De voorbije jaren presteerde Fabrice Mels op wereldniveau in de discipline Eliminator. De 25-jarige mountainbiker uit Sinaai blijft met ambitie rondkoersen, maar zijn leven krijgt nu wel een andere wending. Hij moet nu elke ochtend uit de veren in zijn job als politie-inspecteur. Maar ook dat doet Fabrice Mels met veel vreugd!

Foto: Kristel Van Gilst.

Hoe kijk jij tot nu toe globaal terug op je MTB-carrière?

Fabrice Mels: “Ik ben heel blij met wat ik in de afgelopen jaren heb bereikt. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het resultaat is er wel: 3 podiums in het eindklassement van de wereldbeker (1e in 2014, 2e in 2015 en 3e in 2016), 5 keer winst in een wereldbekerwedstrijd, wereldkampioen in 2014 en dan nog 8-voudig Belgisch kampioen. Ik denk dat er zowel momenten van verdriet als van euforie waren, zoals bij elke sporter. Maar door de goede entourage rond mij kwam alles altijd goed. Je zou kunnen zeggen dat er misschien toch net dat ietsje meer in zat, maar door pech of een verkeerde beslissing is dat er niet uitgekomen. Maar alles bij elkaar ben ik zeer tevreden met wat ik tot nu toe heb bereikt, en wie weet kan ik dit jaar nog een paar mooie prestaties extra neerzetten.”

Ben je het altijd blijven combineren met je studies?

Fabrice Mels: “Ik heb een jaar proberen combineren met hogeschool, maar dat heb ik stopgezet om vol voor mijn sport te gaan.”

Nooit gedroomd om fulltime pro te worden? Waarom wel/niet?

Fabrice Mels: “Soms speelde het wel eens in mijn hoofd om volledig professioneel te worden, maar uiteindelijk leefde ik wel als een prof en kreeg alles wat een prof ook kreeg. Met dank aan mijn Turkse sponsor Salcano, die me jarenlang financieel heeft gesteund. In de Eliminator-discipline van het mountainbike prof worden, is heel moeilijk omdat het een vrij jong discipline is.”

Hoe zwaar waren die studies tot politie-inspecteur nu? Waren er momenten dat je echt hebt moeten doorbijten of viel dat combineren best mee?

Fabrice Mels: “Op een bepaald moment moet je kunnen kiezen en daarom ben ik in samenspraak met mijn vriendin begonnen aan die opleiding. Je moet op een bepaald punt zekerheid inbouwen voor de toekomst en ik denk dat mijn vriendin en ik een goede keuze hebben gemaakt, want de combinatie tussen werk en sport valt heel goed mee. De opleiding heeft wel wat tijd en energie gevraagd. Ik kon niet trainen zoals ik het wou en het waren altijd wel lange dagen. Ik probeerde zoveel mogelijk te profiteren van de sportmomenten tijdens de opleiding om daar zoveel mogelijk winst voor mezelf uit te halen. Of ik er momenten waren tijdens mijn opleiding dat ik het niet meer zag zitten? Nee, want het is een nieuwe weg die ik heb ingeslagen en 1 waar ik de volle 100 procent voor ga. Dan moet je niet twijfelen. ”

Hoeveel ervaring heb je nu op de werkvloer?

Fabrice Mels: “Ik ben eind november afgestudeerd en ben momenteel aan mijn 3e werkmaand bezig. Ik kan alleen maar zeggen dat ik elke dag met superveel zin vertrek richting het commissariaat. Het is zo gevarieerd dat het nooit saai is.”

Wanneer zou je effectief aan je carrière als inspecteur beginnen? En stopt het MTB dan, of….?

Fabrice Mels: “Aan stoppen denk ik nog zeker niet. Dit jaar heb ik mijn zinnen gezet op het EK en WK Elimnator, waar ik nu weeral volop voor aan het werken ben. Die EK-trui mis ik nog in mijn truiencollectie, dus die zou er nog wel mooi in hangen. En een 2e wereldkampioenentrui zou fantastisch zijn. In tussentijd werk ik ook nog een wegprogramma af bij Illy Bikes CT, een topploeg die me de vrijheid geeft om ook mijn MTB-doelen af te werken.”

Total
273
Shares