Voormalig triatleet Marc Herremans wil het Nederlandse talent Shirin van Anrooij begeleiden bij haar ontwikkeling als veldrijdster. De 16-jarige nieuwelinge uit Zeeland werkt al langer met Herremans, maar nu wordt er met ‘Project 2020’ ook specifiek richting het cyclocross gewerkt. De ultieme ambitie: wereldkampioene worden op het 1e WK voor junioren meisjes, dat in 2020 plaatsvindt in het Zwitserse Dübendorf.

Van Anrooij telt amper 16 lentes en is een multitalent. Ze beoefent liefst 6 sporten: veldrijden, atletiek, triatlon, duatlon, cross-triatlon en cross-duatlon. “Ik heb van jongs af aan al die sporten beoefend en ik ben ook in al die sporten vrij sterk doorontwikkeld”, zegt de Zeeuwse. “Daarom wil ik ze graag blijven combineren. Misschien dat zich later wel een keuze zal opdringen, maar dat is zeker tot 2020 nog niet het geval. Ik blijf het graag combineren, al maak ik wel bepaalde overwegingen. Zo focus ik in de winter vooral op veldrijden, in de zomer op triatlon.”

Steenhuffel

De reden dat Marc Herremans een crossteam begint met haar als uithangbord, en voorlopig ook als enige renster, lijkt een beetje vreemd, maar dat is het niet. “Mijn zus Lindy trainde vroeger bij Marc en zo kwam vorig jaar ook Marcs vraag naar mij toe om me aan te sluiten bij zijn triatlonteam. Dat leek me wel wat. Ik kon zo voor al mijn sporten bij hem trainen, behalve voor het veldrijden. En dus volgde al snel de vraag van Marc of ik interesse had in een eigen veldritteam. Tja, dat antwoord lag me voor de hand.” (lacht)

Het project moet nog beginnen, en alles zal heel snel vorm krijgen. “Alles is pas gereed: de crossfietsen zijn er en ook de camper is in orde. Ik heb trouwens 3 crossfietsen en daarnaast ook een wegfiets en een mountainbike. Binnen 2 weken begin ik in Steenhuffel met het crossseizoen. Vorig jaar reed ik nog bij de nieuwelingen en dat ging best aardig. Nu zal ik ondanks mijn jonge leeftijd al mijn wedstrijden bij de elites afwerken. Ik zal aan de start staan van de meeste grote grote crossen, en dan zien we wel hoe dat zal gaan. Aan winnen hoef ik niet te denken, de ervaring primeert de komende maanden.”

Ultieme ambitie

Van Anrooij omschrijft zichzelf als iemand die het moet hebben van het zwaardere werk. “Crossen met veel zand zijn altijd mijn ding, want dan moet er gelopen worden en met mijn atletiekachtergrond is dat op mijn lijf geschreven. Ook crossen met modder liggen me wel, want ik heb daar de nodige souplesse voor. En ik hou ook van het zwaardere werk, met veel klimmen, zoals de Koppenberg. Laat ons zeggen dat ik het vooral niet moet hebben van de snelle omlopen. Het is met name op vlak van kracht en explosiviteit dat ik nog veel progressie kan boeken.”

Het grote doel wacht in Dübendorf, een gemeente van 25.000 inwoners nabij Zürich. Daar wordt in 2020 het WK veldrijden gereden. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen de meisjes junioren er hun eigen WK. “De ultieme ambitie is om er de 1e meisjes junioren wereldkampioene ooit te worden, maar ik richt me vooral op het beste uit mezelf halen”, geeft de Nederlandse kampioene bij de nieuwelingen toe.”

Total
105
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*