Dit was wat de Ronde van Frankrijk nodig had: dag 1 en het hele spel staat al op zijn kop. Veel dromen en ambities kregen nu al een flinke deuk. Het slachtveld was immens en zo krijgen de Belgen plots een gele (en witte) droom.

Foto: ASO.

Cruciaal is natuurlijk de val van Froome, schitterend in beeld gebracht door een camera op de fiets van een ploegmaat. De Brit zoekt een opening die er plots niet meer is. Het lijkt Zakarin te zijn die de deur dicht doet, klinkt logisch. Froome roept nog, maar vliegt het veld in. De ploegmaat verwittigt zijn team en moet dan zelf krasselen om zijn kopman bij te blijven.

Dat uiteindelijk slechts 62 renners in de tijd van de winnaar worden gezet, zegt veel over deze etappe. Verliezen ook tijd: Adam Yates, Porte, Izagirre en Quintana. Erg vervelend. Quintana zal al meteen een schuif zakken binnen de rangen van Movistar en Landa krijgt het natuurlijke kopmanschap. Porte mag zijn gele droom na de ploegentijdrit opbergen. De 1 zijn dood is de ander zijn brood. Van Avermaet en Van Garderen bleven als enige renners van BMC in de 1e groep. Greg werd 24e, Van Garderen 55e. Als BMC straks de ploegentijdrit wint, is een Belgische gele trui waarschijnlijk.

Meedogenloos

Martin, Latour, Soler en Bernal, de 4 grote favorieten op het wit, verliezen vandaag allemaal al een flinke portie tijd. Goed nieuws voor Tiesj Benoot, die 1 van de 9 renners is die nog geen seconden aan zijn broek heeft. Soren Kragh Andersen kan ook wel een berg op, maar Tiesj kan alvast dromen van een paar dagen wit. Opvallend trouwens, hoe Pierre Latour er alles aan deed om de schade te beperken. Je zou verwachten dat hij in Frankrijk zit om zijn kopman Bardet te helpen, maar net als in de Dauphiné trekt hij zich daar niet veel van aan.

En dan is er nog de arme Lawson Craddock. Ten val gekomen in de bevoorradingszone en als allerlaatste over de meet gebold. In tranen en onder het bloed vertelde hij over de hechtingen die hij kreeg. Bovendien brak de Amerikaan ook zijn rechterschouderblad. Als hij morgen al kan starten, dan zal het eerder overleven worden, dan nog effectief van nut te zijn voor zijn ploeg. De koers is meedogenloos.

Total
49
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*