In het weekend van 18, 19 en 20 januari 2019 is het weer zover. Velofollies wordt dan al voor de 13e keer georganiseerd in de Xpo-hallen van het Kortrijkse beurscenter. Naar goede gewoonte worden er ook weer een hele resem workshops georganiseerd. Dit zijn volgens ons de 6 leukste – in willekeurige volgorde.

Wat zijn de oorzaken van voetklachten bij fietsers ? En wat kan je er aan doen ?

Branderige voeten bij het klimmen? Knellende schoenen? Krampen in de tenen? Het lijkt wel of je die nieuwe schoenplaatjes maar niet juist afgesteld krijgt? Als fietser herken je het ongetwijfeld. Voetklachten komen vaak voor en kunnen héél diverse redenen hebben. Ze kunnen te wijten zijn aan het type schoen, de maat, de inlegzool, de plaatsing van de schoenplaatjes of een probleem in de voet zelf….

Spreker: Jean Luc de Meyer – Bike Experience

Wanneer? vrijdag 17:30 – 18:00 + zaterdag 11:00 – 11.30 + zondag, 15:30 – 16:00

Waar? Meeting Center

Wat zijn de oorzaken van zadelpijn bij fietsers? En wat kan je er aan doen?

Wanneer ze last hebben van zadelpijn denken fietsers al gauw dat ze gewoon niet het juiste zadel hebben gekozen. Kan, maar vaak is het probleem complexer dan dat. De juiste zadelkeuze is 1 ding. Minstens even belangrijk zijn de fietshouding en de plaatsing van het zadel. Hoe kan je zadelpijn voorkomen? Wat moet een fietszadel jou bieden? Welk model past het best bij jou? Geen makkelijke vraag, want het aanbod is dezer dagen eindeloos! Wanneer is een zadeldrukmeting aangewezen? Waar moet je zadel staan? Soms kan een paar millimeter naar voren of naar achteren een wereld van verschil maken.

Spreker: Jean Luc de Meyer – Bike Experience

Wanneer? vrijdag 13:30 – 14:00 + zaterdag, 14:00 – 14:30 + zondag, 12:30 – 13:00 –

Waar? Meeting Center

Sportarts Dr. Chris Goossens over maag- en darmklachten bij wielrenners

Sportarts Dr. Chris Goossens is een absolute topper in zijn vak. Hij heeft al verschillende topsporters onder zijn hoede gehad en is nu als sportdokter aan de slag bij RSC Anderlecht. Door zijn expertise en ervaringen in de sportwereld kan hij als geen ander de impact van voeding op de sportprestaties inschatten. Tijdens deze presentatie gaat Dr. Chris Goossens dieper in op de belangrijkste oorzaken van maag- en darmklachten bij wielrenners en hoe die te voorkomen. Na de voorstelling blijft Dr. Chris Goossens aanwezig om individuele vragen te beantwoorden.

Wanneer? zaterdag, 15:00 – 16:00 – Waar? Meeting Center

De dood of de gladiolen – visueel en live opvolgen van je energiereserves

Het begrip ‘in het rood rijden’ is dringend aan een wetenschappelijk onderbouwde update toe. Wanneer ga je anaeroob rijden? Kunnen we de aerobe en de anaerobe bijdragen aan het geleverd vermogen scheiden? Kennen we het VO2max-vermogen zonder een inspanningstest met ademanalyse te moeten doen? Kan een renner meer dan 1 cartouche verschieten en hoeveel recuperatietijd tussen de cartouches heeft hij dan nodig?

Antwoorden vinden we aan de hand van een nieuw Ex-Rec – Exhaustion-Recovery – algoritme. In de 1e plaats analyseren we de prestaties van toprenners aan de hand van hun powerfiles en de wisselwerking tussen uitputting en recuperatie. Deze Ex-Rec analyse geeft dan een alternatief inzicht in trainingen en in wedstrijden, waardoor zowel trainingsplanning als wedstrijdstrategie kan worden bijgestuurd.

Sprekers: Charles Dauwe & Frank Vandewiele

Wanneer? zaterdag, 13:00 – 14:00 – Waar? Meeting Center

Een goede fietspositie. Veelvoorkomende klachten op de fiets en de oplossing!

Velen spenderen veel geld aan hun perfecte fiets, maar denken vaak niet aan de juiste positie. Veel renners denken nog altijd dat het normaal is om wat lichte ongemakken te hebben tijdens het fietsen. Dat is niet zo. Vaak zijn die klachten juist een indicatie dat de afstelling van de fiets niet perfect is. Een juiste fietsafstelling is belangrijk voor zowel recreatieve fietsers als profatleten, net om klachten te voorkomen en de prestatie te verbeteren. Tijdens deze presentatie kom je meer te weten over het belang van de juiste fietspositie. Er wordt ingegaan op de meest voorkomende klachten tijdens het fietsen en de mogelijke oplossingen ervan.

Spreker: Joris Verreydt – Wolf Performance

Wanneer? zaterdag, 15:30 – 16:00 – Waar? Meeting Center

Sportvoedingsadvies voor de voorjaarsklassiekers. Hoe kan sportvoeding mijn fietsprestaties verbeteren?

Bent u een fietser? Vraagt u zich soms af welke producten nu effectief prestatiebevorderend werken? Zou u graag te weten willen komen wat u moet eten om uw fietsprestaties te optimaliseren? Indien u op bovenstaande vragen minstens 1 keer positief hebt geantwoord, dan is deze interactieve presentatie zeker iets voor jou! In de fietswereld is er een continue evolutie omtrent trainingsschema’s, materiaal, techniekverbetering en zelfs mentale begeleiding. Alles is tot in de puntjes georganiseerd, met uitzondering van voeding. In deze infosessie zal u sportspecifieke tips krijgen wat u moet eten voor, tijdens en na een inspanning om het beste uit jezelf te halen tijdens de voorjaarsklassiekers.

Wanneer? vrijdag, 17:00 – 19:00 + zondag 15:00 – 16:00 – Waar? Meeting Center

 

Total
128
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*