De Ronde van Vlaanderen, die leeft elke dag van het jaar. Ook al is het klassieke Vlaamse voorjaar uitgewuifd – en dat is meer dan alleen de Ronde, toch blijven de prachtige landschappen en kan je er als fietser elke dag van genieten. Bart Heirweg schreef er een mooi boek over, dat op de markt werd gebracht door de plaatselijke uitgeverij Beatrijs.

Het boek valt vooral op door zijn prachtige foto’s. Een opkomende zon aan de voet van de Valkenberg, een eindeloos landschap vanop de Buikberg, de bomen tussen de akkers op de Boigneberg,  koeien aan de Boskant, een duif op de mistige kasseien van de Paterberg, het met herfstkleurige bladeren gevulde Hotondbos, de in de mist verscholen molen van de Taaienberg, het sneeuwlandschap op Bossenaarberg,…. Beelden die doen dromen!

De Heuvels van de Ronde vertelt ook beknopt het verhaal van de kinderen van de streek: Stijn Vandenbergh, Dries Devenyns, Peter Van Petegem en Michel Wuyts. En niet te vergeten: de Zweedse Olympiër Emma Johansson, trotse inwoonster van Zingem. Hoewel deze tekstjes staan aangekondigd als interview, geven ze toch een fraai beeld van het Vlaamse landschap en de waarde ervan voor de koers.

De Heuvels van de Ronde, een hulde aan Vlaanderen koersland.