Toch wel een verrassende medaille op de Europese kampioenschappen in het Schotse Glasgow. In het mountainbiken pakte Githa Michiels dinsdag zowaar brons voor België. Een fenomenale prestatie die ze zelf niet had zien aankomen.

Foto: Filip François.

Hoe had je naar het EK toe gewerkt en met welke ambitie stond je aan de start, Githa?

Githa Michiels: “Het Europees kampioenschap is altijd een afspraak die internationaal hoog aangeschreven staat. Ik wil vooral in deze periode van het seizoen goed voor de dag komen, zonder echt te pieken. Ik wist vooraf dat het een vrij snelle omloop was in Glasgow, wat meteen de reden is dat ik voor mijn vertrek naar Schotland nog ben gaan deelnemen aan het Na-Tourcriterium in Herentals. Zo konden mijn benen wat extra snelheid trainen. Bij de verkenning leek al snel dat het parcours me hier wel zou liggen. Ik wist ook dat mijn vorm goed was, al was de concurrentie sowieso heel sterk. Ik hoopte vooraf op een resultaat tussen plaats 5 en 10. Die medaille is dus onverhoopt.”

Hoe heb je de wedstrijd ingedeeld en op welke punten heb je het verschil kunnen maken?

Githa Michiels: “In de startloop zat ik nog goed in de top 10. Eens op de singletrails werd ik echter gehinderd, zodat ik enkele plaatsen verloor. Door de regen van de nacht ervoor was het hier en daar wel erg glad. Laat dit nu een soort omloop zijn waarop je sowieso hard moeten rijden om op te kunnen schuiven, dus ik moest echt vol rijden. Er waren enkele stukken op de omloop die me wel goed lagen, zodat ik daar zeker het verschil kon maken tegenover de andere vrouwen.”

Op welk moment begon een podiumplaats voor het eerst in je hoofd te spelen?

Githa Michiels: “Toen ik op de 3e plaats kwam, begon het natuurlijk door te dringen. Maar dan moet je die natuurlijk nog zien te behouden tot op de finish.”

Githa Michiels: “Het was afzien en dus was ik vooral bezig met voldoende snelheid pakken om mijn plaats te behouden. Toen ik een renster weer dichterbij zag komen (de Poolse Maja Włoszczowska, red), heb ik in de laatste ronde nog wel eens extra hard gereden op de hellingen, om zo mijn plaats veilig te stellen.”

Wanneer wist je dat de medaille binnen was?

Githa Michiels: “Pas toen ik de finishlijn opkwam was ik zeker van de 3e plaats.”

Githa Michiels: “Het seizoen is nog niet voorbij, er staan nog wel enkele grote wedstrijden op het programma. Ik vier dus niet te hard, maar dat betekent niet dat ik niet geniet van deze prestatie. Het motiveert me om dag na dag hard te blijven werken!”

In welke mate is jouw seizoen hiermee geslaagd?

Githa Michiels: “Met mijn mooie ervaring in de Cape Epic, 2 7e plaatsen in de wereldbeker en deze bronzen medaille is mijn seizoen zeker al geslaagd. Maar ik heb sowieso nog doelen om voor te werken en na deze mooie prestaties kan dat zonder druk. Eerst en vooral is er nog het WK mountainbiken en vervolgens hoop ik op een selectie voor de wegrit op het WK in Innsbruck, om zo het seizoen in schoonheid af te sluiten.”

Total
217
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*