Fietsen en de Vlaamse Ardennen, het zijn bijna synoniemen voor elkaar. Aan leuke fietsroutes geen gebrek, maar met WielerVerhaal gingen we nog eens de eigenzinnige toer op en knutselden zelf een route in elkaar. Van Noord-Oost naar Zuid-West, dwars door de boeiendste fietsstreek van Belgenland. Uitgepijld is ze (nog) niet, maar via de track onderaan kan u de 96 km lange route zelf ook makkelijk eens uitproberen. De moeite, al zeggen we het zelf!

Haaghoek.

We starten onze tocht aan de kerk in Sint-Lievens-Houtem, een gemeente van zo’n 10.000 inwoners ten noorden van Zottegem. Als je met een groepje wilt afspreken, is Café De Gouden Leeuw op het Marktplein misschien wel de ideale locatie. We fietsen langs het Cotthembos, vooral een interessant groengebied voor wandelaars, weg en rijden richting Oombergen, dat al tot Zottegem behoort. We doorkruisen het zuidelijke deel van de Oombergse bossen en laten zo Hillegem onder ons liggen. We passeren de Nieuwpoortmolen, een voormalige graanwindmolen die verbouwd werd tot vakantiewoning (klik hier voor meer info).

Mijnwerkerspad in Zwalm.

Kaskes

We zetten onze weg voort langs de kruisdreef die ons door hartje Leeuwergem, een andere Zottegemse deelgemeente, brengt. Op onze rechterkant leidt een lange Kasteeldreef naar het indrukwekkende Kasteel van Leeuwergem en zijn aanpalende domein. We fietsen een stukje zuidwaarts en dan weer richting noorden langs het landbouwdorpje Elene. Op die manier kunnen we de in wielermiddens roemrijke Lippenhovestraat meepikken. We rijden door tot in Velzeke zodat we ook de kasseien kunnen voelen. Wat is een fietstocht door de Vlaamse Ardennen zonder ‘kaskes’, nietwaar? En uiteraard kunnen we dan ook de Paddestraat niet links laten liggen.

 

We maken een lus die ons langs het centrum van Zottegem brengt en dan gaan we via Strijpen over het Mijnwerkerspad door Rozebeke, een deelgemeente van Zwalm. Daar pikken we de Rekelberg mee, een helling van 800m met een piekje van 9%, altijd leuk om even de klimmersbenen te testen of je fietsvrienden uit te dagen in een sprintje bergop. De hoek om is er ook de Pottelberg met een piek van 11% en vervolgens doen we de afdaling van de Leberg met daaraan gekoppeld de Haaghoek – allemaal in tegenovergestelde richting van de renners in de Omloop Het Nieuwsblad. We zitten ondertussen al in Sint-Maria-Horebeke en pikken even voorbij het centrum graag ook de kasseien van de Jagerij mee.

Molenberg.

Klimmen en dalen

Andermaal doen we een lus die ons via Sint-Denijs-Boekel in Sint-Blasius-Boekel brengt. Onderweg wacht de Molenberg op ons. Aan restaurant De Mechelse Koekoek begint over het bruggetje meteen de klim. De kasseien zijn niet bepaald in goeie staat en dat maakt deze Vlaamse kuitenbijter echt wel memorabel. Het gemiddelde stijgingspercentage komt niet boven de 7%, maar dat de Molenberg steevast in 1 adem wordt genoemd met de Ronde van Vlaanderen zegt genoeg.

We nemen de kortste binnenweg richting Nederbrakel. Op ons pad nemen we eerst de afdaling van de Valkenberg mee en vervolgens de Tenbosse-helling. We draaien rechtsaf en fietsen in westelijke richting via Opbrakel en Zegelsem. Next: de afdaling van de Steenberg met aansluitend de beklimming van de Ganzenberg, een gezapige helling met een verraderlijke piek boven de 12%. Volgen elkaar in sneltempo op: Kaperij, alias Het Bosgat, en de weinig bekende maar verrassend mooi ogende Steenbeekberg. Het Muziekbos kent nagenoeg iedereen wel, en dus volgen wij richting Maarkedal en Etikhove, zodat we de afdaling van Berg ten Houtte meegraaien. We kiezen in het verlengde ook voor de Stationsberg en de vermaarde kasseistenen van de Steenbeekdries en Mariaborrestraat.

D’Oude Hoeve in de Ronde van Vlaanderenstraat.

Dat brengt ons op een steenworp van het Koppenbergbos. We doen de afdaling van de Koppenberg, fietsen door het centrum van Melden en doen evenwijdig met de Koppenberg de helling Rotelenberg. We pikken nog de Waaierberg mee en rijden dan via de Lamontstraat de Ronde van Vlaanderenstraat binnen. In het authentieke café d’Oude Hoeve toosten we op onze geslaagde rit!

Download hier deze eigenzinnig route dwars door de Vlaamse Ardennen

Alles weten over fietsen in de Vlaamse Ardennen? Met de Rondegids en de RVV Routekaart heb je de mooiste routes door de streek altijd bij de hand. Klik hier voor alle info!

Kasteel van Leeuwergem.

 

Total
52
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*