De cross in Kasterlee van begin oktober kende een vrij zwaar incident toen junior Cédric Mertens in de remmen moest en tegen de grond ging. Bij de val hakte de schijfrem zwaar in zijn onderbeen, waarbij zelfs een cruciale zenuw naar de voet volledig werd overgesneden. De jongeman uit Herenthout werd met spoed geopereerd in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen, maar is zeker een jaar buiten strijd en mogelijk komt hij zelfs na 2 jaar revalideren slechts aan 80 procent van zijn fysieke mogelijkheden. “Ik vrees voor zijn carrière”, zucht Mertens’ ploegleider Geert Wellens van Donen-Vondelmolen.

“Cédric was eerst niet zeker dat die diepe snede in zijn been, net boven de kuit en vlak onder de knieholte, er was gekomen door de schijfrem”, zegt Wellens. “Maar we zijn gaan kijken naar zijn fiets en bleek er toch nog bloed aan die schijfrem te hangen. De wonde was op zich niet zo groot, slechts een paar centimeter, maar wel behoorlijk diep. We zijn dan direct naar dokters Toon en Steven Claes geweest in Herentals en die hebben onmiddellijk opdracht gegeven om in het UZ van Antwerpen over te gaan tot een operatie. Ze hadden immers nog nooit zo’n ingrijpende blessure gezien.”

Paniek

Een logische beslissing. “Doordat die zenuw volledig was overgesneden, geraakte hij alle gevoel kwijt in zijn voet, tot halfweg zijn onderbeen zelfs. Toen we dat vaststelden, was er toch even paniek. Die verlamming is niet van blijvende aard, maar het zal toch minstens 8 tot 10 maanden duren vooraleer er opnieuw gevoel in zit. En dan zwijgen we nog over de revalidatie en de spier- en zenuwopbouw die opnieuw van nul zal moeten worden ingezet. Pas na 2 jaar zal hij weer op 80% van zijn mogelijkheden zitten, en dat is natuurlijk nog steeds 20% te weinig. Dus ik vrees een beetje voor zijn toekomst.”

Op dit moment heelt de blessure na de operatie. “Het is momenteel even afwachten”, aldus Wellens. “De dokters van het UZA hebben wel gezegd dat ze Cédric van zeer kortbij willen opvolgen, omdat ook zij dit nog maar zelden hadden gezien. Het is dus vrij uitzonderlijk, wat er gebeurd is.”

Schijfremmen

Het is niet het 1e incident met schijfremmen. Eerder hadden we bijvoorbeeld al eens een wegrenner gezien met een kapotte schoen. “En ook bij Marlux is er een crosser (Dante Coremans, red) die op training al de nadelen van de schijfremmen heeft ondervonden,” weet Geert Wellens. “Er is veel kritiek op die schijfremmen, maar laat duidelijk zijn: ik wil schijfremmen geenszins afbreken. Ik heb zelf een nieuwe fiets gekocht, ook met schijfremmen. Je remt er echt beter mee en de controle is groter. Alleen moeten we een methode vinden die het veiliger maakt voor de renners.”

Geen onoverkomelijk iets, vindt de 34-jarige Kempenaar. “Er kan veel gebeuren”, waarschuwt Wellens. “Stel dat ze kort op elkaar rijden, en er eentje zijn fiets in de nek gooit om te lopen…. Er zijn altijd pro’s en contra’s, maar er moet maar eens iemand 3 vingers kwijt zijn. Ik heb onlangs foto’s gezien van schijfremmen met een soort schermpje op, ter beveiliging. Het kan dus, zo moeilijk is dat niet. Dat ze dat nu maar snel verplichten, voor er nog ergere ongevallen mee gebeuren. Ok, er is wel de modder die er dan tussenkomt, maar je moet nu ook al vaak wisselen in het veld….”

Tot slot wil Wellens nog een tip meegeven. “Eigenlijk moet er snel beslist worden: iedereen mét of iedereen zonder schijfremmen. Als crossers een heuvel afrijden, en er is iemand met schijfremmen die plotsklaps alles dichtgooit… Degene achter hem of haar zonder schijfremmen heeft geen enkele kans en rijdt vol in de koffer, zoals wij dat zeggen. Dat maakt het extra gevaarlijk en brengt de veiligheid ernstig in gedrang. En dat kan niet de bedoeling zijn.”

Fotomateriaal: Bram Van Lent.