Dat het niet altijd de  Vlaamse Ardennen, de Vogezen, Alpen, of Calpe moet zijn! Toscane heeft eigenlijk alles wat je als wielerliefhebber wilt: mooie wegen, af en toe eens onverhard – de magie van de Strade Bianche, heuvelend en geregeld een bergje, lekker Italiaans eten en natuurlijk zalig warm weer! Als je er nog niet thuis bent, dan geven wij je graag een leidraad om op ontdekkingstrip te gaan. Wedden dat je straks verkocht bent?

Toscane is relatief makkelijk met de auto bereikbaar, maar het blijft wel gauw 1.200 km. Met het vliegtuig ben je zo in Pisa, dat in het noordwestelijke puntje van de regio ligt. Van daaruit kan je al meteen heerlijk fietsen. Pisa zelf is natuurlijk toeristisch erg druk, en dat geeft je meteen al heel veel zin om de stad te ontvluchten en het stille typisch Toscaanse platteland in te duiken. Denk aan een geel-groen-gekleurd landschap met een beperkt aantal woningen, tal van wasdraden en de bejaarde Italiaanse koppels die goedkeurend knikken wanneer je met je stalen/carbon ros voorbij zoeft.

Tiesj en Wout

Van Pisa tot Pontedera is het westwaarts een 25-tal km fietsen en zo kan je koers zetten richting het middeleeuwse Volterra – de stadsmuur is daar echt imposant! Pontedera kan je ook bereiken door vanuit Pisa eerst een stukje langs kuststad Livorno te fietsen. Vanuit Volterra is het nog een kleine 30 km naar San Gimignano, dat met zijn 13 klokkentorens ook wel het Manhattan van Toscane wordt genoemd. De rooskleurige zonsondergang over de regio is er wondermooi!

Ideaal is het om daarna door te fietsen richting het nog een stuk zuidelijker geleden Murlo, een leuke tip om langs te fietsen. Dat is een prachtig plaatsje dat met zijn bruingekleurde huisjes zo tot een museum kan behoren. Tussen San Gimignano en Murlo rijd je 60 km lang over de wegen die in maart Tiesj Benoot en Wout van Aert nog wereldberoemd maakten. Vanuit Murlo is Siena slechts 35 km. Daar moet je natuurlijk de legendarische Piazza del Campo – finishplaats van de Strade Bianche – bewonderen. Siena geeft je ook de ideale mogelijkheid voor een heerlijk Toscaans dinertje.

Chianti

Wie al in Toscane is geweest, kent ongetwijfeld Montepulciano en Montalcino, wereldbefaamde wijndorpjes helemaal in het zuiden van de Toscaanse regio, vlakbij de grens met Umbrië. Ideaal om je energiedrank in te ruilen voor een lokaal topproduct. Via Arezzo kan je de oostelijke grenzen van Toscane gaan aftasten en zo door de Chianti-streek weer richting het noorden fietsen. Firenze is calling! Eerst Radda in Chianti en even verderop Greve in Chianti zijn topmomenten voor elke Italië-liefhebber. En met de fiets geeft dat nog meer mogelijkheden om je zintuigen bloot te stellen. Het enige wat je moet doen: jezelf overgeven.

Verwacht je op elk moment aan postkaartuitzichten. De heuveltoppen worden bekleed door wijn- en oliehuizen en de ongerepte natuur op de begane grond geeft je de indruk dat de tijd hier een aantal eeuwen stil is blijven staan. Drink in het gezellige Radda een cappuccino en zet de tocht verder richting Greve in Chianti. Geniet er nog van een heerlijke Stracciatella Gelato en zet je koers richting het majestueuze Firenze energiek in. Je kan er in de hoofdstad van Toscane door de schilderachtige straatjes flaneren en je laten overdonderen door wat deze stad allemaal te bieden heeft.

Geboeid door wat Toscane als fietsregio allemaal te bieden heeft? Wil je er ook eens gaan rijden met je 2-wieler maar twijfel je nog hoe je dat het beste aanpakt? Goed nieuws, want onze partner ‘The Cycle Trip‘ biedt jou een heel mooie uitdaging voor een zeer aantrekkelijke prijs. Benieuwd? Klik dan even op de banner om er alles over te weten te komen!

 

 

Total
94
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*