een mooie uitslag te versieren en ook in kortere tijdritten kan hij zijn mannetje staan. Bij Vacansoleil besluiten ze om hem dat jaar al mee te nemen naar de Tour. Hij is daarmee de jongste deelnemer van dat jaar, maar dat houdt hem niet tegen om zich te smijten in de massasprints. Zo wordt hij in de 1e rit knap 3e. Op de 2erustdag stapt hij wel uit de wedstrijd, op aandringen van de ploegleiding die hem niet wil opbranden op zo’n jonge leeftijd. Maar dan al is duidelijk dat Danny Van Poppel een naam is om te onthouden.

Sprinten en prologen

De volgende jaren weet de snelle man telkens zijn ritjes mee te pikken in de kleinere rittenkoersen, genre 3-daagse van West-Vlaanderen, Ronde van Wallonië, Ronde van Burgos,…. Meestal in de sprint, al kan hij in ook al een proloog winnen. Op die manier zit hij ondertussen al aan 11 profzeges met als grootste overwinning misschien wel de 12e rit in de Ronde van Spanje in 2015. In een massaspurt is hij sneller dan Daryl Impey en Tosh Van der Sande.

Danny van PoppelWachten op grote doorbraak

In de eendagskoersen is het er evenwel nog nooit uitgekomen en ook tegen de echte topspurters komt Van Poppel nog een tikkeltje te kort. Maar hij is nog altijd erg jong en hij lijkt dit jaar weer een stap vooruit te hebben gezet. In de Tour Down Under sprintte hij al van de ene ereplaats naar de andere. In de 1e etappe wordt hij 2e na de ongenaakbare Caleb Ewan en ook in de volgende massaspurts eindigde hij niet uit de top 4.

In de Herald Sun Tour (1 februari 2017) is het wel meteen prijs. En niet in de sprint deze keer. In een korte proloog van amper 2,1 km vliegt hij door de straten van Melbourne en is hij de Australiërs te snel af. Zijn 2 minuten en 32 seconden is meteen ook de snelste tijd ooit gereden op dat parcours. Een veelbelovend begin van het seizoen dus en misschien wordt Danny Van Poppel wel de man om in het oog te houden dit jaar. Wordt hij straks dé uitdager van Cavendish, Greipel en Kittel?

Goede genen

Danny is trouwens niet de enige van zijn familie die hard met een fiets kan rijden. Zijn vader Jean-Paul van Poppel was een uitstekende sprinter: in de jaren ’80 en ’90 won hij 9 ritten in de Tour. Momenteel is hij nog steeds actief in het peloton als ploegleider bij Team Roompot. Zijn moeder is een voormalig wielrenster en ook zus Kim is actief in het wielrennen.

Ook zijn broer komt hij nog regelmatig tegen. De 29-jarige Boy was een ploegmaat van Danny toen hij in 2013 zijn debuut maakte in de Tour en rijdt momenteel voor Trek-Segafredo. Het is enkel nog wachten op hun neef Bram Welten. Nu nog belofte bij BMC, maar ook hij zou binnenkort wel eens de overstap kunnen maken naar de profs.

Danny van Poppel is aan zijn 2e seizoen bij Team Sky begonnen. De Britse grootmacht rijdt dit jaar in shirtjes van de Italiaanse fabrikant Castelli. Op menig nationaal en internationaal fora werden deze shirts verkozen tot de visueel mooiste van het hele WorldTour-peloton. Bekijk hier de details en kom alles te weten over het ontwerp.