Lensworld-Kuota moest eind vorig seizoen ternauwernood de boeken toe doen en dat betekende voor veel mensen een domper. Ook Winanda Spoor moest op zoek naar een nieuwe ploeg, maar die vond ze begrijpelijkerwijs niet meteen. Ze gaf echter niet op, zette door en vulde haar tijd nuttig in. Eind mei kreeg ze een kans bij WNT-Rotor, maar daar moet ze straks alweer weg…. Gelukkig staat opgeven niet in haar woordenboek.

Hoe is je entree bij WNT-Rotor verlopen?

Winanda Spoor: “In Thüringen reed ik eind mei, begin juni mijn 1e koers, ik kwam net uit mijn rustperiode en had voordien enkel duurtrainingen gedaan. Dat werd dus geen supergoede koers van mijnentwege, dat kon iedereen van tevoren al raden. Daarna reed ik de OVO Energy Women’s Tour, waar je al de stijgende lijn in mijn prestaties kon merken. Die curve ging echter snel naar beneden na een val waarbij ik mijn sleutelbeen en 3 ribben brak. 3 weken kon ik me niet inspannen en dus miste ik een hoop koersen die me goed liggen. Terug in het peloton ging het dan weer elke koers beter.”

Was het een afscheid in mineur bij Lensworld?

Winanda Spoor: “Ja, het was een grote domper dat er geen sponsor meer was. Heidi en Rik hebben er nog hard aan getrokken. Zelf heb ik ook nog hard mijn best gedaan, maar het fatale einde is bekend. Op een bepaalde datum moet je team staan ingeschreven bij de UCI, maar voor die tijd was het sponsoringsbudget niet rond. Het team kon dus geen licentie aanvragen, toen was het gedaan. Vervelend voor alle betrokkenen.”

Wellicht kreeg je het nieuws veel te laat om nog een ploeg te vinden voor 2018?

Winanda Spoor: “Ja, het nieuws kwam voor mij te laat om nog een nieuwe ploeg te vinden. Ik heb nog wel gesolliciteerd bij een aantal teams, maar de bezetting was toen natuurlijk al overal rond. Begrijpelijk rond die tijd van het jaar, maar voor mij was het een zure appel om door te bijten. Ik ben natuurlijk ook geen renster met een boel UCI-punten en -overwinningen, ik moet het hebben van aanvallen en anderen helpen.”

Hoe ben je dan uiteindelijk bij WNT terechtgekomen?

Winanda Spoor: “Ik had met WNT al wel contact gehad, maar er was ook daar aanvankelijk geen plek. In mei belde Dirk (ploegleider Baldinger, red) of ik nog interesse had en zodoende reed ik in de Internationale Lotto Thüringen Ladies Tour mijn 1e koers voor de ploeg.”

Hoe heb je die tussentijd overbrugd?

Winanda Spoor: “Ik heb lang getwijfeld wat ik moest doen, doorgaan of stoppen. Maar van huis uit heb ik geleerd dat wanneer je ergens aan begint, het ook moet afmaken. Dus heb ik het seizoen 2017 gewoon verder gedaan zoals ik bezig was, én heb ik ook het pisteseizoen in de winter volbracht zoals gepland. Trainen deed ik voor de piste en op 31 december heb ik dan toch een licentie aangevraagd voor 2018. Ik merkte dat ik nog te veel plezier had in trainen en koersen om zomaar de handdoek in de ring te gooien. Het was toen ook al bijna februari, redeneerde ik. In de tussentijd ben ik 2 keer naar Portugal geweest op trainingskamp en om een pistewedstrijd te rijden. Ook ben ik met mijn vriend een week in Senegal gaan fietsen, hartstikke gaaf met gravelbikes. Die dingen had ik anders nooit gedaan als ik bij een ploeg had gezeten.”

Rijd je komend seizoen ook nog bij WNT?

Winanda Spoor: “Nee, zeer waarschijnlijk niet. Jammer, maar het is zoals het is. Ik kan er niet vel over zeggen, alleen dat ik dus op zoek ben naar een andere ploeg.”

Fotomateriaal: Kurt Lowie.

Total
43
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*