Dat het de laatste tijd niet meezit voor de 19-jarige Marc Bouwmeester is wel een understatement. De beloftevolle mountainbiker kwam in september zwaar ten val tijdens een training voor de wereldbeker in Cairns, Australië. 3 maanden was hij uit de roulatie. En afgelopen weekend werd hij tijdens zijn comeback van zijn fiets geramd door een op hol geslagen paard. Het verdict is alweer erg zwaar.

Foto: Geraldine Photography.

Het WK mountainbiken in het Australische Cairns in september vorig jaar was iets waar Marc Bouwmeester heel hard naar had uitgekeken. Maar in de parcoursverkenning vooraf ging het helemaal mis, waardoor hij de wedstrijd zelf niet meer kon rijden. “Door een zware crash liep ik een dubbele nekbreuk op. Ook het ligament van de pees die mijn wervelkolom op zijn plaats houdt, was gescheurd. Ik had een afdaling volledig verkeerd ingeschat. In plaats van het WK te mogen rijden, lag ik 3 maanden in mijn zetel.”

Op hol geslagen

Afgelopen weekend stond in Apeldoorn de Bar-End mountainbikewedstrijd op de 70 km op het programma, maar die verliep even anders dan gepland. “We moesten 2 lussen rijden van elk 35 km”, zegt Marc Bouwmeester. “Het was mijn 1e officiële wedstrijd sinds mijn ongeluk op het WK in Cairns. We hadden al 55 km achter de rug toen we in een afdaling een breed pad moesten oversteken. Met 5 bikers zaten we in de kopgroep. Plots hoorden we dat we vaart moesten minderen omdat er een kudde paarden op hol zou zijn geslagen. We remden af om de oversteek te maken en draaiden daarna de gaskraan weer vol open.”

Maar er was meer aan de hand dan verwacht. “Er was een groep vrouwelijke ruiters in de buurt van het parcours gesignaleerd. De verkeersbegeleiders van de MTB-wedstrijd hadden hen gewaarschuwd, maar blijkbaar hadden ze het advies gedeeltelijk genegeerd. Al was er 1 ruiter die al van haar paard was gestapt omdat het beest moeilijk begon te doen, hoorde ik achteraf. Het paard bleek er al snel alleen vandoor te zijn gegaan. In onze richting dan nog. Plots riep de biker in mijn wiel dat we alles moesten geven omdat dat paard achter ons zat. Mijn concurrent haalde me in  en op dat moment voelde ik het paard letterlijk over me heen gaan. Ik kon alleen maar blijven liggen, terwijl het paard de achtervolging op de andere bikers inzette.”

Niet pluis

Bouwmeester voelde meteen dat er iets niet pluis was. “Mijn rechterbovenbeen en -knie voelden vreemd aan. Ik riep nog naar de anderen dat ze moesten stoppen omdat het echt niet goed ging met mij, maar ze konden niet omwille van dat paard. Er werd gevreesd voor wederom een nekletsel en een gebroken bovenbeen, maar dat wordt nu na lang onderzoek uitgesloten. Na een echo blijkt dat ik micro spierschade heb en een lichte ontwrichting in de heup. Het advies is zo optimaal mogelijk bewegen voor doorbloeding van de spieren en maximale eiwitinname voor het herstel van die spieren. Maar ik moet het zeker nog een paar dagen kalm aan doen en de situatie van dag tot dag bekijken.”

Marc Bouwmeester zit dus opnieuw thuis. “Helemaal onder de schaafplekken en ik loop met een stel krukken”, zucht hij. “Maar het ergste van al is dat de gehele groep met ruiters van 8 à 10 vrouwen mij daar voor dood heeft achtergelaten.”

Total
156
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*