De Omloop Het Nieuwsblad blijft een koers die vooral gedomineerd wordt door de Belgen, al fluctueert de nationaliteit van de winnaar de laatste jaren wat meer. Vorig jaar won met Davide Ballerini nog een Italiaan. Naar Nederlanders op de erelijst is het speuren met een loep. Slechts 4 keer eerder gingen de ruikers mee naar Nederland. De kans dat het dit weekend nog eens gaat gebeuren is gering, met slechts 9 Nederlanders aan de start. Wij bekijken hun succeskansen.

Jo de Roo was de 1e Nederlander op de erelijst. In 1966 kwam hij solo over de meet, iets dat hij zelf nooit verwacht had. “Ik zag het niet zitten, heel raar”, klonk het. Hoewel hij in 1965 nog de Ronde van Vlaanderen wist te winnen, kwam deze zege onverwacht. De Roo verscheen aan de start met de intentie om kilometers te malen, maar bleek zó goed te zijn die dag. Ondanks een lekke band in de finale keerde hij terug aan het front, om van daar uit te soleren naar de overwinning.
Jan Raas werd in 1981 zijn opvolger. In een ijzig koud Vlaanderen spurtte hij in die editie met 2 vingers in de neus naar de overwinning. Enkele jaren later, in 1987 pakte Teun van Vliet de naar eigen zeggen mooiste overwinning uit zijn loopbaan. De laatste Nederlandse winnaar luistert naar de naam Sebastian Langeveld. In 2009 legde hij Juan Antonio Flcha erop in een sprint-a-deux. Krijgt de Noord-Hollander eindelijk een landgenoot die hem opvolgt? Ze zijn maar met 9 aan de start, maar ene kan natuurlijk voldoende zijn.
Pascal Eenkhoorn (Jumbo-Visma)
Waarschijnlijk niets meer dan een dienstbare helper voor Wout van Aert, Tiesj Benoot en wellicht Mike Teunissen. Is gemaakt voor het Vlaamse eendagswerk, kijk naar zijn overwinning in de Heistse Pijl, maar wist in het voorjaar nog nooit te pieken met een mooi resultaat. Verwacht hem zeker niet vooraan in deze Omloop, al zal je hem absoluut in beeld zien rijden als knecht.
Mike Teunissen (Jumbo-Visma)
Maakt in de Omloop zijn seizoensdebuut. Net als Eenkhoorn hoogstwaarschijnlijk knecht, maar schrijf hem niet bij voorbaat af. Veel gaat er gekeken worden naar Van Aert en Benoot, waardoor Teunissen misschien kan profiteren. Niemand is zijn machtsspurt in Brussel vergeten. Kan het afmaken in een groep, al moet blijken hoe het met zijn vorm gesteld is.
Daan Hoole (Trek – Segafredo)
Voor velen nog onbekend en onbemind, maar een hardrijder pur sang. Verraste eerder deze maand februari met een 8e plaats in de tijdrit van de Algarve en is met zijn lange gestalte perfect geboetseerd voor het berijden van Vlaamse en Franse kinderkopjes. Toch zal hij hoogstwaarschijnlijk in dienst rijden van 2 Belgen, met name Edward Theuns en Jasper Stuyven.
Ide Schelling (BORA hansgrohe)
Deze Nederlandse showman op 2 wielen staat garant voor spektakel en wist daarmee al regelmatig de tongen los te krijgen. Wint zo nu en dan ook eens een koers, maar zal moeten leren doseren. Reed vorig jaar naar een knappe 11e plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne, maar lijkt zich meer te richten op het Ardense eendagswerk. We laten ons graag verrassen.
Wesley Kreder (Cofidis)
De ultieme helper. Meesterknecht. Maakte op voorspraak van Guillaume Martin een transfer naar Cofidis afgelopen winter. Zeker niet langzaam, maar sprinten voor een overwinning zit er al jaren niet meer in voor de geboren Leidenaar. Niet vervelend voor hemzelf. Geniet zichtbaar van zijn rol als knecht.
Julius van den Berg (EF Education-EasyPost)
Boezemvriend van Fabio Jakobsen en qua postuur gemaakt voor Vlaanderen. Wist er echter nog nooit een fatsoenlijk resultaat te boeken en zal ook dit jaar niet in de diepe finale te bewonderen zijn. Een vroege vlucht met de Hollander behoort wél tot de mogelijkheden.
Jan Maas (Team BikeExchange – Jayco)
Prototype doorzetter. Versierde op latere leeftijd een profcontract in de WorldTour en etaleert zijn kwaliteiten vooral in de bergen. Die van Frankrijk, niet die in Vlaanderen. Zijn ploeg start morgen met slechts 5 renners in het openingsweekend en de kans is dan ook uitermate klein dat we de Nederlander een rol van betekenis gaan zien spelen.
Nils Eekhoff (Team DSM)
Doorstaat al jaren alle stormen binnen Team DSM en won in 2017 Parijs-Roubaix bij de beloften. Is voor ons ook nog altijd de enige echte wereldkampioen op de weg bij de U23 van 2019 in Yorkshire. Zal hoogstwaarschijnlijk in dienst rijden van Kragh Andersen en Degenkolb, maar kan ook verrassen. Weet absoluut hoe hij moet rijden op kasseien.
Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces WB)
De enige Nederlander in de vrijbuiters-equipe van de fluorescerende geelhemden. Rijdt al 2 jaar volledig anoniem mee in het profpeloton, maar rijdt steevast iedere grote koers voor het procontinentale Bingoal Pauwel Sauces WB. Kan desalniettemin aardig sprinten in een kleine groep, maar op dit niveau wordt het lastig voor de van de origine 26-jarige Rotterdammer, die al vanaf zijn 3e levensjaar in België woont.