Wanty-Groupe Gobert heeft een aantal rennerscontracten verlengd, maar niet dat van Brecht Dhaene. De Kruishoutemnaar, maandag 29 geworden, werd door Hilaire Van der Schueren aan het lijntje gehouden met mooie praatjes, maar uiteindelijk heeft Dhaene te horen gekregen dat hij nu toch moet opkrassen. Respectvol kan je deze situatie bezwaarlijk noemen. Het verhaal van de renner.

Foto: Pascal Vande Putte.

Nadat hij eind vorig jaar aan de kant werd geschoven bij het Veranda’s Willems-team kreeg Brecht Dhaene afgelopen zomer de kans om zich al stagiair te bewijzen bij Wanty-Groupe Gobert, met als hogere doelstelling een profcontract voor 2018 in de wacht te slepen. De voorwendselen waarmee Hilaire Van der Schueren hem binnenhaalde, waren positief. “Ik moest tonen dat ik het niveau aankon en ik denk dat ik dat zeker gedaan heb”, concludeert Dhaene stellig. “Hilaire was overtuigd van mijn kunnen en ook de koersen die ik kon rijden waren niet min. Als je als trainee Parijs-Tours kunt rijden, is dat toch niet mis, hé.”

Werken voor de ploeg

De sportieve kennismaking was geslaagd, een understatement. “Ik begon met La Polynormande in Frankrijk, perfect om me te integreren in de ploeg”, duidt Dhaene. “Daarna volgde snel de Arctic Race of Norway, waarin ik in de 1e rit meteen liet zien uit welk hout ik gesneden ben. Ik maakte de koers zwaar en trok door op de hellingen, waardoor ik er eigenhandig 120 van de 150 renners af reed. Mijn ploegmakker Andrea Pasqualon werd er 3e, achter Dylan Teuns en August Jensen. Die goede lijn kon ik doortrekken, waardoor ik Izegem Koers won. Toch niet evident als stagiaire. Ook in de Ronde van Denemarken leverde ik veel werk voor de ploeg. In de Famenne Ardenne Classic controleerde ik samen met James Shaw van Lotto Soudal de ganse koers, tot de laatste 25 km. Ik heb er 160 km op kop gereden van het peloton. Met overschot zelfs. Ik besefte wel dat ik als stagiaire soms het vuile werk diende op te knappen, maar dat heb ik toch tot een goed einde gebracht. Als je dan ook nog eens kunt winnen zoals in Izegem…. Meer kan je als stagiaire eigenlijk niet doen”, zucht Dhaene.

Foto: Jonas Verheyen.

Na de Tax Pro Classic en Putte-Kapellen, halfweg oktober, zag het er voor Dhaene nog goed uit, meent hij. “Ik kreeg van bovenaf te horen dat ik zou mogen blijven in 2018, dus daar was ik wel tevreden mee. Hilaire geloofde als 1e ploegleider rotsvast in mij, dus dat viel mee. Zaak is dat het contract van algemeen manager Jean-François Bourlart moest komen. Ondanks de beloftes dat het wel goed zou komen, bleef dat maar op zich wachten. De voorbije week kreeg ik toch wat argwaan en toen ik opnieuw polste, was het geluid plots heel wat minder leuk. Dit weekend sprong het definitief af. Budgettair kon het blijkbaar toch niet om te blijven.”

Foto: Eli Verheyen.

Diploma’s

“Enorm zuur”, sakkert Dhaene. “Enerzijds heb ik er wel begrip voor, en zeker Hilaire kan en wil ik niks kwalijk nemen. Hij kan er tenslotte niets aan doen, onze verstandhouding blijft dus intact. Langs de andere kant is het gewoon heel erg dat alles zo lang heeft aangesleept. De ploeg had gewoon veel sneller open kaart moeten spelen, dan had ik nog tijd gehad om een valabele ploeg te vinden voor volgend seizoen. Deze situatie is natuurlijk zeer frustrerend en geeft me een wrang gevoel. Bij andere ploegen zit het nu vol, de plaatsjes zijn zo goed als opgesoupeerd. Ik hoop dat er nog een appel uit de kast valt, maar ik ben ook realistisch.”

En dus haalde Dhaene intussen al zijn diploma’s van onder het stof. “Ik heb een Master Politieke Wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Gent en heb ook een Master-diploma Management aan de KU Leuven behaald. Ik ben 29 jaar en wil nog heel graag koersen, maar voor een trui en een broek kan ik mij dat niet meer permitteren. Uit de bedrijfswereld merk ik intussen al heel wat interesse in mijn persoon, en toegegeven, er zijn al enkele gesprekken gevoerd. Maar voor alle duidelijkheid: dat is nog altijd plan B. Ik wil toch vooral coureur blijven.”

Geïnteresseerde ploegen kunnen Brecht Dhaene contacteren via e-mail ([email protected]).