Weet u nog…. Deze winter, toen Thibau Nys voor de 2e keer op rij Belgisch kampioen veldrijden werd bij de nieuwelingen? Hij stond mee op de voorpagina’s, had meer fans dan de gemiddelde subtopper bij de profs en werd overal gevolgd door camera’s. Zelfs zijn grootste concurrent, Dante Coremans, werd een BV (bekende veldrijder).

Foto: Bram van Lent.

Die Dante Coremans is nu gestopt met fietsen. Was het in de schaduw toch net iets te donker? Coremans vindt het – volgens zijn website – wel nog fijn om wedstrijden te rijden, maar kon zich nooit motiveren om te trainen. Een keuze die iedereen moet appreciëren, maar niet zonder te zeggen hoe sterk die beer uit Messelbroek was. Een week voor het bewuste BK was hij in de Grote Prijs Sven Nys een klasse beter dan de zoon van hij naar wie de cross werd genoemd.

DNA Nys

De familie Nys toonde in het VRT-programma ‘DNA Nys’ heel veel respect voor de concurrent van Thibau, maar de rol van Coremans in de reeks was beperkt. Men toonde vooral de vreugde bij kleine Nys en amper de ontgoocheling bij de verliezende topfavoriet. Wat doet het eigenlijk met een jonge 16-jarige man om in heel Vlaanderen bekend te worden als ‘de tegenstander van Nys’? Of erger nog: ‘de verliezer van het BK’. Het leek voor hem misschien alsof het altijd maar rond Thibau draaide, alsof die wel kampioen moest worden…

Ongetwijfeld wilde men bij de VRT en bij de familie Nys absoluut niet dat het een verhaal van de goede tegen de slechte werd. Toch mag je niet onderschatten wat de impact van zo’n programma is. In de tijd dat jongens als Van Aert, Aerts en Sweeck nieuweling waren, konden ze gestaag groeien. Naar ‘DNA Nys’ keek meer dan een half miljoen Vlamingen. Die mensen stonden ook aan de zijkant. Ze zullen niet tegen Coremans gesupporterd hebben, maar wel voor Nys. Het kan niet anders dan dat zo’n jongen daarmee zit.

Moed niet verliezen

Hetzelfde zie je nu bij Remco Evenepoel. Sporza volgt hem tijdens een ploegentijdrit en achteraf verwijt hij een ploegmaat dat die amper op kop is gekomen. De gemoederen lopen even hoog op, maar bedaren al snel. De bewuste renner is zelf – net als Coremans – 1 van de beteren van zijn generatie, maar zo komt hij niet uit die reportage. Fijn moet het niet zijn voor zijn familie om zo’n beelden dan te zien. Ook al bedoelt heus niemand het slecht.

Natuurlijk mag je over Thibau Nys praten. ‘DNA Nys’ was zelfs een prachtig programma voor wielerliefhebbers en zo mogen er nog veel zijn. Natuurlijk moet je over Remco Evenepoel praten. Dat is gewoon kinderlijk enthousiasme en het houdt de mensen bezig. Maar laat ons ook even stilstaan bij het feit dat er in de schaduw honderden renners rijden wiens papa geen idool is, of wiens genen niet zo uitzonderlijk zijn. Ook zij gaan op tijd slapen, eten spaghetti zonder saus en dromen van een profcarrière. Dat ze de moed niet mogen verliezen!”

Total
241
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*