Afgelopen donderdag vocht Julien Van den Brande zich naar ene bronzen medaille op het Belgisch kampioenschap tijdrijden in Anzegem. De elite zonder contract uit Laarne zit dit seizoen al aan 9 overwinningen, een sterk seizoen dus voor hem. Na een pechjaar van jewelste wil hij de 23-jarige renner van EFC-L&R-Vulsteke alsnog de deur naar het profpeloton openbeuken. Hoe moeilijk dat ook is. “Ik ben enorm gemotiveerd om te bewijzen wat ik waard ben.”

Proficiat met je 3e plaats vorige week. Lag die goede prestatie binnen de verwachtingen?

Julien Van den Brande: “Een aantal weken voor het BK legde ik mijn beste inspanningstest ooit af. Toen besloot ik in samenspraak met mijn trainer om toe te werken naar deze wedstrijd. Van mijn ploeg EFC-L&R-Vulysteke mocht ik zelfs de interclub in Geluwe overslaan en me volledig toespitsten op het BK.”

Je was 27 seconden trager dan winnaar Benjamin Verraes. Had je beter kunnen doen?

Julien Van den Brande: “Benjamin is dit seizoen gewoon outstanding. Een terechte winnaar dus. Naar mijn gevoel heb ik er alles kunnen uithalen. Ik heb geen pech gehad. Ook denk ik nergens tijd te hebben verloren. Ik reed de perfecte wedstrijd, dus ik ben op mijn plaats geëindigd.”

Als belofte was je geen veelwinnaar, maar in je 1e jaar bij de elite zonder contract zit je al 9 zegeruikers. Vanwaar de kentering?

Julien Van den Brande: “De voorbije jaren kreeg ik vaak af te rekenen met pech en blessures. Vorig seizoen heb ik zelfs maar 3 maanden kunnen koersen. Bevrijd na al die miserie kan ik nu eindelijk tonen wat ik in mijn mars heb.”

Nooit getwijfeld aan jezelf na al die pech?

Julien Van den Brande: “Het was bij momenten niet gemakkelijk. Toch ben ik er sterker van geworden. Ik haal daar nu mijn kracht uit. Ook ben ik mijn ploeg EFC-L&R-Vulsteke enorm dankbaar. Na mijn pechjaar vorig seizoen gaven ze mij onmiddellijk een nieuw contract. Ik ben dan ook blij dat ik hen nu kan bedanken voor het vertrouwen.”

Jérôme Baugnies, prof bij Wanty-Groupe Gobert, is je halfbroer. Geeft hij jou veel tips?

Julien Van den Brande: “Hij heeft natuurlijk tonnen ervaring, dus ik steek veel van hem op. Doordat ik dit seizoen al meerdere keren won, viseren andere renners me vaak. Ze slepen dus, om het in het wielerjargon te zeggen. Jérôme leert me bijvoorbeeld wat ik in die situatie kan doen.”

En wat doe je dan?

Julien Van den Brande: “Dat hou ik natuurlijk liever voor mezelf. Maar zo’n problemen heb je enkel als je zelf een minder dagje hebt. Als je net dat tikkeltje beter bent dan de rest lukt het veel gemakkelijker om ze te lossen.”

SCHRIJF JE IN VOOR ONS 1E KOERSGESPREK!

Welke ambities heb je nog dit seizoen?

Julien Van den Brande: “Ik wil goed presteren in de Omloop het Nieuwsblad en de IWT in Oetingen. Ook volgen er in de vakantie nog een aantal profkermiskoersen. Dat zijn mooie wedstrijden om mij te tonen. Momenteel krijg ik aandacht in het profpeloton en dat wil ik zo houden. Ik wil graag alsnog de stap naar de profs zetten.”

Je bent nu wel elite zonder contract. Dat maakt het er niet gemakkelijker op.

Julien Van den Brande: “Nee, maar ik geef niet op. Ik ben enorm gemotiveerd om te bewijzen wat ik waard ben. De volgende maanden wil ik tonen dat ik profwaardig ben. Hopelijk lukt dat me ook.”

Succes, Julien!

Fotomateriaal: Michael Salens/ De Grote Plaat.

Total
187
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*