Wie in België op kasseien wil rijden, trekt doorgaans naar de Vlaamse Ardennen. Maar ook in de provincie Belgisch Limburg zijn er mooie stroken met kinderkopjes. We zetten de 5 belangrijksten op een rijtje.

Maastrichterallee2 MaastrichteralleeMaastrichterallee

De Maastrichterallee is een strook van 600 meter op het grondgebied van Rijkhoven, deelgemeente van Bilzen. De strook loopt dwars door de landcommanderij Alden Biesen en ook vlak langs het gelijknamige kasteel. Het mooie aan deze strook is dat je zowel bij het oprijden als bij het verlaten door een poortgebouw rijdt. De strook is een aanrader, want er is geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. Soms lopen er wel wandelaars, maar die zoeken doorgaans de zijpaden op, terwijl je als fietser toch lekker de kasseien wilt voelen. De Maastrichterallee gaat gemiddeld 4% omhoog en kent een stijgingspiek van 6%, geen snel tussendoortje dat je voorbij fietst zonder het te hebben gemerkt. Dat hebben is ons ook al opgevallen tijdens de Ronde van Limburg, waar de strook blijk geeft van voldoende power om een ontsnapping mogelijk te maken, vorig jaar nog met Rob Ruijgh en Pieter Serry. Stijn Steels van Topsport Vlaanderen-Baloise zette er trouwens de snelste tijd neer: 1’06.

Op de KriezelOp de Kriezel

In het dorpje Horpmaal, dat deel uitmaakt van Heers, vinden we Op de Kriezel terug, een kasseistrook van 1.500m lang en garant voor de zwaarste kasseiendoortocht van de provincie. Vroeger liep de strook zelfs door tot de taalgrens en was ze dubbel zo lang. Op de Kriezel kan je vergelijken met de meer bekende Lange Munte. De kasseien zijn aan de kleine kant en er zitten overal verzakkingen in het wegdek. Het is trouwens een stevig stuk vals plat, met een gemiddelde van 3% stijging. De wind heeft hier vaak vrij spel, want er is geen enkele beschutting mogelijk. Dat zorgt vaak voor scheuren in het peloton. Het is ook een leuke strook om de benen te testen of eens aan de boom te schudden.

ManshovenManshoven

Als Op de Kriezel de Hel is, dan mogen we deze kasseistrook in Heks best het vagevuur noemen. Het eerste deel is kaarsrecht tot aan de vierkantshoeve, waar je een bocht van 90 graden dient te nemen en vervolgens door de velden 250m à 300m lang moet klimmen aan liefst 9%. Vanaf het hoogste punt kan je over dezelfde afstand afdalen aan een gelijkaardig percentage. In totaal heb je er hier dan 1.300m kinderkopjes opzitten.

Gasterbosstraat

Gasterbosstraat

De langste kasseistrook in heel Limburg vind je in Schulen, een klein dorpje dat deel uitmaakt van Herk-de-Stad. De Gasterbosstraat is 1.650m lang. In wedstrijden wordt deze strook nooit aangedaan omdat ze is volgezet met bloembakken. Te gevaarlijk voor wedstrijdomstandigheden in peloton. Het voordeel is wel dat hier geen doorgaand verkeer is, wat voor toeristen een extra troef is. Maar omdat ze niet geschikt is voor koersen geraakt deze Gasterbosstraat wel in de vergetelheid. En dat mag geenszins gebeuren!

HallewegHalleweg

De Halleweg in Velm, deelgemeente van Sint-Truiden, is de meest mediagenieke kasseistrook die je maar in Limburg kan vinden. Deze 800m kasseien zijn bekend tot in Hollywood en dat heeft alles te maken met de Oscarwinnende filmprent Rundskop. Hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts heeft in deze film zijn thuishaven in Hoeve Schuppen, die gelegen is aan deze licht oplopende Halleweg.

Met medewerking van Rob Rodiers, wielerjournalist Het Belang van Limburg en parcoursbouwer Ronde van Limburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*