Als avontuurlijke fietser waagde Mark Beaumont een poging om over 80 dagen rond de wereld te fietsen. De Schot deelt met ons de 5 beste plaatsen om in de wereld te fietsen. En hij kan het weten, Beaumont heeft in de afgelopen 10 jaar met zijn stalen ros door meer dan 60 landen gereden.

By Oro2 at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, Link

1. Westkust van Noorwegen

“Als je van Trondheim richting de Noordpoolcirkel fietst, kan je tot het schiereiland de Lofoten-eilanden. Het is er gewoon verbluffend, je hebt bergen die in de oceaan vallen en mooie wegen die de fjorden volgen. Het is vrij afgelegen, maar als je in het midden van de zomer gaat, heb je 24 uur daglicht en je kunt vanuit Oslo een goedkope vlucht boeken. Dan gewoon met je fiets naar het noorden rijden en je bent in ‘the middle of nowhere’. Het midden van de zomer is echt de beste tijd om te gaan. Omdat het zo afgelegen is, heb je wel wat voorbereiding nodig. Het is het allemaal waard, want ik heb er 1 van de mooiste zichten ooit beleefd.”

2. Vuurland

“Tierra del Fuego is een eilandengroep in het zuiden van Argentinië. Als je vanuit het noorden naar beneden door Argentinië trekt, heb je de Pampas, ongeveer 2.500 km graslanden. Dat is zonder meer 1 van de meest saaie stukken fietsen ter wereld die je je maar kan inbeelden. Het is er ook meedogenloos winderig, maar de beloning volgt wanneer je bij het eiland Ushuaia komt, voorbij het eiland ‘Tierra del Fuego’ ofte Vuurland.  Hier rollen de gletsjers in de oceaan. Het is de enig plaats ter wereld waar gletsjers op zeeniveau komen. De omliggende meren en bomen zijn prachtig. De zomer in Ushuaia wordt niet voor niets het einde van de wereld genoemd. Hier vertrekken de boten naar Antarctica, 1 van de beste fietsplaatsen op deze aardbol. En ook de keuken is hier lekker: koningskrab, lokale wijntjes en een speciaal sfeertje. Ideaal voor ene fietstocht in december of januari.”

Di Jerzy Strzelecki – Opera propria, CC BY-SA 3.0, Collegamento

3. Iran

By Arad Mojtahedi – en.wikipedia, Public Domain, Link

“Van alle landen waar ik heb gefietst, is Iran 1 van de meest gastvrije en interessante bestemmingen. Het heeft zo’n rijke geschiedenis – het is voor mij de plek die het meest verschilt van wat ik er voordien van had verwacht. Oké, het is een beetje lastig om er binnen te geraken, je moet een uitnodigingsbrief ontvangen en je Visa uitschrijven. Maar als je er eenmaal bent, leer je de buitengewoon gastvrije mensen kennen. Het is er heel anders dan wat je erover leest in de pers. Ik heb de meeste nachten in moskeeën geslapen, het is alsof je in West-Europa gaat fietsen en weet dat je in elke kerk in het land kunt slapen.”

“Ik hou ervan omdat het mijn verwachtingen resette naar wat het land echt was. Het wordt meer verlaten en droog als je richting het zuiden fietst. Zeker als je de zuidoostelijke grens met Pakistan en Afghanistan nadert, wordt het allemaal een beetje wilder. Het is beter om daar dezer dagen niet te dichtbij te gaan fietsen. In het noorden heb je Tiran, dat een stuk bergachtiger is. In het noordwesten heb je dan weer veel groen. Het is er heuvelig en weelderig, maar het is er ook nog steeds erg warm. Té warm om er in het midden van de zomer te gaan biken.”

Door Paul HermansEigen werk, CC BY-SA 3.0, Link

4. Het noorden van Schotland

“Een paar jaar geleden werd de North Coast 500 van Inverness naar John O’Groats gemerkt. Ik werd een paar jaar geleden gevraagd om de route te rijden en er een tijd op te zetten. Ik heb de 837 km in ongeveer 37 uur gereden, een beetje een publiciteitsstunt. Het is een pittige route, ik zou niet per se proberen om het zonder tussenpauzes te doen, maar het is verbluffend mooi. Op de Westelijke eilanden kijk je naar Skye en de Buiten-Hebriden en al die eilanden. Je  krijgt er alle iconische landmarks zoals John O’Groats. Je vindt er de rustigste wegen in het Verenigd Koninkrijk, ideaal dus om te fietsen. Geregeld wordt de Applecross Pass benoemd als de beste beklimming van Groot-Brittannië. Die moet je nu eenmaal van je lijstje afvinken als je een échte fietser bent.”

5. Apennijnen

“1 van mijn favoriete fietsritten als tiener was die van Sicilië naar Innsbruck, waardoor ik in principe door de hele lengte van de Apennijnen moest. Als je iemand bent die houdt van hun eten, cultureel avontuur, 2 totaal andere klimaatgebieden,…. Italië heeft het allemaal. Vanaf de Etna is het allemaal erg heet, daarna rijd je noordwaarts richting Toscane en Monte Cassino en al deze prachtige plaatsen. Je eindigt met een prachtige klim over de Grote St-Bernhardpas naar Oostenrijk. Italië is een verbluffend land om te fietsen, van top tot teen. Als je eens ene paar weken reserve hebt en je wilt fietsen, is Italië the place to be.”

 CC BY-SA 3.0, Link