2 jaar geleden ruilde ze het mountainbiken definitief voor het veldrijden. Dat ging steil bergopwaarts, want de Lochristische werd geselecteerd voor het EK in Pontchâteau. Al gauw kreeg ze een contract bij de ploeg van Jurgen Mettepenningen, maar door fysieke tegenspoed lijkt ze haar volle potentieel niet te hebben kunnen laten zien. En nu moet ze voor 2019 op zoek naar een andere ploeg. “Maar ik onthoud vooral het positieve”, zegt de 23-jarige crossster.

Foto: Lindsey Ameye.

Hoe gaat het nu precies met jouw gezondheid?

Alicia Franck: “Ik blijk een mycoplasma-infectie te hebben, dus met de gezondheid gaat het niet zoals zou moeten. Ik ben herstellende en hoop dat het binnen enkele weken definitief achter de rug is. Voor een goed herstel moet ik nu vooral geduld hebben en voldoende rust nemen.”

Je leek deze zomer weer dicht naar je oude niveau toe te groeien, maar in het veld kon je deze winter nog geen top 15 rijden. Is dat een ontgoocheling?

Alicia Franck: “Ik ben zeker tevreden over mijn zomer. Ik heb op training mooie stappen voorwaarts gezet en voelde mij ook sterker in de wegkoersen. Dat was ook te zien op het BK op de weg en in enkele kermiskoersen. Uiteraard is het dan teleurstellend om die lijn niet te kunnen doortrekken in de crossen in de winter. Maar nu dat ik het kan verklaren met de mycoplasma-infectie is het wel gemakkelijker te plaatsen dan in de periode voordat ik wist wat er juist mis was. Anderzijds vertrouw ik nog steeds in mijn trainingsopbouw, waardoor ik er – eens mijn gezondheid terug in orde is – terug vol goede moed tegenaan zal gaan.”

Het is niet dat je steviger op de weg hebt gereden en daardoor je 1e piek al voorbij bent?

Alicia Franck: “Nee, helemaal niet. Ik heb deze zomer net minder op de weg gekoerst om meer energie in specifieke crosstraining te kunnen steken. Het plan in de winter is altijd om te pieken naar de kampioenschappen, maar met een goede gezondheid mag het verschil tussen wedstrijden in de piekperiode en daar buiten nooit zo groot zijn.”

Foto: Lindsey Ameye.

Je krijgt geen contractverlenging bij Marlux-Bingoal. Hoe pijnlijk is dat?

Alicia Franck: “Uiteraard is dat heel jammer, ik ben altijd graag bij de ploeg geweest en ben Marlux-Bingoal ook dankbaar voor de steun en voor alles wat ik de afgelopen jaren heb bijgeleerd.”

Heeft Jurgen Mettepenningen bepaalde argumenten aangehaald voor die beslissing?

Alicia Franck: “Om prof te kunnen worden bij Marlux-Bingoal moest ik progressie maken. Dat is niet gelukt, weliswaar voor een groot deel omdat ik de afgelopen 2 jaar door veel pech werd teruggeslagen (lees hier, red). Feit is dat de verwachte resultaten uitbleven.”

Welke crossen ga je in december nog rijden? En met welke ambitie?

Alicia Franck: “Omdat het herstel van mycoplasma voor iedereen anders is, is het moeilijk om een datum op mijn terugkeer te plakken. Ik evalueer mijn gezondheid week per week. Momenteel ben ik nog niet genoeg hersteld om intensief te trainen, laat staan te crossen. Ik denk wel dat ik nog in december zal terugkeren, maar wanneer juist weet ik nog niet. De ambitie is om opnieuw te crossen met een goed gevoel en te tonen dat ik wel beter kan dan de voorbije seizoenen.”

Met welk gevoel zal je de ploeg verlaten? Dankbaar voor de kansen van de voorbije 2 jaar of toch ook teleurgesteld?

Alicia Franck: “Uiteraard zal ik de ploeg met spijt verlaten. Ik ben hier graag geweest en ben dankbaar voor alle steun en wat ik er heb bijgeleerd. Maar zoals altijd kijk ik positief terug op de voorbije jaren en kijk ik ook met honger en positieve energie uit naar de nieuwe uitdagingen die op mij wachten in 2019.”

Heb je al zicht op je toekomst, zijnde vanaf 1 januari?

Alicia Franck: “Ik heb momenteel nog niets beslist, maar zal binnenkort wel knopen doorhakken. Ik ga vooral op zoek naar een duurzame oplossing om zonder druk opnieuw de beste versie van mezelf te kunnen worden.”

Total
119
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*