In 2021 strijkt het WK wielrennen neer in Leuven. Dat wordt een knotsgek volksfeest in en rond de studentenstad met hopelijk een aantal Belgen en Nederlanders in de hoofdrol. Nadat het parcours onlangs werd voorgesteld, trokken we dan ook vol enthousiasme naar Leuven om de finale al eens te verkennen.

De algemene reactie op het WK-parcours was zeer positief. Centraal in alle wereldkampioenschappen staat het lokale circuit in Leuven, dat een aantal keer zal afgehaspeld worden. Daarnaast is er ook het zogenaamde Flandrien Circuit door de Druivenstreek. Ook dat zal in de meeste wedstrijden meermaals op het menu staan. Het is op deze omloop dat de zwaarste hellingen liggen, al is ook het lokale circuit van Leuven niet van de poes en oer-Vlaams.
Om van Leuven naar Huldenberg te rijden, wordt gebruik gemaakt van de N253. Eerst verlaten de renners Leuven wel via de Koning Boudewijnlaan, die doorheen het jaar niet toegankelijk is voor fietsers. In onze GPX zal u dus zien dat wij een alternatieve route door Arenberg hebben uitgetekend. Als gratis extraatje krijgt u dus ook meteen de kasseien van de Kapeldreef voorgeschoteld. Bij heel wat studenten is dit traject geen onbekend terrein.

Wereldberoemd
De nationale baan richting Huldenberg is lekker golvend, maar niet ideaal voor fietsers. Hoewel het asfalt goed bolt, de bochten aan volle snelheid te nemen zijn en het voortdurend klimmen of dalen lekker afwisselend is, beschikt de baan namelijk niet over een fietspad. Dat maakt dat je bijna voortdurend wagens achter je hebt hangen die graag willen voorbijsteken. Omdat ze niet goed kunnen inschatten welk verkeer er van de andere kant komt, wordt er geregeld eentje ongeduldig. Met het WK op komst zal hier nog meer fietsverkeer komen, dus dat zal regionaal wel eens voor een probleempje zorgen.
Eens in Huldenberg gearriveerd, begint de pret meteen. De Smeysberg zie je vanop afstand liggen en oogt als een muur. Over 700 meter lang gaat het tot 16% bergop. Dit is wellicht de bekendste helling in de Druivenstreek en een echte test voor de lokale renners. Meteen volgt in Terlanen ook de Moskesstraat. Een kasseienhelling die in de Vlaamse Ardennen niet zou misstaan en door dit WK wereldberoemd zal worden. Deze kronkelende helling gaat tot 18% en heeft al heel wat geoefende fietsers voet aan grond doen zetten. Neem dus zeker een voldoende kleine versnelling mee naar Leuven!
Flandrien Circuit
Na de 2 hellingen hebben we meteen ook het zwaarste van het parcours gehad. Er wordt immers niet gekozen voor de IJskelderlaan of de Schavei, wel voor de S-Bocht in hartje Overijse, gevolgd door de Taymansstraat. De kasseien doen eventjes pijn, maar we voorspellen dat hier geen verschil wordt gemaakt bij geoefende profs. In Eizer ligt vervolgens de onbekende Bekestraat, die wel voor de nodige averij kan zorgen. De Veeweidestraat is dan weer goed te doen voor fietsers met de nodige kilometers in de benen. Samengevat is dit Flandrien Circuit pittig, maar niet onmogelijk. Vergelijk het dus niet met de omloop in Imola dit jaar. Alle hellingen zijn in een dikke minuut te doen, waardoor sprinters genre Démare en Kristoff zeker met ambitie naar ons land mogen komen.
Op de terugweg naar Leuven doen de renners na de Smeysberg een stukje langs Sint-Agatha-Rode. Hier wordt momenteel gewerkt, dus de weg is nauwelijks berijdbaar en erg vuil. Best rijd je dus gewoon over dezelfde route als op de heenweg, al laten we de officiële route wel in de GPX staan. Verder is de terugweg hetzelfde verhaal als de heenweg.
Keizersberg
In Leuven staat dan het lokale circuit op het menu. We hebben dit 1 keer uitgeprobeerd op een vrijdagavond en dit raden we niet echt aan. Het is immers altijd druk in de studentenstad en je zal geregeld moeten wachten voor een rood licht. Toch begrijpen we dat iedereen dit toch 1 keer wil gedaan hebben. De Sint-Antoniusberg, vlak voor de laatste kilometer, is de naam ‘helling’ nauwelijks waardig. Nochtans hebben we hier als student 1.000 keer gezwoegd en gepuft om boven te raken, maar met een koersfiets en aangepaste versnellingen is dit ‘probleem’ plots verdwenen. De aankomstzone op de Geldenaaksevest doet minstens even veel pijn!
Op het lokale rondje vind je verder ook nog de Keizersberg. Hiervoor moet je wel eerst het stadscentrum en de Bondgenotenlaan passeren. Hier is er veel verkeer en moet je zeker opletten dat je geen student aanrijdt. Op de Keizersberg zelf kan je gelukkig wel vrij het gaspedaal induwen. In Wilsele Dorp kom je even op adem, tot je op de Decouxlaan opnieuw de kuiten aan het werk kunt zetten. Ook de Wijnpers is nog een verraderlijk muurtje waar je de benen zal voelen. Het lokale circuit, met al het gekronkel door de stad, is dus eveneens pittig, maar niet onmogelijk voor sprinters.
Populair op Strava
De verkenning van de WK-finale vonden we in elk geval bijzonder leerrijk. Tot dusver schonk eigenlijk enkel de Brabantse Pijl wat aandacht aan deze streek – althans wat betreft grote wedstrijden – en dat zal door dit WK veranderen. De Smeysberg en de Moskesstraat zullen op Strava bijzonder populair worden en ook de hellingen in Leuven zullen voor lokale renners worden wat pakweg de ‘pits’ in Zolder sinds het WK van 2002 is. Allen daarheen!
Download GPX finale WK 2021 in Leuven!
Meer GPX Fietsroutes van WielerVerhaal downloaden.
2 comments
Beste, kan ik uw route als pdf ergens zien?
Probeer converter: https://anyconv.com/gpx-to-pdf-converter/