Het kan snel gaan, in alle richtingen. Bijna 2 maanden geleden werd de Nederlandse 2e jaars juniore Mischa Bredewold van WV Eemland nog van de weg gekatapulteerd door een vrachtwagen. Het wordt een ellenlang herstel, maar het team dat haar had gecontracteerd voor 2019 laat haar niet vallen. “Ik ben Servais Knaven dan ook erg dankbaar”, zegt ze.

Foto: Julia Zwaan.

Kan je iets vertellen over je aanrijding in augustus?

Mischa Bredewold: “Afgelopen 2 maanden zijn pittig geweest. Zondag 19 augustus reed ik nog het bergcriterium in Berg en Terblijt en maandag 20 augustus ben ik op mijn tijdritfiets een rondje gaan losfietsen. Toen ging het mis. Toen ik de oversteek over een drukke N-weg wilde maken, ben ik zonder duidelijke reden vlak voor een vrachtwagen overgestoken die mij hard heeft geraakt, waardoor ik 10-tallen meters verder ben neergekomen. Ik weet helemaal niks meer van het ongeluk en mijn 1e week in het ziekenhuis af, dus de reden zal voor goed onduidelijk zijn.”

Geen bewijzen van wat er exact is gebeurd?

Mischa Bredewold: “Het ongeluk is niet de schuld van de vrachtwagen, die reed op een voorrangsweg. Er heeft een auto mij ingehaald van rechts en is toen overgestoken. Daardoor ben ik misschien afgeleid geraakt en ben ik overgestoken terwijl de vrachtwagen eraan kwam. Ik weet het niet meer, dus de exacte reden dat ik ben overgestoken zullen we nooit weten.”

Foto: Frank Schoonvliet.

 

Welke diagnoses werden er gesteld?

Mischa Bredewold: “Nadat ik met de traumahelikopter naar het UMC (Universitair Medisch Centrum in Utrecht, red) ben gebracht, is de waslijst met aandoeningen langzaam bekend geworden. Hersenletsel, waardoor ik niet of nauwelijks bij bewust zijn was en waardoor mijn linkerkant – gezicht, arm, hand, etc. – niet functioneerde. Ik heb 6 ribben gebroken en 3 knobbels op mijn rugwervels, maar gelukkig geen zenuwschade. Ook heb ik mijn bekken op 3 plekken gebroken, waardoor ik 6 weken niet mocht lopen of staan. Ondertussen mag ik gelukkig weer langzaam beginnen met lopen, en ben ik nu bezig met de opbouw hiervan.”

Hoe gaat het nu met jou?

Mischa Bredewold: “Het gaat stap voor stap beter. Elke dag merk ik een klein beetje verbetering, dus het herstel gaat voorspoedig. De artsen hebben mij verteld dat het waarschijnlijk heeft geholpen dat ik een wielrenster en dus heel fit ben. Ik ben nu heel gemotiveerd om te herstellen, al heeft het veel tijd nodig. De vooruitzichten zijn goed en de blijvende schade is waarschijnlijk minimaal.”

Hoe ziet het plan voor de revalidatie eruit en hoe lang zal die aanslepen?

Mischa Bredewold: “Ik heb bijna 6 weken klinisch in het revalidatiecentrum De Hoogstraat achter de rug en ik heb nog 1 of 2 weken te gaan. Dan zal ik 2 tot 3 maanden in dagbehandeling gaan, wat betekent dat ik meerdere keren per week zal gaan revalideren in De Hoogstraat, maar wel thuis slaap. Vooral mijn cognitieve functies en het lopen moeten nu getraind worden, dus daar zullen we komende periode aan werken.”

Hoe goed doet het dat je toch vertrouwen krijgt van Servais Knaven om de overstap te maken van het APB juniorenteam naar de nieuw opgerichte beloftenploeg?

Mischa Bredewold: “Voor na mijn revalidatieperiode, en als ik er weer aan toe ben, wil ik graag proberen het wielrennen weer op te pakken. Voor mijn ongeval heb ik besloten voor Team APB te gaan rijden, en na mijn ongeluk heeft de begeleiding mij duidelijk laten weten dat zij mij nog steeds steunen en willen helpen. Dat vertrouwen motiveert mij nog meer om te proberen het wielrennen weer op te pakken. Ik vind het supermooi hoe Team APB achter zijn rensters staat, dat is erg uitzonderlijk. Ik waardeer het enorm en ben ook heel erg dankbaar voor het vertrouwen dat ik krijg. Ik weet dat ik alle hulp zal krijgen die ik kan krijgen en dat geeft mij ook vertrouwen. Ik heb er heel veel zin in om onderdeel uit te maken van het U23-team, en ik hoop mij zo snel mogelijk bij de andere rensters te kunnen aansluiten.”

Total
217
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*