De 9e etappe in deze Tour de France van Nantua naar Chambéry is er 1’tje die kan tellen. Meer zelfs! Met 7 cols onderweg wordt dit ongetwijfeld een rit die er stevig zal inhakken. Staan die dag op het programma: Côte des Neyrolle, Col de Bérentin, Col de la Biche, Côte de Jongieux, de Grand Colombier en om af te sluiten: de Mont du Chat. Misschien niet de bekendste namen, maar geloof ons: de rustdag zal welgekomen zijn voor de renners.

Foto: Florian Pépellin — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2333490

Al zal de Mont du Chat ongetwijfeld nog een belletje doen rinkelen. Vorige maand werd de klim al eens aangedaan in de Dauphiné, als try-out voor zijn grote broer, de Tour de France. En wat we daar te zien kregen, kon ons best wel smaken. De berg wordt door velen beschouwd als de zwaarste col van Frankrijk en dat willen we best geloven. In de Dauphiné kregen we een felle strijd te zien tussen de favorieten voor de eindzege. Oliver Naesen reed een knappe beklimming, maar werd net voor de top eerst voorbij gesneld door Aru en niet veel later ook nog eens door Porte, Froome en Fuglsang. Na de afdaling van de berg gingen de 4 berggeiten spurten voor de zege. In een spannende sprint was Fuglsang nipt de snelste, voor Porte en Froome.

Een geslaagde generale repetitie dus, maar de Mont du Chat heeft dan ook alles om het spektakel te verzorgen. De col is gelegen in het departement van de Savoie en maakt deel uit van het Jura-gebergte. Met zijn top op 1.504 meter is hij niet de hoogste berg en met zijn afstand van om en bij de 10 km ook niet de langste, maar met een gemiddeld stijgingspercentage van rond de 10% kruipt hij behoorlijk in de kleren. Je hoeft dus zeker niet de Alpen of Pyreneeën in te trekken om je klimmersbenen te testen.

Foto: Anthospace — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20038233

Vanuit Trouet…

Het Tourpeloton doet de klim aan vanuit Trouet. Na een korte afdaling van de Côte de Jongieux gaat het meteen een 6-tal kilometer bergop. Vervolgens komen de renners op een plateau en pas daarna begint de officiële beklimming. De col is 8,7 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10,3%. 10,3%! De eerste meters zijn hierbij nog het gemakkelijkst met percentages tussen de 6 en 9%, maar zoals gezegd kom je sowieso al goed opgewarmd aan de voet. Daarna gaan de percentages niet meer onder de 9%. Het steilste stuk van 15% bevindt zich ergens halverwege. En daarna wordt het niet meteen veel gemakkelijker: de laatste km gaat het nog steeds aan 9,5% omhoog.

En dan kom je boven. Eindelijk! De top wordt gekenmerkt door een rood-wit gekleurde tv-antenne van waarbij je een prachtig uitzicht hebt op het meer van Bourget. Ideaal om wat uit te blazen en terug op krachten te komen. Neem daarvoor gerust een kwartiertje (of langer) de tijd, want dat is meer dan verdiend en zeker de moeite waard. 1 voordeel is er wel tijdens het klimmen. In het Jura-gebergte is het meestal niet verstikkend warm en ook de bomen langs de kant van de weg zorgen geregeld voor beschutting. Echt genieten van het uitzicht kan je dus niet, maar aan die percentages is dat sowieso al lastig.

Foto: Mathis73 — Travail personnel, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41531952

Vanuit Le Bourget-du-Lac

Je kan natuurlijk ook vertrekken van aan het meer. Dan kan je het uitzicht boven en beneden eens vergelijken. Vanuit de oostkant is het 13,5 km klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,4%. Qua lengte vergelijkbaar met Alpe d’Huez, maar dus wel een tikje steiler. De 1e kilometers zijn de gemakkelijkste, om op te warmen, maar vanaf het gehucht Catons schommelen de percentages constant rond de 10%, met een maximum van 13%. Herstellen is er dus niet bij.

En het blijft afzien tot aan de top. Tussen km 11 en 13 bedraagt het stijgingspercentage nog steeds mer dan 9%. Na de laatste haarspeldbocht is het nog 500 meter klimmen. Maar ook langs deze kant heb je het voordeel dat je meestal beschut bent door de bomen langs de kant van de weg. En wie tijdens de beklimming toch nog adem over mocht hebben, kan de vele haarspeldbochten aftellen. Maar wij willen toch afsluiten met deze tip: begin niet ongetraind aan deze uitdaging!

Foto: Anthospace — Travail personnel, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20038237

Mont du Chat in de Tour

Voor de Dauphiné was het al 43 jaar geleden dat er nog een wielerpeloton over de Mont du Chat werd gestuurd. In de 10e etappe van de Tour 1974 kwamen de renners aan in Aix-les-Bains en werd de col opgenomen in het parcours. Op 6 km van de top reed Poulidor weg van Eddy Merckx en leek op weg naar de zege. Verder in de achtergrond moesten de coureurs zelfs voet aan grond zetten, zo zwaar is de beklimming! Gelukkig voor Merckx, en heel België, is het na de top nog een eind tot aan de finish en kon Merckx gebruik maken van zijn dalerskunsten om alsnog de rit te winnen. Merckx zou ook eindwinnaar worden van die Tour.

Wat we dit jaar mogen verwachten, is nog onzeker. Na de top van de Mont du Chat is het ook deze keer nog een eindje tot de meet. Nog 25 km om precies te zijn. De kans bestaat dus dat de favorieten zich nog koest zullen houden. Het is ook nog vroeg in de Tour. Dus misschien krijgen de vluchters opnieuw een kans om voor de ritzege te strijden en misschien ook de gele trui daarbovenop. Wij Belgen denken natuurlijk onmiddellijk aan Wellens, De Gendt en Pauwels, maar er zullen nog kapers op de kust liggen.