Wie houdt Wout van Aert zondag van een 4e Belgische titel bij de elite mannen? En wie houdt Sanne Cant van een historische 10e BK-zege bij de elite vrouwen? Beschikken de outsiders over voldoende power om hen stokken in de wielen te steken? Onze man Carl Berteele geeft ons inzicht hoe de zaken ervoor staan.

Foto’s: Bram Van Lent.

Carl Berteele: “Eigenlijk is de vraag stellen ze ook beantwoorden, wat Wout Van Aert betreft. Akkoord, Toon Aerts is er 5 keer in geslaagd om voor Wout te eindigen dit seizoen: 2 keer in een rechtstreeks duel voor de wereldbeker in Amerika in september, op de Koppenberg ook, in Gavere en in Tábor. Dat grijpt Toon niet aan om zijn voet naast die van Wout te zetten. Want er is ook nog een andere statistiek. In 8 grote crossen was de uitslag: 1/ Mathieu Van der Poel, 2/ Wout Van Aert en 3/ Toon Aerts.”

“Ook Michael Vanthourenhout besefte het afgelopen weekend in Brussel. “Normaal gezien zijn Wout en Toon beter en komen we met een aantal jongens in aanmerking voor de 3e podiumplaats”.  In andere seizoenen zouden we nog de klemtoon durven leggen op die ‘normaal gezien’. Want je moet op die dag in vorm zijn, er is de stress die een rol speelt, bij zo’n BK start iedereen op gelijke voet en de andere koersen tellen niet voor het kampioenschap. Maar dat speelt dit seizoen totaal geen rol.”

“Mathieu van der Poel steekt er met kop een schouders bovenuit, dat weten we. Maar daarachter tekent er zich toch ook een zekere hiërarchie af. Wout is duidelijk de beste Belgische renner – een keer of 12 al 2e en vaak los op die 2e plaats. Daarna is Toon met de regelmaat van een klok los 3e – zijn 20 podiumplaatsen zijn daar het bewijs van. Het is dit seizoen toch al te vaak gebeurd om daar nu twijfels bij op te roepen: in België en zonder Mathieu staat er geen maat op Wout van Aert.”

Pieken

Carl Berteele: “Alleen, door het verloop van de crossen dit seizoen – waar Wout toch als wereldkampioen een paar serieuze nederlagen heeft opgelopen en maar 3 keer kon winnen – komt er nu toch ook dat beetje ‘van moeten’bij.  Het moet iets meer voor Wout om goud te pakken dan dat het voor Toon, Michael, Laurens, Eli, Gianni of Quinten moet. Laat staan voor Tim, Jens of Daan. En net daarin is Wout een crack: zich focussen op een doel met een trofee erbij. Laat maar komen dat kampioenschap.”

“Nog een wist-je-datje. In oktober 2014 gaat tijdens de A-cross in Kruibeke naast grote ster Sven Nys, en Klaas Vantornout ook een zekere 20-jarige Wout van Aert de laatste ronde in. Het modderparcours deert de belofte niet en hij zet Nys op 15 seconden en Vantornout op meer dan een halve minuut. Een nieuwe ster is geboren. Van Aert komt zondag dan ook in zenit-vorm afgezakt naar de Wase polders. Aan Toon om er een boeiende strijd van te maken, met ex-winnaar in Kruibeke Michael Vanthourenhout op vinkenslag, samen inderdaad met kampioenschapsman Laurens Sweeck en al die anderen.”

De vrouwen

Carl Berteele: “Dezelfde vraag mag ook gesteld worden voor Sanne Cant: wie houdt haar van een 10e opeenvolgende titel? Kans groot dat ze Madame Liboton in spe is. Is Loes Sels nog eens in staat om haar nicht tot het uiterste te drijven? Dat is goed mogelijk. Maar als Cant een gouden medaille ruikt, dan is daar de jongste jaren niets tegen te beginnen. Dat zal Laura Verdonschot ook wel weten. De generale repetitie van Cant viel tegen zondag, letterlijk zelfs, met een pijnlijke dij of heup als gevolg. Daar bijt ze zich wel door.”

“Jammer dat de vice-kampioene van vorig jaar, Ellen Van Loy, wat op de sukkel is met haar knie. Als die boven zichzelf kan uitstijgen, moet aanklampen kunnen en hopen op een wat tragere cross ook. Met de regen in aantocht is dat misschien zelfs mogelijk. Maar het gaat zowel bij de mannen als bij de vrouwen toch dé boodschap zijn om Wout of Sanne te kloppen. Hun tegenstanders zullen een superdag nodig hebben. Het mag van mij, het zou zelfs interessant zijn om mee te maken, maar het gaat niets veranderen aan de naam van de winnaar.”

Total
88
Shares

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*