De Belgische UCI-ploeg Health Mate-Cyclelive breidt richting 2019 enorm uit en zal grotendeels een dubbel programma rijden. 1 van de opvallende nieuwkomers is Kirstie van Haaften, een 19-jarige Utrechtse die in 2018 scoorde op de weg én op de piste. Daar kroonde ze zich zelfs tot Europees beloftenkampioene in de scratch. Komend seizoen rijdt ze dus in Belgische loondienst.

Foto: UEC.

Je bent in 2018 Europees kampioene scratch bij de beloften geworden. Was dat het hoogtepunt van jouw seizoen?

Kirstie van Haaften: “Ja, absoluut! Ik ging de wedstrijd in zonder verwachtingen en wou mezelf uitdagen. Ik had van te voren wel een plan gemaakt, maar dat ik lek zou rijden hoorde er niet bij. Toen ik over de streep kwam, wist ik niet dat ik gewonnen had. Maar wat een geweldig gevoel toen iedereen riep dat ik gewonnen had. Ik krijg er nog kippenvel van. Ik ben verder wel heel tevreden met mijn seizoen in het algemeen. Ik denk dat ik mij als 1e jaars ook goed heb laten zien tussen de elite vrouwen.”

Eerder werd je bij de junioren met de Nederlandse selectie Europees vicekampioene in de ploegenachtervolging. Zijn het die 2 disciplines die je het beste liggen?

Kirstie van Haaften: “Persoonlijk vind ik van wel. Bij de ploegenachtervolging is het 4km en dat is een afstand die mij wel licht. Ik ben een diesel, dus ik heb wat tijd nodig om op gang te komen. Bij de scratch is het elke wedstrijd anders natuurlijk, dus is dat moeilijk om echt naar je toe te trekken. De ploegenachtervolging is misschien wel mijn favoriete onderdeel op de baan, dus ik hoop mij daar nog verder in te kunnen ontwikkelen.”

Ook op de weg kon je dit jaar winnen, met name in Sinaai. Niet toevallig in een sprint was dat. Is snelheid jouw belangrijkste kwaliteit?

Kirstie van Haaften: “Sinaai was zeker een mooie koers. Vanaf de start was ik gelijk in de aanval gegaan, samen met een andere renster. We hebben het tot halfweg koers vol kunnen houden, maar werden nadien helaas teruggepakt. Toen de sprint eraan kwam, zat ik eigenlijk helemaal niet goed en wou ik mijn ploegmaten helpen. Ik sprong in een gaatje en wist het vol te houden tot de meet. Ik denk niet dat ik een pure massasprintster ben, maar als ik mij kan mengen, kan ik toch een goede eindsprint rijden.”

Hoe belangrijk is baanwielrennen binnen jouw wielercarrière?

Kirstie van Haaften: “De baan is voor mij best belangrijk. Ik denk dat de 2 disciplines goed te combineren zijn en dat ze elkaar ook aanvullen. In de winter is het fijn dat je nog goed kunt doortrainen, zelfs als het slecht weer is. Maar de snelheid van de baan kan ik weer goed op de weg gebruiken. Ik hoop dat ik ze nog kan blijven combineren.”

Hoe kijk je terug op je periode bij Restore Cycling?

Kirstie van Haaften: “Ik heb 3 jaar bij Restore gereden, 2 als junior en mijn 1e beloftejaar. Maar het was een geweldige tijd waar ik van heb genoten. Ik kreeg alle vrijheid en ondersteuning die ik nodig had. Met de meiden onderling kreeg je echt een band en dat was ook te zien in de koersen.”

Met welke verwachtingen heeft teammanager Patrick Van Gansen jou voor 2019 binnengehaald bij Health Mate-Cyclelive?

Kirstie van Haaften: “We willen het eerste jaar met zo min mogelijk verwachtingen gaan starten en het als een leerjaar beschouwen. Natuurlijk hoop ik een goed seizoen te draaien en mooie uitslagen te rijden, maar wel met zo min mogelijke druk. Ik vind het zelf ook een mooie kans die ik nu krijg. Het programma dat ze rijden past bij mij, er zitten heel wat leuke uitdagingen bij. Daardoor denk ik mij nog beter te kunnen ontwikkelen als renster.”

Wat verwacht je zelf van je passage bij Health Mate-Cyclelive?

Kirstie van Haaften: “Ik heb heel erg veel zin in het nieuwe seizoen en ben benieuwd hoe het zal lopen. Ik zal in een nieuwe omgeving terechtkomen met allerlei nieuwe mensen. Ik hoop van mijn nieuwe ploegmaten te kunnen leren en hen ook te kunnen bijstaan. Hopelijk kan ik wat mooie uitslagen rijden en me verder doorzetten.”

Total
246
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*