Het was een shock in wielerwereld: de befaamde ‘Moskesstraat’ in Terlanen bleek heraangelegd. Waar je tot begin dit jaar de putten moest vermijden en de stukjes asfalt moest opzoeken, krijg je nu een propere boulevard. De helling wordt scherprechter in de komende Brabantse Pijl en het WK-parcours in Leuven, dus was het hoog tijd om een keer ter plaatse te gaan kijken. Onze vaststelling: de boulevard doet nog steeds pijn aan de benen.

De oude Moskesstraat, dat was wielerromantiek. De kasseien waren ergens decennialang geleden aangelegd en dat maakte dat de stenen op heel wat plaatsen ver uit elkaar lagen, met heel wat putten en oneffenheden tussendoor. Links en rechts kreeg je af en toe een stukje asfalt waar je een beetje de cadans kon terugzoeken, maar met dank aan de steile slotmeters was deze helling toch echt een moordend obstakel.
En plots, enkele weken later, is de hele strook heraangelegd. De stenen zijn nu netjes geordend van voet tot top aangelegd. Er zijn geen putten meer, geen stukken asfalt of hoekige kantjes. De kasseien zijn van onberispelijke kwaliteit, laat ons zeggen WK-waardig. Aan de steiltegraad is nog altijd niets veranderd. De wegenwerkers hebben de helling niet bewerkt met een platwals. Je rijdt nog altijd een halve kilometer aan gemiddeld bijna 10% omhoog.
Lokale legende
De vernieuwing stootte op veel kritiek. Michel Wuyts sprak over de ‘Smoskesstraat’, Renaat Schotte vergeleek het met de heraanleg van de Carrefour de l’Arbre. Dat valt dan ook wel weer mee. Je moest je als renner vroeger naar boven hijsen en dat is nog steeds het geval. De stenen bollen evenwel iets beter en dat laat zich blijken uit de snelheid. Bij een kleine poging gaan er 13 seconden af van de beste tijd, wat iets zegt over de vernieuwing. Deze straat is inderdaad een boulevard geworden, maar wel een hele lastige.
Is het een schande wat er met de Moskesstraat is gebeurd? Dat is overdreven taal. De Paterberg, Taaienberg en Eikenberg zijn ook zwaar, maar door gebruik van het gootje valt het effect van de kasseien daar in veel wedstrijden zelfs helemaal weg. Het blijft de hellingsgraad die deze strook tot een lokale legende maakt, niet de kasseien. Is het jammer wat er met de Moskesstraat is gebeurd? Dat misschien wel, de slechte staat van de weg hoorde bij deze helling.
Woensdag in de Brabantse Pijl zullen de renners voor het eerst over de vernieuwde helling rijden. De Moskesstraat ligt immers in het lokale circuit dat de renners meerdere malen moeten doen. Meteen zal duidelijk worden in welke mate deze strook nog scherprechter zal zijn in de wedstrijd. Later dit jaar volgt meteen ook de ultieme stap naar wielergeschiedenis. Op het WK moet de Moskesstraat de plaats zijn waar de beteren het verschil kunnen maken. Dat zal gebeuren over nieuwe kasseien. Liefhebber of niet, het is toch de realiteit.
Over de GPX: deze route start in Leuven en volgt vervolgens grote delen van het WK-parcours. In Overijse doen we 1 keer het volledige lokale circuit van de Brabantse Pijl. Wanneer jede Hagaard, de Hertstraat, de Moskesstraat, Holstheide en de Schavei vlot verteerd hebt, passeer je op de terugweg nog langs de Bekestraat. Deze onbekende helling wordt straks op het WK ook aangedaan. Vervolgens fiets je rustig terug tot Leuven.
Download GPX Brabantse Pijl lokale ronde – 63 km.