Vanaf donderdag 13 januari 2022 start de nieuwe opleiding Expert Class in Cycling Management, een project van de VUB dat uitgewerkt wordt door programmadirecteur Jos Verschueren en gestuurd door alumnus en coördinator Tom Daniels. Het is geen klassieke opleiding, maar wel een bijzonder interessante kans om jezelf door te ontwikkelen. En je hoeft enkel donderdagnamiddag en -avond vrij te houden. “De opleiding is universitair ondersteund door de VUB enerzijds en door de Faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie anderzijds”, klinkt het.

Een opleiding Expert Class in Cycling Management, wat houdt dat in? “De slogan ‘De koers is van ons’, daar moesten we ook op educatief vlak iets mee doen”, knipoogt Jos Verschueren. “We hebben een lessenreeks uitgewerkt waarbij we experts uit het werkveld uitnodigen om hun eigen expertise te delen met de de experten in wording. Zeg maar mensen die echt hun ambitieuze loopbaan willen (re-)lanceren in het wielermilieu. Je moet het zien als puur ervaringsgericht kennis opdoen op een informele manier en zonder examens achteraf. Momenteel zijn we bezig de experts vast te leggen, maar ik kan natuurlijk wel al een tipje van de sluier lichten.”
Namen en thema’s
Alle niet-technische aspecten van de wielersport komen aan bod. “Marko Heijl bijvoorbeeld is een wielermarketingspecialist die nu de hele wielerstrategie voor Soudal uitwerkt. Op juridisch vlak zullen we advocaat Johnny Maeschalck verwelkomen. Hij zal een aantal juridische zaken uit de Belgische wielerwereld duiden. Squadra Sports Management zal iemand afvaardigen om te komen spreken over wielermanagement. Rudy Heylen zal vertellen over mental coaching en people management. Bert De Cuyper geeft inzicht in de topsportpsychologie van A tot Z met uiteraard heel wat voorbeelden uit de koers. Maar ook komen er medewerkers van Golazo langs om uit te leggen wat ze in het veldrijden ondernemen. Karen Ramaekers komt dan weer uit de doeken doen hoe ze Trek-Baloise Lions runt. “
Koers als industrie en als communicatiekanaal. “Denk aan aspecten zoals het commercieel-economische, communicatie, social media, eventorganisatie, branding en zo meer. Welke visie kiezen hebben merken als Proximus en AG als communicatiekanaal in de koers en waarom? Wat doen ze en hoe gaan ze om met de kansen? Anja Vandendriessche komt zo uitleggen waarom X2O badkamers zich in de wereld van de cyclocross heeft gestort. Bert Roesems komt Shimano en hun Experience Center toelichten. Professor Wim Lagae zal het businessmodel van het wielrennen en de toekomst daarvan toelichten. Daarnaast wordt ook High Performance in het wielrennen bekeken, dan gaat het over het klaarstomen van de Nederlandse baanwielrenners voor de Olympische Spelen.”
Donderdag D-day
Er gaat ook aandacht naar de werking van federaties. “Zo zal de werking en het belang van Cycling Vlaanderen worden toegelicht en komt bijvoorbeeld ook Milan Van Wersch spreken, die verantwoordelijk is voor de marketing rondom wielrennen in de provincie Nederlands Limburg. Het geheel zal afgerond worden met een studiereis naar het hoofdkantoor van de UCI in Aigle, Zwitserland”, verrast Verschueren met een prachtige opportuniteit.
Verschueren beklemtoont ook dat het een unieke opleiding is in België en Nederland. “We mikken op 12 tot 16 deelnemers”, duidt de programmadirecteur. “Om het praktisch haalbaar te maken organiseren we de sessies om de 2 weken op donderdag, telkens van 14 uur tot 21 uur. Het gaat door in de co-working space Frame21 in Diegem, wat qua bereikbaarheid centraal gelegen is.”
Interesse in deze uniek Expert Class in Cycling Management?
De komende zaterdag zijn er telkens infosessies op de Vrije Universiteit Brussel.