Een kopgroep van 5 ging de laatste 15 km in de WK-wegrit bij de junioren in, maar toen kwamen er nog een paar enkelingen bij, waaronder de Deen Simon Dalby en Noorman Per Strand Hagenes, die zich op het EK in Trento nog liet ringeloren door de Fransman Grégoire maar die in Leuven op zijn beurt lik op stuk gaf. Maar wie is de nieuwe Noorse wereldkampioen? Hij rijdt de komende 2 seizoenen voor het opleidingsteam van Jumbo-Visma, en dat biedt potentieel om op korte termijn ook in de WorldTour te koersen.
De 1e medaille in Leuven is uitgedeeld op het WK Wielrennen. De Noor Per Strand Hagenes, een absolute topnaam in het juniorencircuit, kreeg na een machtsontplooiing in het slotstuk van de finale, een kabinetstukje zoals Michel Wuyts het op tv noemde, goud overhandigd tijdens de podiumceremonie en een extra huldiging op het Ladeuzeplein in het centrum van de studentenstad. Hagenes heeft zijn medaille meer dan verdiend, en niet alleen omdat hij gewoon de sterkste bleek in de WK-wegrit.
Om zich op internationaal platform te ontrollen moest Hagenes wel even geduld oefenen, want door corona sneuvelde in 2020 zowat alles wat er te koersen viel bij de junioren. Gelukkig niet de nationale weg- en tijdrit, die Hagenes met groot vertoon achter zijn naam zette. In de tijdrit was hij de enige die over de 30 km meer dan 45 km/u gemiddeld reed en in de wegrit zette hij zijn dichtste achtervolger op anderhalve minuut. Om van de rest nog maar te zwijgen. Het beloofde wat voor zijn 2e seizoen als junior.
Dubbel
Daar kreeg Hagenes de beste Europese coureurs tegenover zich, waaronder Cian Uijtdebroeks uit Hannuit en de Fransman Romain Grégoire, die hem op het EK na een Frans 1-2’tje met Lenny Martinez uit het wiel zou kletsen op de Piazza Duomo. “Ik ben er zelf wel een week slecht van geweest”, geeft Hagenes toe. “Daarna heb ik de knop kunnen omdraaien om te focussen op dit WK. Dat ik in Trento uit een bocht ging, kregen mijn tegenstanders nu terug in die valpartij achter mij. Zo’n dingen zijn altijd jammer, maar het hoort bij de koers.”
Hagenes verlengde in juni zijn Noorse dubbel en reed in augustus 3 internationale rittenkoersen, te beginnen met de Ardense Aubel-Thimister-Stavelot. Daarin won hij op dag 2 de namiddagetappe voor Vlad Van Mechelen, maar het eindklassement ging wel naar Cian Uijtdebroeks. Die hield 1’20 voor op de Noor. In de Hongaarse One Belt One Road Nation’s Cup pakte hij wel het eindklassement, maar daarin ontbraken zowat alle grote namen van de echte topkoersen. De bevestiging van talent en hoogvorm kwam er de week nadien in de Vredeskoers, 1 van de topkoersen in de juniorencategorie. Daarin klopte Hagenes wel Uijtdebroeks, Grégoire en ook bijvoorbeeld de Duister Emil Herzog.
Jumbo-Visma
Toen was de toekomst van Per Strand Hagenes uit Sandnes, in het zuidwesten van Noorwegen, al verzekerd. Begin juli maakte het opleidingsteam van Jumbo-Visma immers bekend dat het de Noorse ex-langlaufer vastlegde voor 2022 en 2023. Hagenes maakte afgelopen seizoen ook al het trainingskamp van de ploeg mee in Slovenië en lijkt met zijn lichaamsbouw vooralsnog een klassiek type. De voorbije maanden hebben we enkele vroegrijpe talenten van het opleidingsteam naar de hoofdmacht zien doorstromen, waaronder bijvoorbeeld een Mick van Dijke. Het zou ons niet verbazen dat Hagenes met zijn razendsnelle ontwikkeling ook snel in de ploeg bij Wout van Aert zou rijden. Hij lijkt wel voorbestemd om de nieuwe klassieke kern rond Wout te versterken bij de Nederlandse WT-formatie.
Het slotwoord is voor de Noor zelf. “Ik ben al mee geweest op trainingskamp en dat was een leuke ervaring”, zegt hij. “Voor mij is het goed dat ik de tussenstap naar de beloften kan nemen, want ik voel me nog niet klaar om meteen de stap naar de WorldTour te zetten. Als junior moet ik nog veel leren. Ik weet zelfs niet in welke richting ik wil doorgroeien. Ik ben nu inderdaad een meer klassieke renner, maar we zullen zien hoe ik me verder ga ontwikkelen.”
Bij onze partner Bingoal, de Belgische nummer 1 in wielerweddenschappen, hebben ze voor het WK wielrennen in eigen land de noteringen op het scherp van de snee gezet. Kijk hier hoeveel € je kunt verdienen als je een gokje zou moeten wagen.