Er komt een nieuwe wet aan waardoor je heel eenvoudig je naam en geslacht kunt laten veranderen. Meer mannen met vrouwelijke look in het vrouwenpeloton de komende jaren? Het zou zomaar kunnen, en dat wekt vanzelfsprekend bij veel rensters wrevel op. Mannen zijn van nature sterker, hebben andere hormonen, meer zuurstofopname en kleiner vetgehalte…. Wat als een transgender wereldkampioene wordt? Dan zouden daar wel eens problemen van kunnen komen. Maar laten we hier een respectvol stuk brengen over de 2 transgenders uit de Benelux die momenteel het vrouwenpeloton, euh… onveilig maken. Zo slecht liggen beide vrouwen trouwens niet bij hun collega’s.

Foto: Twitter.

Nathalie van Gogh (43)

Nathalie van Gogh werd geboren in 1974 in het Nederlandse Schiedam en woont nu in Nieuw-Vennep, provincie Noord-Holland. Pas in 2005 onderging ze een geslachtsoperatie. 2 jaar later deed ze haar intrede in het vrouwenpeloton. Daarvoor had ze bij de mannen nooit gekoerst. Ze was trouwens beginnen sporten om drastisch kilo’s te kunnen verliezen. Haar intrede bij de vrouwen zorgde voor veel consternatie omdat ze op late leeftijd kwam en plots heel hard kon rijden én zelfs koersen begon te winnen. Bovendien ziet ze er erg mannelijk uit en dat zette de vrouwen tot nadenken. “Veel rensters vragen zich af of alles er wel afgehaald is”, stelde toenmalig renster Sissy van Alebeek destijds in het AD. Van Gogh debuteerde dat jaar 2005 voor de club RTV De Bollenstreek. Omdat ze zelf weigerde te communiceren over de hele heisa werd er bij haar club een woordvoerder aangesteld. Maar omdat haar paspoort vermeldt dat Van Gogh vrouw is en ze dus een licentie kreeg van de KNWU, ging de storm toch liggen, al rijzen er zovele jaren later nog steeds vraagtekens in het peloton over haar aanwezigheid. Vooral buiten Nederland zelf is de teneur nog steeds dat ze de genen heeft van een man en dat deze situatie eigenlijk niet door de beugel kan. Zelf weigert ze er nog steeds over te communiceren en dat wekt natuurlijk meer vragen en soms zelfs frustratie op.

Van Gogh reed na haar debuutjaar op de weg 3 seizoenen voor Swabo Ladies, vervolgens bij een paar kleinere teams en sinds 2014 komt ze uit voor Parkhotel Valkenburg. In 2009 werd ze Nederlands kampioene baanwielrennen in de Scratch. In 2013 werd ze 5e op het Nederlands kampioenschap tijdrijden. Een jaar later boekte ze hetzelfde resultaat in de Ronde van Overijssel. In 2015 won ze de Trofee Maarten Wynants én de 1e etappe in de Lotto Belgium Tour. Ze reed dat jaar ook podium in Overijssel, werd 4e op het NK op de weg en reed top 10 in Gent-Wevelgem. In 2016 werd ze 2e in de Ronde van Gelderland. In 2017 werd ze 2e in Dwars door de Westhoek en 2e in het bergklassement van de Boels Rental Ladies Tour.

Foto: team.

Femke Verstichelen

Werd geboren in 1984 in het Oost-Vlaamse Aalst en is afkomstig van Lede, een dorpje wat verderop. Reed in de jeugdcategorieën als Dimitri Verstichelen. Daar valt weinig over terug te vinden, reed destijds wel in hetzelfde peloton als Wouter Weylandt en Joeri Calleeuw. Werd in 2004 46e in de Omloop van de Scheldeboorden. Keerde anno 2012 terug in het peloton, maar dan wel bij de vrouwen. Verandert in het vrouwenpeloton om de haverklap van ploeg omdat er vaak ruzie ontstaat met de ploegleiding. Aan de basis daarvan zou vooral Verstichelens moeder liggen, een vurig type. Daardoor zouden er maar weinig ploegen bereid zijn om haar in dienst te nemen. 2017 illustreert dat. In januari verkaste ze naar het Italiaanse Servetto Giusta maar 2 maanden later trok ze er de deur dicht en nog eind maart reed ze plots voor het Spaanse Bizkaia-Durango.

Qua resultaten kan Verstichelen wel een puntje zuigen aan haar Nederlandse collega. In 2014 reed ze top 15 in zowel de weg- als tijdrit op het Belgisch kampioenschap in Wielsbeke. Werd in 2015 3e in de Zwevezele Ladies Classic. In 2016 klopte ze in het shirt van Autoglas Wetteren Sofie De Vuyst en nog 4 andere vrouwen in de sprint van de koers in Brugge-Dudzele. Reed dat jaar ook top 5 in Oedelem en Nieuwpoort. Op het BK weg werd ze 12e, een resultaat dat ze in 2017, toen ze in Antwerpen 9e werd, dus nog verbeterde. In september 2017 werd ze 2e na Elise Delzenne in de Ereprijs Agristo in Hulste. Won ook een koers in Ursel voor de zusjes Debboudt. Eind september 2017 mocht ze in het Huis van de Sport aan de Gentse Blaarmeersen de Ladies Cycling Trophy Oost-Vlaanderen in ontvangst nemen; Sarah Inghelbrecht en Steffy Van den Haute mochten haar flankeren op het podium.

Total
1
Shares