Nu fietstripjes op verplaatsing stilaan weer tot de mogelijkheden gaan behoren, bekijken we maar beter hoe we dat op de meest comfortabele manier kunnen doen. Altijd weer die fiets uit elkaar halen en de puzzel in de koffer proberen leggen, is in elk geval niet onze voorkeursmethode. Gelukkiger is er het Zweedse Thule, een bedrijf dat zich specialiseert in fietsendragers. Gedaan met voorwielen die plots door de wagen vliegen.
Niet elke Vlaming heeft de Vlaamse Ardennen in de achtertuin en de afgelopen maanden was er tijd genoeg om de eigen regio te verkennen. Tegen de zomer lijkt het weer te worden toegestaan om met enkele vrienden op locatie te gaan fietsen. Helaas is dat praktisch vaak een heel gedoe. Die bedrijfswagens zijn immers wel snel, maar daar past met moeite een fiets in. Het voorwiel (en soms ook het achterwiel) moet eruit gehaald worden om de puzzel te leggen. Het wordt pas helemaal vervelend als er nog gezelschap of bagage bij moet. Dus de conclusie is meestal: iedereen met de eigen wagen.
Nochtans is de oplossing niet zo moeilijk als het lijkt. Het gemakkelijkste is natuurlijk een fietsenrek op een trekhaak, maar ook op de achterklep of op het dak kan je een dergelijk rek plaatsen. Thule heeft tal van modellen. Zo kan je een aparte drager voor elektrische fietsen kopen (de VeloSpace, met een hoog laadvermogen en grotere afstand tussen de wielen) en wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen 1, 2 of 3/4 fietsen op het rek. Wij kozen hier voor de gulden middenweg en gingen voor de VeloCompact voor 2 fietsen.
Vergrendelsysteem
Laat ons eerst en vooral een mythe de wereld uit helpen: een fiets op een rek kan je niet zomaar wegplukken. Thule ontwikkelde een vergrendelsysteem met sleutel, waardoor je het rek kan vastmaken aan de trekhaak en de fiets vervolgens kan vastdraaien aan het rek. Zonder sleutel lukt het niet om dit systeem los te maken. Je kan dus gerust even stoppen aan een tankstation, zonder rond te lopen met de daver op het lijf. Handig voor de sloddervossen: dezelfde sleutel kan je gebruiken voor de verschillende sloten.
Belangrijk is wel dat je het model bestelt met de juiste stekker. Hierop zijn immers de achterlichten van het fietsenrek aangesloten. Stekkers kunnen 7-polig of 13-enpolig zijn. Ook een extra nummerplaat voor het fietsenrek is aangewezen. Daarvoor voorziet Thule ook een handige ruimte. Zonder leesbare nummerplaat kan je immers beboet worden. Een duplicaat van een nummerplaat laten maken, kan in principe in de doe-het-zelf-winkel om de hoek.
Kader beschermd
Als de stekker aangesloten is en het rek door middel van een hefboomsysteem is vastgezet op de trekhaak (controleer dit stevig), kan de fiets worden geplaatst. Dit is een proces dat hooguit een paar minuten tijd in beslag neemt. Een flauw grapje over dat ander bekend Zweeds bedrijf is snel gemaakt, maar je hebt hier geen ingewikkelde handleiding voor nodig. De fietsen blijven vastzitten aan de centrale baren. Heb vooral geen schrik dat de grijparmen het kader meteen beschadigen. Thule heeft deze installatie zo bedacht dat het kader beschermd wordt. Wie het zaakje niet vertrouwt, kan altijd nog de beschermers van Thule kopen. De wielen kan je met een soort veiligheidsslot (vergelijkbaar met het systeem op veel wielerschoenen) ook nog vastzetten. Moest het mislopen, dan gaat de fiets niet meteen ontsnappen.
Wat betreft de maat van de fietsen is er veel mogelijk. Je mag in totaal een gewicht van 46 kilo op het rek plaatsen, wat normaal ruimschoots volstaat voor wielerfietsen. De framedikte varieert van 20 tot en met 80. Op de VeloCompact kunnen 2 fietsen geplaatst worden met een maximaal gewicht van 46 kg samen. Fietsen vanaf 18 inch met een framedikte van 22 t/m 80 passen op deze fietsendrager en de wielgoten zijn breed genoeg voor mountainbikebanden en gravelbikes. Ook nog goed om weten: de fietsenrekken van Thule zorgen er niet voor dat je niet meer in de koffer kan. Met een soort voetpedaal kantel je gemakkelijk het rek (zelfs met de fietsen erop) zodat het geen huzarenstukje wordt als iemand nog snel iets uit de koffer moet hebben.
Zijn geld meer dan waard
Uiteraard is het in het begin even wennen met zo’n fietsenrek. De sensoren van de wagen gaan luid piepen omdat ze een object achter de wagen vaststellen. Achteruit rijden zal dus op inschattingsvermogen moeten gebeuren. Bij de eerste rit zal je bij elke hobbel op de weg door de achteruitkijkspiegel kijken in de hoop dat het rek er nog hangt. Langzaamaan zal je vertrouwen krijgen in het systeem en uiteindelijk kom je tot het besef dat deze investering – afhankelijk van het type tussen 250 en 650 euro – zijn geld meer dan waard is. Het Zweedse Thule heeft bij deze fietsenrekken aan alles gedacht en zijn dus de referentie in deze branche. Dat je bij het klaarmaken van de wagen voor een fietsvakantie niet meer moet zweten, dank je dus aan de Zweden.