Vandaag, zaterdag 10 maart, staat in de ‘koers naar de zon’ zonder twijfel de zwaarste etappe van deze editie op het programma. De renners krijgen tijdens de 175 kilometer tellende rit 4 hellingen voor de wielen geschoteld. Om het kaf van het koren te scheiden worden ze in aankomstplaats Valdeblore La Colmiane verwacht na een slotklim van om en bij de 16 kilometer.

Zware kost, een typische koninginnenrit waarin de klimmers het verschil kunnen en zullen maken. Na deze kuitenbijter zal het klassement flink door elkaar geschud zijn. Waarschijnlijk zal de leider na vandaag ook de eindwinnaar van Parijs-Nice worden. Alle hens aan dek dus voor de klassementsmannen.

Thomas De Gendt is in vorm! Foto: ASO/ Alex Broadway.

Ontsnappingskoning

De rit van vandaag start waar hij morgen, in de slotrit, zal aankomen, Nice dus. Na 37 km koers wordt de top van de Côte de Gattières bereikt. Een klim van 4,5 km met een gemiddelde stijgingsgraad van 4,8%. Het sein voor de voorspelbare vroege vlucht om er op uit te trekken. Ontsnappingskoning Thomas De Gendt krijgt vandaag de perfecte gelegenheid om de eindzege in het bergklassement aan te vallen. Hij telt slechts 2 punten minder dan leider Fabien Grellier.

De volgende klim op het menu is de Côte de la Sainte-Baume, een dikke 16 km klimmen aan 3,8 %. Al snel volgen dan de Col de Saint-Raphaël (6 km aan 4,2%) en de Côte Villars-Sur-Var (2 km aan 6,7%). De top van die laatste ligt om en bij de 40 km van de meet. Na al dat geweld volgt er voor de renners nog een slotklim, 16 km klimmen richting de aankomst in Valdeblore La Colmiane aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. Hier zal sowieso een rasechte berggeit met de bloemen naar huis gaan. Iets voor Tim Wellens? Of voor Julian Alaphilippe? Jammer genoeg zal Wout Poels niet meer meestrijden voor de zege of eindzege na zijn crash van gisteren. Verdict: sleutelbeenbreuk en opgave.

Julian Alaphilippe. Foto: ASO/ Alex Broadway.

Klimmers aan zet

Démare en Groenewegen waren in rit 1 en 2 de helden van de massasprints. In rit 3 ging de overwinning na een ontsnapping met 3 renners naar Fransman Jonathan Hivert. Hier veroverde huidig geletruidrager Luis León Sánchez ook de leidersplaats in het klassement. Rit 4, tijdrit, werd gewonnen door pechvogel van deze Parijs-Nice Wout Poels, want hij stond na afloop mooi te pronken op een 2e plaats in het klassement. Rit 5, een stevige bergrit, werd gewonnen door Fransman Jerome Cousin, na een mooie ontsnapping met 4.

Tot slot werd rit 6, tevens een klimetappe, gewonnen na een late uitval door Rudy Molard. Dat de klimmers aan zet waren, wordt duidelijk bij het overschouwen van de top 10. Daarin vinden we Wellens, Alaphilippe, Sánchez, Chaves en Henao. Duidelijk ook de namen die we vandaag mogen verwachten.

Tim Wellens tijdens de TT in Parijs-Nice. Foto: ASO/ Alex Broadway.

Bolletjes

Stelt Luis Léon Sánchez de zege voor Astana vandaag veilig? Gaat thuisrijder Alaphilippe met de gele trui de slotdag in? Of geeft Tim Wellens ons een fantastisch gevoel en maakt hij de droom van elke Belgische wielerfanaat waar. Een Belg als overwinnaar in Parijs-Nice, hoelang wachten we daar al niet op? Inderdaad, exact 20 jaar. Toen ging wielergod VDB met de gele trui huiswaarts. We wensen Wellens hetzelfde succes toe in de koers naar de zon.

In zijn verdere carrière hopen we dat hij dan toch een andere weg inslaat als VDB. Maar gezien de rust die Wellens uitstraalt, zien we hem niet snel naast de schoenen lopen. We gaan de druk voor Tim niet te hoog leggen, met een podiumplaats zondagavond in Nice zijn we al lang tevreden! Wanneer we dan ook nog in het achterhoofd de mogelijke bolletjestrui-overwinning van De Gendt hebben, dan kunnen we als Belgenlandje alweer fier zijn op onze jongens. De koers is van ons, een leuze die we maar al te graag rondstrooien.

Have a ‘Nice’ weekend!

Total
64
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*