Het dramatische overlijden van Michael Goolaerts in Parijs-Roubaix aan de gevolgen van een hartfalen liggen nog vers in het geheugen. Vrijdagavond, nauwelijks een half jaar later, is met Jimmy Duquennoy opnieuw een jonge prof overleden aan een hartstilstand. De renner van het procontinentale WB Aqua Protect-Veranclassic was deze zome er pas 23 geworden.

Andermaal een schokgolf in het peloton. Jimmy Duquennoy overleed vrijdagavond in zijn woonplaats als gevolg van een hartstilstand, meer informatie is nog niet beschikbaar. Maar dat dit alweer zeer pijnlijk nieuws is vanuit de wielerwereld is wel duidelijk. “In de ploeg kunnen we het nog niet beseffen, het dringt nog niet door”, getuigt zijn ploegmaat Eliot Lietaer. “Maar dit is zwaar. Jimmy was iemand die altijd lachte, de sfeermaker in de groep. Hij had altijd een glimlach op zijn gezicht en was ook altijd positief ingesteld.”

“Zelf is dit nog maar mijn 1e seizoen bij de ploeg en ik heb niet zo heel veel met Jimmy samen koers gereden, maar we hebben natuurlijk ook 2 ploegstages samen gedaan, dus uiteraard raakt mij dit diep. Het gebeurt steeds meer dat jonge profs hartroblemen krijgen, en geregeld is het fataal. Ik las gisteren ook nog over Tanguy Turgis van Vtal Concept, die al op zijn 20e onmiddellijk moet stoppen met koersen, zelfs geen zware inspanningen meer mag doen.”

Als renner sta je daar bij stil. “Maar ook niet te veel”, moet Lietaer bekennen. “We doen heel veel medische screenings en testen. Als de resultaten daarvan 100 procent in orde zijn, dan moet je daar vertrouwen in hebben. Veel kan je daar niet tegen doen. Je kan het toch nooit uitsluiten.”

Duquennoy reed afgelopen donderdag nog Parijs-Bourgues, waarin hij 59e finishte. Als 1e jaars junior had hij het WK van 2008 gereden. Bij de beloften werd hij ooit 7e in Parijs-Roubaix. Een resultaat dat hij evenaarde in Dwars door de Vlaamse Ardennen. In 2017 zette zijn ploeg een stap hogerop en werd hij op zijn 21e prof. Zijn contract zou niet verlengd worden, maar Jimmy had plannen om in Frankrijk bij ene amateurploeg te gaan rijden.

 

Total
436
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*