De Koppenberg mag bij slecht weer bestempeld worden als 1 van de zwaarste crossen van het seizoen. Deze puist in Oudenaarde werd al door heel wat crossers getemd. Bij de mannen, maar ook bij de vrouwen. Sinds de Koppenberg een klassementscross is, maakten deze dames furore op de lastigste helling in de Vlaamse Ardennen. Wie volgt deze straffe madammen dinsdag op?

Jolien Verschueren – winst in 2016

Na haar zege van vorig jaar staat Jolien Verschueren als favoriete aan de start. In ronde 2 lijkt  Thalita de Jong het verschil te gaan maken, maar Verschueren echt zich knap terug. Het wordt een verbeten strijd en dat zal het blijven tot de absolute slotmeters. De wereldkampioene toont zich de betere op de technische en dalende stroken, maar Verschueren dicht bergop telkens weer het kloofje. In de laatste 100 meter dient het verdict te vallen en schudt de Vlaamse de Nederlandse van zich af.

Jolien Verschueren – winst in 2015

Na haar 2e plaats in 2014 is Jolien Verschueren er uitermate op gebrand een topprestatie neer te zetten op de Bult van Melden. Hoewel ze doorgaans niet zo’n sterke starter is, nestelt ze zich nu van meet af aan vooraan in het peloton. Met haar 25 lentes is ze dit jaar nog wat sterker geworden en dat werpt duidelijk zijn vruchten af. De Kruishoutemse weet zich al gauw te ontdoen van onder meer Femke Van Den Driessche, Helen Wyman en Nikki Harris. Ze rijdt solo over de aankomst en is zo de 1e Belgische die bij de dames elite de Koppenbergcross wint. Ze blijft ook stevig leider in het klassement van de Bpost Bank Trofee.

Sophie de Boer – winst in 2014

Sophie de Boer uit Friesland heeft er al enkele stugge jaren opzitten, maar anno 2014 lijkt de ontbolstering er toch aan te komen. Zeker wanneer ze in Oudenaarde haar beste vorm weet te etaleren. De 23-jarige crossster slaagt erin om high speed de Koppenberg op te vlammen en geconcentreerd te blijven in de afdaling. Haar plannetje werkt. Ze houdt met Jolien Verschueren en Sanne Cant twee Belgische meiden van de overwinning en lijkt gelanceerd voor een spetterende carrière in het veld.

Helen Wyman – winst in 2010, 2012 en 2013

Voor 16.000 uitzinnige cyclocrossfans pakt de Britse Helen Wyman anno 2010 in het Konashirt de grootste overwinning in haar carrière. Sanne Cant toont zich een taaie tegenstandster, maar wanneer de Belgische aan de voet van de Koppenberg dient af te rekenen met mechanische pech, is de buit binnen voor Wyman. ‘This is  a massive win!’, kan ze haar geluk niet op.

In de editie van 2012 is Wyman samen met haar landgenote Nikki Harris mee in een vroege kopgroep. De leidsters houden stand op het modderige en loodzware parcours. Wyman en Harris zijn echter net iets sterker dan de rest en vechten het in de laatste ronde onder elkaar uit. Wyman trekt aan het langste eind.

Anno 2013 gaat ze op jacht naar een derde kassei. Wyman trekt vanaf de eerste ronde de kop van het ganse peloton. Wanneer ze versnelt, kan alleen Sanne Cant in haar wiel blijven, ook al moet die even verderop een klein gaatje laten. In de tweede ronde komt het duo weer samen en ook Harris kan de aansluiting maken. Op dat moment haalt Wyman opnieuw hard uit op het steilste stuk van de Koppenberg. Harris eraf, Cant met moeite. In de laatste twee ronden houdt Wyman Cant, die nooit meer dichter komt dan vier seconden, onder controle. Ze maakt het sterk af. Als Britse die in Oudenaarde woont, is ze net zoals bij haar vorige zeges op de Koppenberg bijzonder emotioneel.

Sanne van Paassen – winst in 2011

Sanne van Paassen is op haar 24e sterk genoeg voor een krachttoer op de Koppenberg. Ze houdt iedereen achter zich, al maakt Helen Wyman het haar wel lastig. Maar wanneer de Britse alles uit de benen schudt om het kloofje te dichten, deelt de Nederlandse andermaal een speldenprik uit. Nikki Harris wordt derde, voor Daphny van den Brand en Belgisch kampioene Sanne Cant.

Pavla Havliková – winst in 2009

Na een sterke start van Joyce Vanderbeken neemt Marianne Vos het commando over op de Koppenberg. Alleen de Tsjechische kampioene Pavla Havliková kan met moeite aanpikken. In de tweede ronde rijdt Vos echter lek. Terwijl Sanne van Paassen de aansluiting lijkt te gaan maken, rijdt zij eveneens lek, op dezelfde plaats als Vos. Vos krijgt nog een tweede keer met ene lekke band af te rekenen, wordt gedubbeld en moet de race verlaten. Op die manier vliegt Havliková zonder verdere tegenstand naar haar glorieuze Koppenbergzege.

Daphny van den Brand – winst in 2005 en 2007

In de editie van 2005 rijdt Daphny van den Brand iedereen op meer dan een minuut. Haar Nederlandse landgenote Reza Hormes-Ravenstijn wordt 2e, voor Veerle Ingels.

Door ellenlange files arriveert de Nederlandse favoriete in 2007 pas net op tijd in Oudenaarde, maar in de wedstrijd rijdt Daphny van den Brand de concurrentie opnieuw op grote achterstand, nu al van in de 1e ronde . In de 1e afdaling pakt ze uit met een verschroeiende versnelling, waardoor ze een bepalend kloofje maakt. Veerle Ingels wordt 1e Belgische, Sanne Cant – pas 17 geworden – wordt veelbelovend 5e.

Marianne Vos – winst in 2006

Marianne Vos is de winter voordien voor het eerst wereldkampioene cyclocross  bij de elite geworden. De Nederlandse veelwinnares is pas 20 maar kan op de Koppenberg – waar het kruim van ‘s werelds top present heeft getekend – aardig uitpakken. Vos wordt aanvankelijk geteisterd door pech, maar knokt zich terug en toont aan wie de plak zwaait.

Laurence Leboucher – winst in 2002

Anno 2002 wordt de Koppenbergcross onderdeel van de Gazet van Antwerpen Trofee en begint de opmars richting internationale faam. Bij de mannen elite vertrekken 70 tot 80 crossers, bij de beloften 40, bij de neiuwelingen 25 en bij de vrouwen elite 15. Eén daarvan is de trotse Franse wereldkampioene Laurence Leboucher, die eerder al een serieus palmares opbouwde in het mountainbiken. De Normandische, op dat moment al 30, zet de race naar haar hand en finisht voor de Belgische Hilde Quintens en de 15-jarige(!) Marianne Vos. Ze is voorlopig nog steeds de enige Française die sindsdien kon zegevieren in Oudenaarde.

Fotomateriaal: Davy De Blieck.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*